fbpx

Segítség, itt az oviban a náthaszezon!

10 érv a meleg, főtt reggeli mellett
2015-09-10
biciklis külső
Egy rossz hír, meg egy jó – Kicsengetés az Ötfűszerben
2015-09-24
10 érv a meleg, főtt reggeli mellett
2015-09-10
biciklis külső
Egy rossz hír, meg egy jó – Kicsengetés az Ötfűszerben
2015-09-24

Beindult az élet az oviban, kezdődik a húzd meg, ereszd meg játék a náthával kapcsolatban. Csak vízszerűen folyik, nem is lázas, vihetem még a gyereket, vagy már sűrű a váladék, köhög is, otthon kell maradni. A bölcsis-ovis évek a gyakori nátháról szólnak sajnos, de nem mindegy, hogy egy gyors lefolyású megfázásról vagy állandóan kiújuló krónikus hurutról, fülgyulladásról és kellemetlen társairól van szó. Most arról mesélek, mit mond erről a hagyományos kínai orvoslás és az 5 elem konyha.

Erősítsd a közepét!

A kisgyerekek emésztése („közepe”, azaz a Lép-energiája) születésüktől kezdve gyenge. Nem véletlen, hogy sok a hasfájós kisbaba és a bölcsis-ovis korra is a lazább széklet, gyengébb emésztés jellemző. Hamar leteríti őket egy hányós-hasmenéses vírus és bizonyos ételeket nehezen emésztenek. Hogy jön ez a megfázáshoz, kérdezed most magadban. Az az érdekes, hogy a kínai orvoslás rendszerében a Lép-Hasnyálmirigy és a Tüdő energetikailag egy egység, ha az egyik gyenge, az előbb-utóbb a másikra is hatással lesz.
Ha nyálka (értsd: slejm, hurut stb.) van a szervezetben, az mindig először az emésztőrendszerben keletkezik, de felvándorolhat a Középső Melegítőből a Felső Melegítőbe, azaz a légutakba is. Ebből következik, hogy a légúti problémákat az emésztésen keresztül kezeljük – ha megerősítjük a Lép-Hasnyálmirigyet, az gyógyítani fogja a Tüdőt is. Éppen ezért ha gyermeked krónikus huruttal küzd (asztmás, allergiás stb.) különösen fontos, hogy néhány alapelvet szem előtt tarts.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Kerülni kell az olyan ételtípusokat, melyek gyengítik a Lép-Hasnyálmirigyet és nyálkásítanak (túl sok nedvességet termelnek az emésztőtraktusban).


A kerülendő ételek sora

# tejtermékek pl. joghurt, túró, tej
Legjobb ezeket az alapanyagokat minimalizálni. Ha adsz neki tejet, az legyen jó minőségű, ne homogenizált UHT és önmagában, kis mennyiségben fogyassza mint önálló kisétkezést (ne a hűtőből közvetlenül!).  A joghurt és a túró ne önálló étel, csak ízesítő, kiegészítő legyen pl. körte- vagy almakompót kevés joghurttal megcsorgatva.

édes-savanyú

# édes-savanyú kombináció
az édes nedvesít, nagy mennyiségben nyálkásít, a savanyú pedig összehúz, azaz megőrzi a nyálkát. A narancslé – nutellás kenyér kombó, a gyümölcsjoghurt önmagában vagy például nyers müzlivel párosítva a legrosszabb választás hurutproblémák esetén.

# sok nyers étel, például nyers gyümölcs, különösen a déli gyümölcsök
Minden, ami nyers megterheli a közepet, nehezen emészthető, ezért sok energiát von el a szervezettől, ahelyett, hogy sok energiát adna. A trópusi gyümölcsök különösen hűtenek, ezért gyerekeknek őszi-téli időszakban nyersen tiltólistások. Ugyanez igaz a gyümölcslevekre. Alkalmanként almalé vízzel hígítva jó kompromisszum.

# túl sok kenyérféle, pékáru
A friss kenyér nagyobb mennyiségben nyálkásít, ha egész magokat tartalmaz, akkor pedig nagyon nehezen emészthető. Ha kenyér, akkor inkább legyen szikkadt vagy pirított és vacsorára már jó, ha nem azt adsz a gyerkőcöknek (meg magatoknak sem). Az a legjobb, ha a kenyér csak kíséret egy tál gazdag, meleg leves mellé.

Ha ezeket minimalizálod, már sokat tettél a gyereked immunitásáért. De akkor mit egyen szegényke, merülhet fel joggal a kérdés, ezért felsorolok néhány jó példát is.


Az ajánlott ételek listája

# meleg, főtt reggeli
Erről már sokat írtam, de ősszel-télen mindennek az alapja, hogy a család meleg reggelivel a hasában indul reggel útnak.

# meleg, főtt vacsora
Mivel a családtagjaid jó eséllyel házon kívül ebédelnek, az esti étkezés még az az alkalom, amikor valami táplálót tudsz nekik feltálalni. Olyat, ami könnyen emészthető, melengető, például egy nagy tál leves vagy valamilyen sütőben sült zöldség mártogatóssal, vagy ha szeretitek valamilyen főzelék néhány fasírtgolyóval.

# egészségesebb nasik
Az édes íz mindannyiunk számára alapvető igény, ezért hiába is tiltod a gyerekeknek az édességeket, nem fogsz nagy sikert aratni. Viszont az őszi-téli időszak kedvez a sütésnek, így te magad is könnyen készíthetsz egészségesebb nassolnivalókat pl. zabkekszet, müzliszeletet, sütőben sült almát, körtét, hogy csak néhány példát említsek.

# természetesen édes ízek
A Föld elemhez tartozó természetes édes ételek erősítik a legjobban a Gyomrot és a Lép-Hasnyálmirigyet.  Ételeitek főként gabonákból, zöldségekből, kevés húsból, tejtermékből, gyümölcsből és olajos magokból álljanak. Az édeskés zöldségek különösen jók a gyerekeknek: a sütőtök, az édesburgonya, a sárgarépa, a cékla, a burgonya mind jó választás.

sütőtök

# minden, ami sárga
A Föld elemhez a sárga szín tartozik, minden alapanyag, ami sárga, jó eséllyel a Gyomrot és a Lép-Hasnyálmirigyet táplálja. Adjál minél gyakrabban a gyerekeknek kölest, polentát, sárgarépát, sütőtököt, sárgaborsót, vöröslencsét, stb.

+ 1 tipp:

# megfelelő öltözet
A kínaiak nagy hangsúlyt fektetnek az évszaknak megfelelő öltözékre is, mert ismerik a test gyenge pontjait, ahol a külső Szél, Hideg, Nedvesség és társai be tudnak hatolni. Jó, ha te is tudod, hogy 3 ponton érdemes a gyerekeknél is elővigyázatosnak lenned: a tarkójuknál vannak a Szél-Kapu pontok, ahol a Szél be tud hatolni, ezért fontos a kendő vagy sál a hideg évszakban. A derekuknál a veséjüket kell védened, mert az a legérzékenyebb a hidegre, és a talpukat is melegen kell tartani, mert ott található a vese-meridián 1-es pontja, ahol szintén fel tud szállni a Hideg a felsőbb régiókba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük