Gyógynövény-ismereti táborban jártam Pannonhalmán
2021-07-09Tőlük tanulok évek óta – ismerd meg a mentoraimat!
2021-07-15Mivel még mindig elég embert próbáló a külső hőmérséklet, gondoltam, hasznát veszed, ha összefoglalom kicsit, hogy milyen alapanyagokkal, ételekkel tudod belülről hűteni, frissíteni magad.
Az első részben azokat a zöldségeket – gyümölcsöket gyűjtöttem össze, melyeket a hagyományos kínai orvoslás a nyári forróság elűzésére használ. Ezek kifejezetten hűtő, hideg hatású alapanyagok, ezért alkattól függ, ki mennyit tolerál belőlük.
Mikor van rájuk szükség?
Nagy forróság esetén, amikor fokozottan jelentkeznek az alábbi tünetek:
- nyári elalvási, átalvási nehézségek, belső nyugtalanság, idegesség, szívdobogás
- napszúrás, leégés
- szájszárazság, nagyfokú szomjúság
- lázas állapot (például nyári fertőzést követően)
A hőséget elűző alapanyagok toplistája:
Ananász, ananászlé
Hűti a Lépet és a Gyomrot.
(ellenjavallat: ekcéma, emésztőrendszeri fekélyek, várandósság – ekkor nagy mennyiségben nem javasolt)
Uborka
Hűti a Lépet, a Gyomrot, a Szívet, a Vastagbelet, a Tüdőt, a Vesét és a Hólyagot.
Görögdinnye
Hűti a Szívet, a Májat, a Hólyagot, a Vesét és a Vastagbelet.
Sárgadinnye
Hűti a Szívet, a Gyomrot, a Tüdőt és a Vastagbelet.
Mungóbab (zöld színű, apró szemű)
Hűti a Szívet, a Gyomrot, a Májat és a Vastagbelet.
Méregtelenít, kivezeti a toxinokat, például egy ételmérgezés esetén (a főtt bab levével együtt fogyasztva).
Mungóbabcsíra (szójacsíra néven is árulják)
Hűti a Szívet, a Májat, a Gyomrot, a Vastagbelet és a Lépet.
Fontos: mindig hőkezelve fogyaszd! (Levesbe belefőzve, wokozva, blansírozva stb.)
Citrom
Hűti a Májat, a Tüdőt, a Gyomrot, a Vastagbelet, az Epehólyagot, a Lépet és a Vesét.
Nem véletlen, hogy annyian kívánják ilyenkor a limonádét és más citromos frissítőket.
Fontos:
Ezek az alapanyagok a fenti állapotokban gyógyételek, értelemszerűen belső hideg esetén (tünetei: gyenge emésztés, puffadás, lepedékes nyelv, a szomjúság hiánya….) óvatosan kell bánni velük. Ilyenkor nyáron is jó, ha kombinálod őket melegítő alapanyagokkal.
Nyári hűsítő ételek a magyar konyhából – ezek nem sebzik meg a közeped
A magyar gasztronómiai hagyomány is ismer nyári frissítő ételeket, amikből válogathatsz a forró napokon:
- Tökfőzelék (például kaprosan, tejföllel)
- Zöldbabfőzelék
- Tejfölös vagy savanykás krumplileves, zöldbableves, karalábéleves
- Gyümölcslevesek (pl. meggyleves pici fahéjjal, szegfűszeggel)
- Lecsó
- Kovászos uborka és belőle készült leves
Te mivel hűtöd magad a forróságban?