fbpx

Mit hoz a Disznó éve? – étkezési tippek 2019-re

Bors, fokhagyma, chili – biztos, hogy Neked való?
2019-01-07
Valentin-napi tippek a szerelmes hangulathoz – 5 elemesen
2019-02-13
Bors, fokhagyma, chili – biztos, hogy Neked való?
2019-01-07
Valentin-napi tippek a szerelmes hangulathoz – 5 elemesen
2019-02-13

A napokban meghallgattam szeretett mesterem, Claude Diolosa előrejelzését az előttünk álló Jin Föld Disznó évéről, amelyben egészségügyi szempontból elemzi 2019-et. Ebben a bejegyzésben szeretném Veled is megosztani a legfontosabb tanításokat, hogy Te is ellensúlyozni tudd ennek az évnek a negatív hatásait.

A Disznó éve

A Disznó a Víz elemhez tartozó állat, esetünkben egyébként nem a rózsaszín malacra, hanem a fekete szőrű, csüngő hasú disznóra kell gondolni. A fekete szín is jelzi ezen állat Víz elemhez és így a Vesékhez fűződő kapcsolatát. A disznóhús is Víz elemű alapanyagnak számít az 5 elem konyhában, a húsok közül a legjinebb hús, mely hűtő hatású és a testfolyadékainkat és a jint táplálja. Sós ízűnek számít (a Vesére való hatása miatt), ráadásul hagyományosan szeretjük is sóval tartósítani (pl. sós szalonna, füstölt húsok), ami azt eredményezi, hogy ha sokat eszünk belőle, lerakódásokat, kemény csomókat, slejmet okoz, és megkeményíti az ereket. Terápiásan szinte soha nem szokás disznóhúst ajánlani, a fent említett nyálkásító hatása miatt. Ha a jint tápláló, hűtő minőségre van szükség, akkor inkább a kacsahús szerepel a gyógyételek listáján.

Claude egy másik érdekes szempontot is felvet: több kultúrában tiltott a disznóhús fogyasztása, aminek az lehet az oka, hogy az ember és a sertés genetikája nagyon hasonló, például a szívsebészek sertésszívbillentyűt használnak életmentő műtéteknél.

A kínai szervóra szerint a Disznó dupla órájának a Hármas Melegítő időszaka felel meg, ez este 21 órától 23 óráig tart. A Disznó eszerint a Hármas Melegítő funkciókörnek is megfeleltethető, ami tulajdonképpen az anyagcsere-folyamatainkkal azonos, mely a jin és a jang energia áramlását biztosítja a testünkben. Ha a Hármas Melegítő energiahiányos, lelassul az áramlás, és blokádok, ödémák, duzzanatok keletkeznek.

Mi történik, ha a Disznó Jin Földre lép?

A jin nedves, sötét, hideg. A jin Föld jellegzetessége a nedvesség, vagy ahogy a kínai orvoslásban nevezik: a nyálka. Ez a nyálka, mely a rossz emésztés mellékterméke, először a Föld elem szerveit veszélyezteti (Gyomor és Lép-Hasnyálmirigy), majd elvándorolhat a Tüdőbe, az alsóbb testtájakra, vagy ha besűrűsödik és slejmet képez, szeret hirtelen felszállni a fejbe, hogy ott okozzon kellemetlen panaszokat. Migrén, szédülés, fülzúgás, stroke… ezek mind a felszálló slejm lehetséges következményei. A slejm pedig idővel tovább sűrűsödik és megkeményedik, aminek lerakódások, ún. tan a vége – érelmeszesedés, Alzheimer-kór, daganatok, kövek…

Ez a láncolat: nyálka-slejm-tan azért érdekes, mert a gyökéroka mindig az emésztőrendszerben keresendő. A nyálka mindig középen keletkezik, hogy utána elvándoroljon, alakot váltson, és panaszok százait okozza.

Mi következik ebből?

A 2019-es évben a nedvesség, nyálka, slejm lesz az, ami a legtöbb panaszt, diszharmóniát fogja okozni. Ez a nedvesség találkozik a Disznó által szimbolizált Hármas Melegítővel – ami megfeleltethető a test jang-energiájának is, azaz a test melegének, ami mindent mozgásban tart, fenntartja az anyagcserét. Testünk belső melegére rászabadul az évet jellemző nedvesség, amely így energetikailag egy sárban dagonyázó disznóhoz lesz hasonlatos: lelassulás, blokád, elakadás lesz az eredmény.

Az idei évben azoknak a tünetei fognak rosszabbodni, akik eleve nyálkára, nedvességre és pangásra hajlamosak.

2019 jellemző panaszai lehetnek:

  • megnagyobbodott nyirokcsomók, nyirokpangás
  • elhízás, ödémásodás
  • depresszió (nyálka a Szív szubtilis csatornáiban)
  • pajzsmirigymegnagyobbodás, és –alulműködés
  • emésztési problémák
  • migrén, szédülés, fülzúgás
  • szélütés

3 dolgot véss a szívedbe 2019-re: a közeped erősítését, a nyálka kivezetését és a csí mozgatását – ha ezekre törekszel, harmóniában leszel és ellensúlyozni tudod az év negatív tendenciáit.

Tanácsok a Jin Föld Disznó évére:

Melegítsd a közeped rendületlenül!

  • törekedj a napi 3 meleg ételre (a reggeli és a vacsora különösen fontos)
  • egyél sok gyökérzöldséget és édeskés gumóst (pl. sárgarépa, cékla, édesburgonya)
  • használd a jangizáló, melegítő konyhatechnikákat pl. sütőben sütés, hosszan főzés
  • fűszerezd az ételeidet, használj köményt, római köményt, szárított zöldfűszereket, őrölt koriandert, kardamomot…
  • löttyints egy kis alkoholt főzéskor az ételedbe, az is visz bele egy kis plusz meleget és dinamikát

Vezesd ki a nyálkát!

  • Használj a nedvességet kivezető alapanyagokat pl. halak, hüvelyesek, gombák!

Mozgasd meg a csít a testedben!

  • Mozogj, hogy áramoljon benned az életenergia! Sétálj tempósan, jógázz, kocogj vagy táncolj – találd meg a neked tetsző mozgásformát és tedd szokásoddá. A mozgás jó hatással van az emésztésedre és a pangás legjobb ellenszere. Ha stresszes vagy, elakad benned a csí, de ha mozogsz, ellazulsz, feloldódnak a testi-lelki blokádok és újra beindul az áramlás.
  • Kerüld a nedves klímát, a nedves lakókörnyezetet – a külső nedvesség előbb-utóbb behatol, és belső panaszokhoz vezet.

Kerülendő 2019-ben minden, ami nyálkásít, nehezen emészthető és/vagy hűtő hatású:

  • finomított szénhidrátok, tésztafélék, pékáruk, sütemények, édességek
  • zsíros ételek pl. bő olajban sültek, chipsek
  • disznóhús, kolbászfélék, füstölt áruk
  • fagyasztott és mikrózott ételek
  • tejtermékek, kivéve: vaj, kevés érlelt sajt
  • déligyümölcsök nagyobb mennyiségben pl. banán, narancs, kivi
  • nyers zöldségek, salátafélék önálló ételként pl. zöldturmixok, salátavacsorák
  • édes likőrök, koktélok, likőrös bonbonok (konyakos meggy és társai)

Pánikra azonban nincs ok, mert az 5 elem konyhának éppen a megelőzésben van az erőssége, és fő törekvése, hogy az emésztőrendszert (a közepet, a Föld elem szerveit) jó állapotban tartsa.

Ha eddig halogattad az életmódváltást, az étkezésed átalakítását, akkor ez az év lehetőséget kínál rá, hogy szembemenj az év energetikai kihívásával és megelőzd a nyálka, a nedvesség és a pangás kialakulását.

Ha szeretnél részletes útmutatót kapni ahhoz, hogyan lehet a Föld elem szerveit, a Gyomrot és a Lép-Hasnyálmirigyet megerősíteni és ezzel megágyazni az egészségnek és belső harmóniának, akkor gyere és jelentkezz a február végén induló A jó emésztés titkai 4 hetes email-tanfolyamomra. Kattints ide a részletekért: https://5elemkonyha.hu/tavaszvaro/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük