fbpx

Étkezési tippek nyári hőség ellen

Gyógynövénytábor Pannonhalma
Gyógynövény-ismereti táborban jártam Pannonhalmán
2021-07-09
Cladue Diolosa és Farkas Viktória Kicsi Vú
Tőlük tanulok évek óta – ismerd meg a mentoraimat!
2021-07-15
Gyógynövénytábor Pannonhalma
Gyógynövény-ismereti táborban jártam Pannonhalmán
2021-07-09
Cladue Diolosa és Farkas Viktória Kicsi Vú
Tőlük tanulok évek óta – ismerd meg a mentoraimat!
2021-07-15

Mivel még mindig elég embert próbáló a külső hőmérséklet, gondoltam, hasznát veszed, ha összefoglalom kicsit, hogy milyen alapanyagokkal, ételekkel tudod belülről hűteni, frissíteni magad.

Az első részben azokat a zöldségeket – gyümölcsöket gyűjtöttem össze, melyeket a hagyományos kínai orvoslás a nyári forróság elűzésére használ. Ezek kifejezetten hűtő, hideg hatású alapanyagok, ezért alkattól függ, ki mennyit tolerál belőlük.

 

Mikor van rájuk szükség?

Nagy forróság esetén, amikor fokozottan jelentkeznek az alábbi tünetek:

  • nyári elalvási, átalvási nehézségek, belső nyugtalanság, idegesség, szívdobogás
  • napszúrás, leégés
  • szájszárazság, nagyfokú szomjúság
  • lázas állapot (például nyári fertőzést követően)

Így hűsd magad nyáron

A hőséget elűző alapanyagok toplistája:

Ananász, ananászlé

Hűti a Lépet és a Gyomrot.

(ellenjavallat: ekcéma, emésztőrendszeri fekélyek, várandósság – ekkor nagy mennyiségben nem javasolt)

 

Uborka

Hűti a Lépet, a Gyomrot, a Szívet, a Vastagbelet, a Tüdőt, a Vesét és a Hólyagot.

 

Görögdinnye

Hűti a Szívet, a Májat, a Hólyagot, a Vesét és a Vastagbelet.

 

Sárgadinnye

Hűti a Szívet, a Gyomrot, a Tüdőt és a Vastagbelet.

 

Mungóbab (zöld színű, apró szemű)

Hűti a Szívet, a Gyomrot, a Májat és a Vastagbelet.

Méregtelenít, kivezeti a toxinokat, például egy ételmérgezés esetén (a főtt bab levével együtt fogyasztva).

 

Mungóbabcsíra (szójacsíra néven is árulják)

Hűti a Szívet, a Májat, a Gyomrot, a Vastagbelet és a Lépet.

Fontos: mindig hőkezelve fogyaszd! (Levesbe belefőzve, wokozva, blansírozva stb.)

 

Citrom

Hűti a Májat, a Tüdőt, a Gyomrot, a Vastagbelet, az Epehólyagot, a Lépet és a Vesét.

Nem véletlen, hogy annyian kívánják ilyenkor a limonádét és más citromos frissítőket.

 

Fontos:

Ezek az alapanyagok a fenti állapotokban gyógyételek, értelemszerűen belső hideg esetén (tünetei: gyenge emésztés, puffadás, lepedékes nyelv, a szomjúság hiánya….)  óvatosan kell bánni velük. Ilyenkor nyáron is jó, ha kombinálod őket melegítő alapanyagokkal.

 

Nyári hűsítő ételek a magyar konyhából – ezek nem sebzik meg a közeped

A magyar gasztronómiai hagyomány is ismer nyári frissítő ételeket, amikből válogathatsz a forró napokon:

  • Tökfőzelék (például kaprosan, tejföllel)
  • Zöldbabfőzelék
  • Tejfölös vagy savanykás krumplileves, zöldbableves, karalábéleves
  • Gyümölcslevesek (pl. meggyleves pici fahéjjal, szegfűszeggel)
  • Lecsó
  • Kovászos uborka és belőle készült leves

Te mivel hűtöd magad a forróságban?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük