Rote Grütze, a vértonik
2016-06-02Gyakran feltett kérdések – amit megkérdeznél az online tanfolyamokkal kapcsolatban
2016-06-09Minden online-tanfolyamomon be szoktam mutatni néhány jellegzetes alapanyagot az adott elemhez kapcsolódóan, egyrészt, hogy ráérezz a kínai gyógyító konyha energetikai szemléletére, másrészt, hogy megértsd, miért olyan nagyszerű a szezonális étkezés. Engem legalábbis lenyűgöz a természet bölcsessége: hogy minden évszak olyan terményeket biztosít, amelyek az adott időszak diszharmóniáit orvosolják. Most két jellegzetesen tavaszi alapanyaggal kezdem (de a júniusban kezdődő tanfolyamomon már jönnek a nyáriak is), az eperrel (Fa elem) és a spárgával (Föld elem).
Látszólag nem sok közös van e két hozzávalóban, de ha a hatásuk felől nézzük, kiderül, hogy nagyon is hasonlóak, mindkettő két jellegzetesen tél végi problémára gyógyír: a belső hőségre és a túl sok nedvességre, nyálkára. A hőséget remekül hűti mindkettő, a felesleges nedvességet pedig vízhajtó hatásuk révén vezetik ki a testedből. Érdemes őket kúraszerűen fogyasztanod, amikor eljön az idejük.
A piros színű eper, ahogy a többi piros bogyós gyümölcs is, a vért is táplálja, a zöld spárgának is jelzi a színe, hogy hatással van a Májra (a Máj a Fa elemhez tartozó szerv, melynek a zöld a színe), a Máj-vért tonizálja. A fehér spárga inkább a Tüdőre hat (a Tüdő a Fém elem egyik szerve, melynek színe a fehér).
Az eperről 5 elemesen:
Jellemzői:
• Íze: édes és savanyú (Fa elem)
• Termikus hatása: hűtő
• Melyik meridiánokra hat? – Tüdő, Húgyhólyag, Máj
Hatása:
• vízhajtó hatású
• a Húgyhólyag gyulladásait hűti, a nyálkát kivezeti
• nedvesíti a Tüdőt, táplálja a Tüdő-jint
• kivezeti a felesleges nedvességet és hőséget a Májból
• a Vért is hűti és táplálja
• csillapítja a felszálló Máj-jangot, csökkenti a vérnyomást
Mikor ajánlott?
• epekövek, epeproblémák
• túlsúly
• magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas koleszterinszint
• hólyaggyulladás
• száraz köhögés, száraz légutak
• vérszegénység, vér-hiány
A spárgáról 5 elemesen:
Jellemzői:
• Íze: édes, keserű (Föld)
• Termikus hatása: hűtő-hideg
• Melyik meridiánra hat? – Tüdő, Húgyhólyag, Vese, Vastagbél
Hatása:
• táplálja a Tüdő-jint, feloldja a nyálkát (főleg a fehér spárga)
• vízhajtó hatású, kivezeti a Hólyagból a felesleges nedvességet
• csökkenti a vérnyomást
• táplálja a Vért (zöld spárga)
Mikor ajánlott?
• akut és krónikus száraz köhögés, mélyen ülő nyálka, melyet nehéz felköhögni (pl. krémleves vagy rizottó formájában)
• székrekedés
• hólyaggyulladás
• ödémák, vizesedés
• túlsúly
• magas vérnyomás
• vérszegénység, vér-hiány (zöld spárga)
Megjegyzés: ha a Tüdő nedvesítése a cél, jó, ha valamilyen tápláló alapanyaggal kombinálod pl. főtt burgonyával, tojással, vajjal, mely szintén táplálja a Tüdő-jint.
Ebben a videóban egy könnyű epres pitét mutatok, mely az epres tölteléktől kellően lédús marad, a tésztájának pedig a hajdinaliszt ad érdekes karaktert. Ideális délutáni süti a Tüdő energetikai minimumának idején (15 és 17 óra között).