fbpx

Hogyan fokozd az ellenállóképességed? – Immunerősítő tippek 5 elemesen

Feketeszezámos keksz
Egy finom nasi gyermekágyi időszakra: Kókuszos-fekete szezámos keksz
2020-02-24
Várandósság alatt tiltott fűszerek
Tiltott fűszerek várandósság idején
2020-02-27
Feketeszezámos keksz
Egy finom nasi gyermekágyi időszakra: Kókuszos-fekete szezámos keksz
2020-02-24
Várandósság alatt tiltott fűszerek
Tiltott fűszerek várandósság idején
2020-02-27

A kínai felfogás szerint a testünk felszínén, a bőrünk alatt kering az ún. wei csí, más néven védő csí, ami egy jang jellegű (meleg) energia, és arra hivatott, hogy távol tartsa a külső betolakodókat (baktériumokat, vírusokat). A wei csí tartja melegen a bőrfelszínt és szabályozza a pórusok nyitását-zárását. Ereje a Tüdő erejével áll kapcsolatban, a gyenge Tüdő-csí gyenge wei csít eredményez.

Zöldségek az immunerősítésért

Vannak alkatilag gyengébb Tüdő-energiával rendelkező emberek, akiket arról lehet felismerni, hogy sápadtak, az átlagostól gyengébb, halkabb a hangjuk, gyakran köhécselnek, napközben minden ok nélkül leizzadnak, valamint könnyen benáthásodnak, megfáznak.

Mivel a wei csí jang jellegű energia, és a Tüdőn kívül az ún. Vese-jang erejétől függ, ezért melegítő ételekkel erősítheted, és védened kell a túlontúl hűtő ételektől és italoktól.

5 elemes tippek az erős immunrendszerért

Alapszabály: Támogasd a jang-energiád, azaz a belső meleged!

Bár a tavaszi napsugár tisztítókúrára és nyersevésre csábít, de még állj ellen ennek a kísértésnek! Amíg el nem csitul az influenza- és koronavírus-járvány a világban, elszántan erősítsd a jangodat, különösen a Vese- és a Tüdő-energiádat.

Indítsd meleg reggelivel a napot! Ha hosszan jóllakatnak a kása jellegű ételek, akkor reggelizz zabkását, mert az kifejezetten a védekező energiádat erősíti. Ha inkább a sós ízek laktatnak, akkor reggelizz valamilyen tojásételt sok wokos vagy párolt zöldséggel körítve vagy egy gazdag levest.

Főzz heti rendszerességgel hosszan főtt húsleveseket (pl. tyúkerőlevest). Ha bőven főzöl bele sárgarépát, petrezselyemzöldet, egy szál pórét, pár szem szegfűszeget és néhány szeletke friss gyömbért, isteni melengető, a Lépet és a Vese-jangot erősítő étel lesz az eredmény. Nagy előnye, hogy jó eséllyel a gyerekek is megeszik, és az idősek is könnyen emésztik, egyszóval az egész családnak erősítőül szolgálhat.

Főzéskor használj napi szinten Tüdőt erősítő alapanyagokat: retket, friss gyömbért, hagymaféléket. Ezek enyhén csípős íze munkára serkenti a Tüdőt és ezáltal a wei csít is.

Ne feledkezz meg a szabad levegőn való mozgásról sem, ami szintén edzi a wei csít! Sétálj minden nap egy nagyot!

Szeretjük elbagatellizálni, de az elegendő mennyiségű és pihentető éjszakai alvás is szükséges feltétele az ellenállóképességednek! Nyomás az ágyba éjfél előtt!

A fentiekből következik, hogy az immunrendszeredet gyengíti minden, ami nagyon hűt és/vagy nyálkásít.

Amit jobb, ha elkerülsz az influenzaszezonban:
  • nyers saláták önmagukban, önálló fogásként
  • paprika, paradicsom, uborka nyersen (nincs még szezonjuk!)
  • ásványvíz napi szinten, rendszeresen fogyasztva
  • fagyi, jégkrém, jégkása, jeges italok
  • smoothie-k, zöld turmixok, zöldséglékúra
  • szójatej
  • déli gyümölcsök (narancs, banán, kivi)
  • tejtermékek rendszeresen, főként: túró, joghurt

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük