5 elem menü az Ötfűszerben – Élménybeszámoló a II. Wekerlei Garázsvásár-fesztiválról

3 apró lépés a jobb emésztésért
2014-03-16
5 alapíz - édes íz
Ízkalauz – Hogyan hat testünkre az 5 alapíz? – 1. rész
2014-10-28

A kispesti Wekerletelepen mindig történik valami. Rendszeresen van ruhacserebere, bolhapiac, babaruhabörze, zöld szombat, évente kétszer Wekerle-napok és idén tavasz óta van egy új rendezvényünk is: a garázsvásár-fesztivál. Ez azt jelenti, hogy az adott napon 7-8 garázsvásár nyitja meg egyszerre a kapuit, így aki eljön Wekerlére, könnyű kis séta árán igazi kincsekre lelhet úgy, hogy közben bejárja Wekerle hangulatos kis utcáit, tereit, mesebeli házait. A szervezők kis nyomtatott térképről és kísérő programokról is gondoskodnak, most szombaton volt idegenvezetés, kincskeresőjáték és Zöld Bisztró nálam, az Ötfűszer konyhában. Aki megéhezett a nagy járkálásban, beülhetett a főzőstúdiómba enni egy tál meleg ételt, bekapni egy finom francia desszertet.

Bisztró az Ötfűszer konyhában Wekerlén

A levesek és a főétel 5 elemesen készültek, a menüt úgy állítottam össze, hogy erőt adjon a vásározáshoz és táplálja az őszt uraló Fém elem két szervét, a tüdőt és a vastagbelet.
A mandulatejes alma-körtelevest elsősorban a gyerekeknek szántam, de nem csak nekik tesz jót: a körte és a mandula is táplálja, nedvesíti a tüdőt, felkészíti az őszi szárazság (lsd. fűtött helyiségek, szél) elviselésére. Általánosságban a kompótok, főtt gyümölcslevesek frissítenek, táplálják a „közepünket” (a gyomrot és a lép-hasnyálmirigyet) és a jint, jót tesznek a száraz bőrnek.

Lúgosító zöldségalaplé 5 elem módra
A lúgosító hosszan főtt zöldségalaplé roppanós levesbetéttel mivel 3 órán át főtt, igazi csí-bomba. A leve gazdag ásványi anyagokban (a héjastul bele dobott zöldségek ennyi idő alatt minden tápanyagukat átadták a levesnek), lúgosít, tisztít, felpörgeti az anyagcserét. Levesbetétnek lédúsabb, frissítő hatású jin zöldségeket választottam: gombát, kínai kelt, jégcsapretket és egy kis jangabb sárgarépát. Tálaláskor friss zölddel szórtam meg minden tányér levest, hogy friss növényi enzim és vitamin is legyen az ételben.
A főétel ezúttal chilis bab volt, mert amellett hogy könnyen felmelegíthető egytálétel, szinte mindenki szereti. Nem véletlen, hogy a férfiak annyira szeretik – jó kis energiabomba, táplálja a csít, a jint és a jangot. A benne főtt vörösbab a vesére van jó hatással, a fűszerek a melegítő jang-energiáról gondoskodnak, míg a paradicsomszósz a jint, a testnedveket táplálja. A végeredmény egy kiegyensúlyozott, semleges hőhatású (nem főztem csípősre), nagyon tápláló étel. Polenta volt a körítés, aminek aranysárga színe jelzi is, hogy a Föld elemet erősíti leginkább, azaz a gyomorra és a lép-hasnyálmirigyre hat elsősorban.

Pate a choux - francia égetett tészta

Az 5 elemes ebéd lezárásaként autentikus francia töltött fánkocskákat lehetett kóstolni. A töltelék egy vaníliás-konyakos ízrobbanás volt, az egészet pedig egy tonkababos-ras-el-hanout-os karamellszósz koronázta. A Pâte a choux tésztából készült fánkokat az Ötfűszer konyha új tanára, a francia cukrász Nella készítette.

Menü az Ötfűszer konyhában a garázsvásár-fesztiválon
Nagyon jól érezte magát a teljes csapat, szerencsére ügyes segítőim is voltak a konyhában. Két hullámban jöttek a vendégek, délben volt egy nagy özön és 3 óra körül egy utórezgés. Jó volt látni, hogy többen biciklivel érkeztek távoli kerületekből és lelkesen mutogatták a szerzeményeiket.
Jövő tavasszal várható az újabb forduló!

További fotók az eseményről az Ötfűszer konyha facebook-oldalán!

1 Comment

  1. […] több helyszínen is garázsvásárt rendeznek. A tavalyi őszi akcióról be is számoltam az 5 elemes blogomon, mert az Ötfűszer Főzőiskola volt a rendezvény gasztronómiai helyszíne. Két kihagyott […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.