fbpx

Gyógyételek köhögésre

miszóleves
5 változás, amit az 5 elem konyhának köszönhetek
2015-11-22
5 elem könyv
Végre egy könyv az 5 elemről! – karácsonyi könyvajánló és interjú
2015-12-10
miszóleves
5 változás, amit az 5 elem konyhának köszönhetek
2015-11-22
5 elem könyv
Végre egy könyv az 5 elemről! – karácsonyi könyvajánló és interjú
2015-12-10

Sokan kérdezik a tanfolyamosaim közül és a facebookon is felmerült már, hogy mi a teendő köhögés esetén, milyen ételekkel gyógyíthatjuk a légúti panaszokat. Összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat a köhögés mindhárom fajtájára.

Száraz köhögés

Akut fertőzés vagy krónikus légúti betegségek, dohányzás, száraz irodai környezet következtében kiszáradhatnak a Tüdő nedvei, amit torokkaparás, száraz köhögés, száraz bőr jelez.
Ebben az esetben az elvesztett folyadékot jinizáló (frissítő-nedvesítő) konyhatechnikákkal tudod pótolni. Főzz leveseket, kompótokat, használj egy kis tejterméket (pl. kevés tejszín, tejföl, joghurt), hogy nedvesítsd a Tüdőd.

Gyógyételek – a Tüdőt nedvesítő alapanyagok:
Az alábbi alapanyagokat használd rendszeresen, mert mind nedvesítik a Tüdőt:
körte (pl. kompót, krémleves, püré formájában)
mandula (héja nélkül), mandulatej, marcipán
karfiol (pl, krémleves, lengyel karfiol tejföllel, rakott karfiol egy kis kecskesajttal megszórva)
kevés joghurt, túró mint délutáni desszert (pl. körtekompót joghurtpöttyel)
gomba (pl. krémleves, zöldségleves, gombás omlett stb.)
hidegen sajtolt olajok (pl. dióolaj, lenmagolaj, szezámolaj – kására, levesre csorgatva)

körte

Kerülendő ételek száraz Tüdő esetén:
Minimalizáld a szárító hatású ételeket: a csípős porfűszereket (curry, chili, gyömbér), a keserű italokat (kávé, fekete és zöld tea, vörösbor) és a száraz ropogtatnivalókat mint pl. kekszek, chipsek, kétszersültek, ropik.

Hurutos köhögés

Hideg nyálka a Tüdőben

A túl sok cukrozott tejtermék, nyers gyümölcs, gyümölcslé, a gyakori édes-savanyú kombináció lehűti és elnyálkásítja a közepet, majd a légutakat, ezért nedves hideg (hideg nyálka) keletkezik a Tüdőben. Ez akut esetben lehet egy megfázás következménye is – behatol a külső Hideg és Nedvesség.

Tünetei:
köhögés könnyen ürülő, nyúlós fehér köpettel
hányás, öklendezés köhögéskor
mellkasi telítettségérzet
fehér, nedves lepedék a nyelven

Terápia:
Melegíteni kell a közepet, a Föld elemű alapanyagokat előnyben részesíteni, jangizáló (melegítő) technikákat alkalmazni (pl. hosszan főtt levesek, raguk, egytálételek, sütőben sültek, kásák stb.). A sárga színű alapanyagokat rendszeresen beiktatni: sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, édeskömény, köles, polenta.

Emellett a nyálkát ki is kell vezetni, melynek hatékony eszközei az aromás szárított zöldfűszerek: a kakukkfű (teaként is), a rozmaring, az oregánó. Rendszeres használatuk segít átalakítani és kivezetni a felesleges nedvességet.
Emellett terápiásan használható a csípős ízű vöröshagyma (pl. hagymaszirup, hagymatea) és a fekete retek is (pl. retekszirup), mert a csípős íz szétszór és ezáltal feloldja a blokádokat.

zöldfűszerek

Példa gyógyételekre:
gyömbéres sárgarépakrémleves
francia hagymaleves kakukkfűvel
rozmaringos sült sütőtök kölessel vagy hajdinával

Kiegészítő terápia:
mézes kakukkfűtea
hagymatea, hagymaszirup
fekete retekszirup

Kerülendő:
minden hűtő, nyálkásító alapanyag: a tejtermékek, különösen a cukrozottak
nyers gyümölcsök, saláták, gyümölcslevek
sajtos kenyér
édességek

Meleg nyálka a Tüdőben

Fertőző betegségek következtében vagy szintén táplálkozási hibából adódóan (pl. dohányzás és sok édesség kombinációja) nedves-meleg is kialakulhat a légutakban (ez az, amit nyugati szóhasználattal már gyulladásnak hívunk – amikor a fehér váladékot felváltja a sárga).

Tünetei:
nehezen felköhöghető sárga színű váladék
mellkasi telítettségérzet
nehézlégzés, légszomj
sárgás lepedék a nyelven

Terápia:
A terápiás íz ebben az esetben a sós, mely kis mennyiségben hűt és nedvesít, felpuhít és felold, ezzel kimossa a meleg nyálkát a légutakból. Egy kevés só ugyanis úgy hat a légutakban, mint amikor besózod a padlizsánszeleteket: megnedvesíti őket.
A terápia a gyakorlatban nem konyhasóval történik, hanem a Víz elemhez tartozó egyéb ételízesítőkkel: miszóval és tengeri növényekkel, algákkal. Emellett a hűtő hatású, csípős ízű retekfélék is segítenek feloldani a hurutot (jégcsapretek, sörretek, hónapos retek) és ebben az esetben a hűtő-szárító hatású zöld tea is gyógyital.

retek
Példa gyógyételekre:
miszóleves algával, retekkel
retekkrémleves
reszelt retek mézzel elkeverve
retekszirup

Kiegészítő terápia:
sós vizes inhalálás, sószoba

Kerülendő:
minden nehéz, zsíros étel (sült krumpli, majonéz, tejszínes szószok)
az indiai és thai ételek az erősen melegítő fűszerek miatt
minden zsíros-édes kombináció (mogyorós csoki, tiramisu, capuccino).

A képek forrása: pixabay.com

2 Comments

  1. névtelen szerint:

    remek összefoglaló, köszönöm!

  2. Hegyessy Mária szerint:

    Kedves Viki!
    Megtalálható valahol a honlapodon a „gyömbéres sárgarépakrémleves” és a „rozmaringos sült sütőtök kölessel vagy hajdinával” receptje?
    Köszönöm,
    Mari

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük