fbpx

Eper és spárga – ahogy még nem ismerted

Rote Grütze, a vértonik
2016-06-02
Gyakran feltett kérdések – amit megkérdeznél az online tanfolyamokkal kapcsolatban
2016-06-09
Rote Grütze, a vértonik
2016-06-02
Gyakran feltett kérdések – amit megkérdeznél az online tanfolyamokkal kapcsolatban
2016-06-09

Minden online-tanfolyamomon be szoktam mutatni néhány jellegzetes alapanyagot az adott elemhez kapcsolódóan, egyrészt, hogy ráérezz a kínai gyógyító konyha energetikai szemléletére, másrészt, hogy megértsd, miért olyan nagyszerű a szezonális étkezés. Engem legalábbis lenyűgöz a természet bölcsessége: hogy minden évszak olyan terményeket biztosít, amelyek az adott időszak diszharmóniáit orvosolják. Most két jellegzetesen tavaszi alapanyaggal kezdem (de a júniusban kezdődő tanfolyamomon már jönnek a nyáriak is), az eperrel (Fa elem) és a spárgával (Föld elem).

Látszólag nem sok közös van e két hozzávalóban, de ha a hatásuk felől nézzük, kiderül, hogy nagyon is hasonlóak, mindkettő két jellegzetesen tél végi problémára gyógyír: a belső hőségre és a túl sok nedvességre, nyálkára. A hőséget remekül hűti mindkettő, a felesleges nedvességet pedig vízhajtó hatásuk révén vezetik ki a testedből. Érdemes őket kúraszerűen fogyasztanod, amikor eljön az idejük.

A piros színű eper, ahogy a többi piros bogyós gyümölcs is, a vért is táplálja, a zöld spárgának is jelzi a színe, hogy hatással van a Májra (a Máj a Fa elemhez tartozó szerv, melynek a zöld a színe), a Máj-vért tonizálja. A fehér spárga inkább a Tüdőre hat (a Tüdő a Fém elem egyik szerve, melynek színe a fehér).

Az eperről 5 elemesen:

Az eperről 5 elemesen

Jellemzői:
•    Íze: édes és savanyú (Fa elem)
•    Termikus hatása: hűtő
•    Melyik meridiánokra hat? – Tüdő, Húgyhólyag, Máj

Hatása:
•    vízhajtó hatású
•    a Húgyhólyag gyulladásait hűti, a nyálkát kivezeti
•    nedvesíti a Tüdőt, táplálja a Tüdő-jint
•    kivezeti a felesleges nedvességet és hőséget a Májból
•    a Vért is hűti és táplálja
•    csillapítja a felszálló Máj-jangot, csökkenti a vérnyomást

Mikor ajánlott?
•    epekövek, epeproblémák
•    túlsúly
•    magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas koleszterinszint
•    hólyaggyulladás
•    száraz köhögés, száraz légutak
•    vérszegénység, vér-hiány

A spárgáról 5 elemesen:

A spárgáról 5 elemesen

Jellemzői:
•    Íze: édes, keserű (Föld)
•    Termikus hatása: hűtő-hideg
•    Melyik meridiánra hat? – Tüdő, Húgyhólyag, Vese, Vastagbél

Hatása:
•    táplálja a Tüdő-jint, feloldja a nyálkát (főleg a fehér spárga)
•    vízhajtó hatású, kivezeti a Hólyagból a felesleges nedvességet
•    csökkenti a vérnyomást
•    táplálja a Vért (zöld spárga)

Mikor ajánlott?
•    akut és krónikus száraz köhögés, mélyen ülő nyálka, melyet nehéz felköhögni (pl. krémleves vagy rizottó formájában)
•    székrekedés
•    hólyaggyulladás
•    ödémák, vizesedés
•    túlsúly
•    magas vérnyomás
•    vérszegénység, vér-hiány (zöld spárga)

Megjegyzés: ha a Tüdő nedvesítése a cél, jó, ha valamilyen tápláló alapanyaggal kombinálod pl. főtt burgonyával, tojással, vajjal, mely szintén táplálja a Tüdő-jint.

Ebben a videóban egy könnyű epres pitét mutatok, mely az epres tölteléktől kellően lédús marad, a tésztájának pedig a hajdinaliszt ad érdekes karaktert. Ideális délutáni süti a Tüdő energetikai minimumának idején (15 és 17 óra között).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük