fbpx

Egy harsogóan zöld salsa a nyári grillezéshez

Fasírt, rizs, brokkoli és édesburgonya
5 tipp az egészséges májműködésért
2020-04-15
Mezitláb
Te mit teszel a „közepedért”?
2020-08-09
Fasírt, rizs, brokkoli és édesburgonya
5 tipp az egészséges májműködésért
2020-04-15
Mezitláb
Te mit teszel a „közepedért”?
2020-08-09

Tudod, mit imádok a nyárban? A spontán alakuló, friss ízű, illatos nyári vacsorákat.

Tegnap például megláttam a konyhapulton árválkodó petrezselyemzöldemet, ahogy egy bögre vízben várja a jó sorsát, és megjelent lelki szemeim előtt egy harsogóan zöld salsa képe. Az ábrándozást hamar tett követte: előkerült a hűtőből és a fiókból ez-az, és az esti tükörtojás mellé már egy igazi vért tápláló kis szószt eszegettünk. Még a 9 éves fiam is hümmögve kanalazta a baconos tojása mellé. 🙂

petrezselyemsalsa

Petrezselyemsalsa – recept

Hozzávalók:
  • 2 ek olajos mag szárazon megpirítva (pl. napraforgó és tökmag keveréke) – Föld
  • 1-2 szál újhagyma- Fém
  • 1-2 tekerés frissen őrölt bors – Fém
  • 2 nagy csipet só – Víz
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld – Fa
  • 5 szem koktélparadicsom – Fa
  • 1 tk citromlé vagy málnaecet – Fa
  • késhegynyi kurkuma – Tűz
  • 1 ek olívaolaj – Föld

 

Elkészítés:

A magokat felaprítjuk, az újhagymát is apró darabokra vágjuk.

A petrezselyemzöldet alaposan megmossuk, szárazra töröljük és felaprítjuk. A paradicsomokat felkockázzuk.

A megadott sorrendben mindent összekeverünk és tálaljuk.

Mi tükörtojás mellé ettük kísérőnek, de grillezett hús mellé, vagy csak pirítósra halmozva is el tudom képzelni.

 

Hatása:
  • serkenti az emésztést
  • megmozgatja a csít az alhasban
  • oldja a Máj-csí-pangást  és táplálja a Máj-vért
  • erősíti a Vese-csít és –jangot (melegíti a Veséket)
  • vízhajtó

 

Mikor ajánlott?
  • vashiány, vérszegénység, vér-hiányos tünetek (pl. töredező haj és körmök, gyér menszesz)
  • alsó háti fájdalom, mely mozgásra javul
  • fájdalmas menszesz
  • hüvelyi folyás, ciszták
  • bokaödémára, vízvisszatartásra való hajlam esetén

 

Ellenjavallat:

A petrezselyemzöld fogyasztása várandósság idején gyógynövényként, teaként fogyasztva nem javasolt (a csít és vért megmozgató tulajdonsága miatt).

 

Láthatod, a nyár kreativitásra, kísérletezésre sarkall, hívogat az újításra a sok friss zöldség, gyümölcs, színes alapanyag. Ez már önmagában izgalmas, de még jobb, ha a kísérleteknek olyan irányt tudsz szabni, hogy a végeredmény az egészségedet szolgálja, és megalapozza az őszi-téli immunitásodat is.

Hihetetlenül hangzik? Pedig igaz. A kínai táplálkozásterápia rendszerében a hideg évszakok egészségét nyáron lehet megalapozni!

Hogy hogyan, milyen alapanyagokkal, konyhatechnikákkal, ételekkel és italokkal tudod egyensúlyba hozni magad a nyári hőségben, és megvetni az őszi-téli jó formád alapjait, azt a 4 hetes nyári online tanfolyamomon fogom megtanítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük