fbpx

Végre egy könyv az 5 elemről! – karácsonyi könyvajánló és interjú

Gyógyételek köhögésre
2015-11-27
Kinek jó a medvehagyma?
2016-03-04
Gyógyételek köhögésre
2015-11-27
Kinek jó a medvehagyma?
2016-03-04

Sokan kérdezték már tőlem, milyen 5 elem konyhával foglalkozó könyvet tudnék ajánlani magyar nyelven. Eddig sajnos nem sok tippet tudtam adni, de most végre megoszthatom a jó hírt, hogy megjelent egy fontos kötet magyar fordításban, mely a várandósok, anyukák és kisgyerekek táplálkozásával foglalkozik, a címe: Teljes értékű táplálkozás anyáknak és gyermekeknek.
A kötet fordítójával, Molnár Klárával beszélgettem, aki egyébként 5 elemes táplálkozási tanácsadóként tevékenykedik.

5 elem könyv

Kínában ha gyermekvállalásra készül egy pár, előtte két évig tudatosan figyel az életmódjára. Nálunk legfeljebb a cigiről és az alkoholról mondanak le, főként az anyukák. Mit lehetne még ezen felül tenni? És miért fontos ez?

A gyermekvállalásra készülés összetett folyamat. Testileg, érzelmileg, energetikailag és szellemileg egyaránt fontos felkészülni. Testileg elsősorban a tartalékok feltöltése fontos, ami szervek szintjén a vesék energiaraktárainak feltöltését jelenti. Ezt a táplálkozásban néhány alapanyag rendszeres fogyasztása mellett egyszerű praktikákkal tudjuk elérni: a főtt ételeket részesítsük előnyben a nyers étkezéssel szemben, válasszunk szezonális alapanyagokat, és ennek szellemében a déligyümölcsök helyett is inkább honos fajtákat. A jó minőségű, alaposan megfőzött gabonák és hüvelyesek rendszeres fogyasztása is segít a kiegyensúlyozott étrend kialakításában. Mindemellett a teendőink racionalizásával, megfelelő testmozgással és a magunkra fordított minőségi idő beiktatásával tudjuk megakadályozni a kimerültséget. A kínaiak a vese energiájának táplálására speciális szexuális gyakorlatokat is végeznek, melyekkel nagyon hatékonyan és örömtelien tudják táplálni egymást a párok.
A megfelelő tartalékok azért fontosak, mert a várandósság alatt, majd a szülés és a szoptatás idején a testünknek sokkal több energiára van szüksége. Az energia pótlásának kulcsa az emésztőrendszer, melynek zökkenőmentes működése biztosítja a testünk számára a működéshez szükséges energiát. Ennek érdekében a legfontosabb a szezonális, kiegyensúlyozott étrend, ami figyelembe veszi egyéni alkati sajátosságainkat.

Az erőfeszítések ellenére sajnos egyre gyakoribb, hogy nem akar összejönni a baba. Mit mond erre a kínai orvoslás? Milyen diszharmónia állhat a csökkent nemzőképesség hátterében?

A meddőség oka sokféle lehet, nem kizárólag testi problémák állhatnak a hátterében, hanem érzelmi, egzisztenciális és szellemi hatások is. Ennek megfelelően komplexen érdemes vizsgálni is a helyzetet. Első körben a lehetséges testi okokat kell tisztázni. Nagyon gyakori mostanában például az endometriózis, ami egy komplex probléma: egyrészt a Vese kimerültsége, másrészt pedig nyálka-felhalmozódás áll a hátterében, melynek sokszor a helytelen táplálkozás az oka. A magzat megfoganása és egészséges fejlődése érdekében mindig kezeljük a Vesét, ami a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint minden élet alapja. A táplálkozás mellett gyógynövényekkel, akupunktúrás kezelésekkel és mozgással támogatjuk a párokat.

A várandósság egyrészt áldott állapot, másrészt saját tapasztalatból tudom, hogy elég kellemetlen mellékhatásokkal járhat. Tudsz adni néhány tippet émelygés ellen? Vagy mit tehet a kismama, ha nagyon dagad a lába?

Az émelygés egy gyakran felmerülő probléma. Sokaknak okoz kellemetlen pillanatokat főként az első három hónapban, míg mások semmit nem éreznek. Eltérőek vagyunk, ugyanígy a megoldások is eltérőek: émelygés ellen segíthet a jól bevált nyers krumpli leve, másoknak néhány korty tej szünteti meg a tüneteket, de jó megoldás lehet a nyelv bedörzsölése friss gyömbérrel vagy néhány szem zöld kardamommagot is elrágcsálhatunk.

A dagadt láb is sok kellemetlenség okozója. A hetedik hónapban megjelenő ödéma normális jelenségnek mondható, és ha nincs más panaszunk, akkor a szülés után eltűnik. A várandósság korai szakaszaiban megjelenő ödémák azonban az egyensúly megbillenésére utalnak, és érdemes tenni ellenük, hogy később ne okozzanak problémát. Főtt ételekből álló étrendet kell bevezetni, melyet okosan kombinálunk frissítő, és esetenként hűtő alapanyagokkal. Ez azért fontos, mert így segíteni tudjuk a testet a felhalmozódott víz kiválasztásában. A várandósság kezdeti szakaszában sokaknak van melegük, és ezért ösztönösen elkezdenek hűtő hatású ételeket – nyers salátákat, gyümölcsöket, hideg italokat, tejtermékeket, gyümölcslevet stb. – enni-inni, és ennek hatására lehűl az emésztőrendszer. Előfordulhat az is, hogy alkatilag hajlamosak vagyunk a vizesedésre. Mindkét esetben melegítő étrenddel tudjuk helyrebillenteni az egyensúlyt. Érdemes áttérni a háromszori meleg étkezésre, és ezt kiegészíteni hűtő és frissítő alapanyagokkal. A tejtermékek erősen nedvesítenek, ezért ezeket ebben az esetben zárjuk ki egy időre az étrendünkből. Fontos még többek között a jó minőségű só, amit mértékkel fogyasszunk. Emellett oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű fehérjére, ugyanis a hüvelyesek, bizonyos húsfélék és halak, a tojás megakadályozzák a nedvesség lerakódását a szövetekben.

A kisgyerekek étkezése is nagyon fontos téma. Mit tanácsolsz, mi az a néhány dolog, amit a legjobb lenne minden szülőnek szem előtt tartania?

Az egyik legfontosabb szempont a szezonalitás, amit minden anyukának fontos figyelembe vennie. Egyszerűen együk mindig azt, ami éppen a környezetünkben megterem. Ennek része az is, hogy ne adjunk gyermekeinknek déligyümölcsöket, különösen télen ne, ugyanis erősen hűtő hatásuk szinte vörös szőnyeget terít a megfázásos betegségek elé. Télen jó lenne a tejtermékekkel, különösen a savanyított fajtákkal – túró, joghurt például – csínján bánni, ugyanis ezek is erősen hűtenek.
A másik egyszerű és a hétköznapokba könnyen beilleszthető étkezési tanács a meleg reggeli lehet. A gyerekek általában nagyon szeretik a meleg gabonakását reggelire. A meleg reggelikről a te  blogodon is sokat lehet olvasni, aminek nagyon örülök.

szezámgolyókA kép forrása: itt

Receptgyűjtemény is van a kötet végén 5 elemes receptötletekkel reggelire, ebédre, uzsonnára. Neked melyik a kedvenced közülük?

Az egyik kedvenc receptem az édes szezámgolyók, melynek receptje a honlapomon is szerepel. Azért kedvelem ezt a receptet, mert könnyen elkészíthető, általában mindenki szereti, és ráadásul akár ajándéknak is bevethető.
A másik kedvencem a csirkehúsleves, amit a szülés utáni napokra és hetekre ajánl a könyv. Azért kedvelem különösen, mert rámutat a közös tudásra és hagyományra: néhány évtizeddel ezelőttig Magyarországon is hosszan főtt csirkehúslevest adtak szülés után a kismamáknak. Még a nagymamám is ezt tette egy zempléni kis faluban, amikor megszülettem. Tudták ugyanis, hogy ezzel lehet a legegyszerűbben pótolni az energiát és vért a kimerült anya szervezetében. A csirke a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint melegítő hatású. Levesként megfőzve segít regenerálódni a szülés utáni kimerültség időszakában, mely során rengeteg vért és energiát veszít az anya. A leves könnyen emészthető, nagyon tápláló, feltölti az anya kimerült energiaraktárait. A hosszú főzési idő által a sárgarépa és a petrezselyemzöld csirkével kombinálva egyedülálló vértápláló gyógyszerré válik. Így szól a recept:

Egy friss, megbízható forrásból származó csirkét, néhány sárgarépát és egy maroknyi petrezselyemzöldet tegyünk oda főni annyi vízben, hogy ellepje a hozzávalókat. Főzzük alacsony lángon 3-4 órán keresztül.  Szűrjük le, hűtsük ki, szedjük le a tetejére kiült zsírt, majd a levest tegyük hűtőbe. Szülés után ajánlatos néhány hétig 2-3 csésze üres levest inni naponta. A szoptatás ideje alatt is készíthetünk hetente vagy kéthetente egy ilyen levest – készülhet csirkéből vagy marhahúsból is –, és igyunk belőle 3-4 napon keresztül 2-3 csészével naponta.

Hol lehet legközelebb veled és a könyvvel találkozni?

Legközelebb a Müsziben a KimeNő élménynap és Funky Piac-on , dec. 12-én szombaton, ahol 16 órától fogom bemutatni a könyvet és az 5 elemes táplálkozást. Aki eljön,  10 könnyen megvalósítható étrendi tippet fog kapni a család teljes értékű étrendjéhez.

1 Comment

  1. […] amikor Do-t vártam, és egy barátnőmtől kaptam egy ilyen témájú szakácskönyvet. Időközben ez a könyv magyarul is megjelent. Aztán egy ideig nem foglalkoztam a témával és csak akkor jutott eszembe újra, amikor minden […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük