fbpx

Egy kis süti uzsonnára: Csokis-zabpelyhes ujjlenyomatsüti

Kinek jó a zöld turmix?
2015-03-23
Farkas Viktória, Év Anyavállalata 2015, I. helyezés
Nagy hírem van!
2015-05-25
Kinek jó a zöld turmix?
2015-03-23
Farkas Viktória, Év Anyavállalata 2015, I. helyezés
Nagy hírem van!
2015-05-25

Történelmi pillanathoz érkeztünk: az első sütirecept az 5 elemes blogon. Felmerülhet a kérdés, hogy ez mitől 5 elemes. A válasz egyszerű: mert mind az 5 alapíz (édes, csípős, sós, savanyú, keserű) szerepet kap benne, méghozzá a tápláló ciklus sorrendjében. De azért az is szembeötlő, hogy erősen dominál benne a Föld elem, azaz az édes íz, szóval ez így is csak egy nasi marad. De legalább nem egy édes-zsíros-mascarponés nehézbombázó, hanem egy zabpelyhes-lekváros cookie.  Küldetése, hogy megédesítse a délutánodat, uzsonnaidőben adjon egy kis plusz energiát. Kísérd egy csésze teával vagy 5 elem kávéval és élvezd a szép tavaszi délutánt. 🙂

kakaos_ujjlenyomatsuti_620

Hozzávalók 16 darabhoz:

12 dkg puha vaj – Föld
8 dkg nádcukor – Föld
1 tojás – Föld
8 dkg búzaliszt/ fehér tönkölyliszt- Föld
késhegynyi őrölt fahéj – Föld
késhegynyi őrölt kardamom – Fém
pici só – Víz
½ tk szódabikarbóna – Fa
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor – Tűz
11 dkg lágy zabpehely – Föld
darált mandula a díszítéshez – Föld
szilvalekvár a sütik közepére – Föld

A puha vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a lisztet, majd az összes többi hozzávalót a megadott sorrendben. Kézzel összegyúrjuk és a tésztából diónyi golyókat formázunk. A golyók egyik felét megforgatjuk darált mandulában (ez kerül majd felülre). Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és a mutatóujjunkkal/hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk a közepükbe. Kiskanállal megtöltjük a lyukakat szilvalekvárral.
180 fokon előmelegített sütőben hagyományos módon 14 perc alatt megsütjük. Utána hűlni hagyjuk, nem bizgetjük, mert melegen törik.

2 Comments

  1. Böbe szerint:

    Nagyon tetszik ez a süti recept 👍 a nem “bizgetjük” pedig a 6. elemet adja, a jó kedvet 😍

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük