10 jó tanács az őszi étkezéshez
2015-11-11Gyógyételek köhögésre
2015-11-278 évvel ezelőtt kezdtem írni Kicsi Vú néven az első gasztroblogomat. Már akkor is vonzott az ázsiai konyha, de a kínai gyógyító konyhára csak a gyerekeim születése után bukkantam internetes barangolásaim során. Nem egy komoly egészségügyi kihívás miatt kezdtem el kutakodni, csak a gyerekeimnek szerettem volna minél egészségesebben főzni és egy hiteles, megalapozott rendszert kerestem.
A kínai gyógyászat több ezer éves múltra tekint vissza, és ahogy kezdtem megismerni, azt éreztem, hogy ez nem is olyan egzotikus és távoli, hiszen a dédanyáink is hasonló szellemben éltek és étkeztek.
Nem kínai ételeket főzök tehát, hanem a kínaiak energetikai szemléletét alkalmazom. Tudatosan bánok az alapanyagokkal, azok termikus hatása, íze és meridiánvonatkozásai alapján. És tudatosan választom meg a főzési eljárásokat az adott évszaknak és időjárásnak megfelelően, hogy télen melegíteni, nyáron hűteni tudjam magamat és a családomat.
Melyek a legnagyobb változások, amiket az elmúlt években fokozatosan bevezettem a családunk életében?
- Minden napot főtt, meleg reggelivel kezdünk. Kisfiam első kérdése ébredés után: „Kása van?”
- Természetes, szezonális alapanyagokból főzök, kerülöm az ipari kajákat, főtt gabona és sok zöldség egy kevés hússal képezi az alapot.
- Nem került semmi mereven tiltólistára, de megváltozott bizonyos alapanyagokhoz a viszonyom. A tejtermékeket például fűszerként használom, nem önálló étkezésként. Nem eszünk poharas joghurtokat, legfeljebb nyáron.
- Sokkal kevesebb kenyeret eszünk, azt is inkább pirítva és törekszem rá, hogy vacsorára is főtt étel kerüljön az asztalra.
- Mivel minden ételbe teszek lehetőség szerint mind az 5 alapízből, sokkal kreatívabban és változatosabban fűszerezek.
A legjobb benne az, hogy nem egy szigorú szabályrendszert kellett magamra erőltetnem, kisebb kilengések engedélyezve vannak, mert a kínaiak szerint a Májunk, ami a csí egyenletes áramlásáért felel az egész testben nem szereti a merev korlátokat. Ezért jobb néha kiereszteni a gőzt, mintsem befeszülni.
Bécsben minden áttanult napot azzal zárt a tanárnőm, Ina Diolosa, hogy ezek után egy szelet Sachert mindenki megérdemel. 🙂