fbpx

Rote Grütze, a vértonik

Polentasütik gluténmentesen
2016-05-02
Eper és spárga – ahogy még nem ismerted
2016-06-08
Polentasütik gluténmentesen
2016-05-02
Eper és spárga – ahogy még nem ismerted
2016-06-08

Rote grütze

Nem tudom, ismered-e az észak- németek és a skandinávok kedvelt piros desszertjét, a Rote Grützét, de ez a tradicionális recept is bizonyítja, hogy sok klasszikus recept tükrözi azt az energetikai szemléletet, ami a kínai gyógyító konyhában fennmaradt.
A metódus nagyon egyszerű: a nyáron bőségesen termő piros bogyós gyümölcsöket nem nyersen fogyasztják, hanem bő vízben/gyümölcslében kicsit hőkezelik, majd keményítővel besűrítik, így egy pudingszerű desszert lesz az eredmény.
Mi ennek az értelme, kérdezed, mikor ezek nyersen is olyan finomak? Igazad is van, az ízükkel nincs probléma, bár a főzéstől, ízesítéstől szelídül kicsit a savasságuk is. A lényeg azonban a melegítés, hogy egy kis jangot adunk az amúgy jin, azaz hűtő hatású gyümölcsökhöz és a bő lében főzéssel pedig erősítjük a folyadékpótló hatásukat. Egy főtt étel sokkal hatékonyabban hidratálja a sejteket, mint a nyers vagy egy pohár víz.
Ízük alapján a bogyósok a Fa elemhez tartoznak, mivel savanykásak, de piros színük jelzi, hogy a Tűz elemhez, azaz a Szívhez és a Vérhez is van közük – mind táplálja a Vért, ezért vérszegénység esetén gyógyételek.

Hogy ne legyen unalmas a Grützéd, fűszerekkel, ízesítőkkel variálhatod kicsit: löttyinthetsz hozzá egy kis vörösbort (ez megmozgatja benned kicsit a csít a fülledt melegben), dobhatsz bele egy rúd vaníliát vagy belefőzhetsz egy filter levendulateát is (ezt érdemes kipróbálni!).
Hogy tálaláskor mit pöttyintesz a tetejére, az is tőled függ, nyilván 5 elemes szempontból nem a vaníliafagyi a legjobb választás, de a kókusztejszín, a görög joghurt vagy a tejszínhab ízesítőként mind jól működik.

Rote Grütze – alaprecept

Hozzávalók:
1 kg piros gyümölcs (pl. 50 dkg cseresznye és 50 dkg eper) – Fa
5 dl ribizlilé – Fa
2,5 dl forró víz – Tűz
4 dkg nádcukor –Föld
1/2 tk. reszelt gyömbér – Fém
csipet só – Víz
4 ek nyílgyökérpor/tápiókakeményítő/kukoricakeményítő stb. kb. 1,5 dl hideg vízben elkeverve – Föld
A tálaláshoz a tetejére: natúr joghurt (vagy felvert tejszín/kókusztejszín)

A gyümölcsöket megmossuk, a cseresznyét kimagozzuk, az epreket megtisztítjuk és hosszában negyedeljük. Egy fazékban feltesszük főni őket a ribizlilé és a forró víz társaságában (a vizet óvatosan adagoljuk, nehogy túl híg legyen a végén a pudingunk). Megszórjuk a nádcukorral, hozzáreszeljük a friss gyömbért, megsózzuk és kb 10 percig főzzük. Ekkor a hideg vízben elkevert keményítőt is hozzáadjuk és besűrítjük vele (addig hagyjuk kis lángon gyöngyözni, míg láthatóan be nem sűrűsödik. Ekkor kis tálkákba szedjük és hűlni hagyjuk (hűtőbe is tehetjük, de tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni). Tálalás előtt 1 ek natúr joghurtot pöttyintünk mindegyiknek a tetejére.

Hatása:

  • A piros bogyósok tisztítják és táplálják a Vért, táplálják a Máj- és a Vese-jint. Nedvesítik a szárazságot, hűtik a belső meleget.

Mikor ajánlott?

  • vérszegénység, vér-hiány
  • szomjúság, száraz állapotok (száraz bőr, száraz nyálkahártyák, székrekedés)
  • alvászavarok, változókori tünetek

Hasonló recepteket, nyári életmód- és étkezési tippeket, alapanyagportrékat kaphatsz, ha részt veszel hamarosan induló 4 hetes nyári email-tanfolyamomon. A részletes tematikát itt olvashatod: https://5elemkonyha.hu/nyari-taplalkozas-5-elemesen/

További tippek, fotók , bennfentes infók a facebook – és az instagram-oldalamon:
https://www.facebook.com/5elemkonyha/
https://www.instagram.com/kicsivu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük