fbpx

Gyógynövény-ismereti táborban jártam Pannonhalmán

Kriszti ételei
Családi étkezések 5 elemesen – Krisztinek sikerült! – interjúk 5 elem konyha klubosokkal 4.
2021-01-18
Étkezési tippek nyári hőség ellen
Étkezési tippek nyári hőség ellen
2021-07-13
Kriszti ételei
Családi étkezések 5 elemesen – Krisztinek sikerült! – interjúk 5 elem konyha klubosokkal 4.
2021-01-18
Étkezési tippek nyári hőség ellen
Étkezési tippek nyári hőség ellen
2021-07-13

Szombaton szerencsésen hazajöttem az 5 napos gyógynövény-ismereti táborból, tele élményekkel, új infókkal.

Azon gondolkoztam, hogy egyszer mindenkinek kijárna egy ilyen tábor az életben, kiszakadni a mókuskerékből, megmerítkezni a természet szépségében és a természetes gyógymódok sokféleségében… Voltak egyébként „civilek” is, akik nem végeznek természetgyógyász képzést, szóval elvileg a lehetőség fennáll (érdemes szétnézni a szervező, Eszenciacentrum honlapján).

TOP 5 tábori élményem

Bach-féle virágeszencia-készítés

Iszalagvirágokat tettünk ásványvízbe és kint hagytuk a napon 3 órán át egy üvegedényben. Ez idő alatt nem szabad árnyéknak vetülnie rá, különben nem lesz hatásos az eszencia. Utána a vizet felesben brandyvel keverve „palackoztuk” és kész is volt a Bach-féle iszalag-eszencia. A virágeszenciákat különböző lelki egyensúlytalanságok kezelésére lehet alkalmazni. Kisgyerekeknél például nagyon hatékonyak, mert az ő rendszerük még tiszta.

Gyógynövénytábor Pannonhalma

Funkcionális ételek minden délben, este

Czerván Erika volt a tábor szakácsa (nála jártam nemrég funkcionális táplálkozási tanfolyamon) – ő készítette az ebédet és a vacsorát húsos és vegán kivitelben. Én szándékosan vegán menüt kértem, mert azt gondoltam, az inspirálóbb és izgalmasabb lesz. Igazam is lett – finom kencéket, fasírtkákat, salátákat és egytálételeket kóstolhattam.

Kaptunk vöröslencse dált pirított dióval, mexikói zöldségekkel rétegzett és sütőben összesütött quinoát, lencsés bolognait főtt kölessel, vegán pad thait és kókusztejes zöldségcurryt is.

Vacsorára általában kencés, fasírtos, salátás vegyes tálakat ettünk – isteni volt a sokféle íz keveredése.

Gyógynövénytábor Pannonhalma

Házi kence-készítő workshop

A házi kozmetikumokkal is úgy voltam eddig, mint a fermentált ételekkel – vágytam rájuk, izgatta a fantáziámat a téma, de mindig halogattam, hogy belevágjak. Egy ilyen közös workshop alkalmas arra, hogy lebontsa az ilyen gátlásokat, és megmutassa, hogy ha néhány eszközt és alapanyagot beszerzünk, milyen egyszerű házi kencéket készíteni.
Csoportmunkában dolgoztunk, készült ajakápoló stift, folyékony kézmosó és testápoló is.

Gyógynövénytábor Pannonhalma

Learning by doing

Gyógynövényismereti táborként fontos szempont volt, hogy fizikai valóságukban is megismerjük a gyógynövényeket. Séta közben lépten-nyomon gyógyhatású növényekre bukkantunk, tanárunk, Varsányi Péter fellelte a szállástól egy 10 méteres körzetben a leggyakoribb gyógynövényeket: a csalánt, a komlót, az aranyvesszőt, a diófát, a cickafarkot… sőt, még goji bogyót is találtunk.

Ezen kívül minden étkezéshez asztalonként egy kancsó gyógytea állt rendelkezésre, minden nap más, hogy ismerkedjünk a teák ízével, illatával. Szakemberként ugyanis csak olyat illik ajánlani, amit az ember már maga is kipróbált.

Séta az apátság gyógynövényes kertjében

Maga az apátság épülete is megér egy látogatást belülről, utána pedig nagy sétát tettünk a kertben, ahol szintén rengeteg gyógynövénnyel lehet ismerkedni, sőt a lepárlásról is van egy külön kis kiállítás. A shopban megvásárolható többféle helyben készült illóolaj, sör, gyógyteakeverék, mézkészítmény. Sőt, még a templomi ostya készítésénél leeső darabokat is meg lehet vásárolni ministráns csemege néven. 🙂

Gyógynövénytábor Pannonhalma

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük