Energikus reggelek – Te is akarod?
2020-04-14Egy harsogóan zöld salsa a nyári grillezéshez
2020-06-17A Facebook-csoportban érkezett a kérdés nemrég, hogy hogyan lehet a Májat harmonizálni, egyensúlyba hozni. Milyen ételek segítenek megújítani, egyensúlyba hozni a Máj funkciókört?
Lássuk, mit tehetsz a Májadért!
Hagyj el vagy minimalizálj egy időre mindent, ami megterheli a Májad!
Kerülj minden szélsőséget: a túl zsíros, a túl édes, a túl csípős ételeket.
A Májadat terhelő ételek listája:
- édességek, gyümölcsök (kivéve a savanykás bogyósokat és egy kis citrusfélét ízesítőnek)
- bő olajban sültek, bundázott, panírozott ételek, majonézes dolgok
- fast food, bolti készételek, ipari kaják (chips, zacskós leves, felvágott, füstölt áru stb.)
- sózott olajos magok, különösen a földimogyoró
- tejes kávé, cappuccino
- alkoholos italok
- likőrös bonbonok (pl. konyakos meggy)
- mogyorós csoki
- péksütemények, sütemények, finomított lisztes ételek
Szüntesd meg a pangást enyhén csípős ételekkel!
Ha a Májban elakad az energia, pang, akkor az enyhén csípős ízt hívhatod segítségül: zsázsa, snidling, mustárzöld, kurkuma, friss bazsalikom, menta és a káposztafélék (karalábé, brokkoli, kelbimbó) mind jótékony hatásúak. Otthoni csíráztatással gondoskodhatsz a friss zöldekről, de keverd őket mindig főtt ételekhez, hogy hűtő hatásuk ne sebezhesse meg a közeped.
Harmonizáld a Májat természetesen édes ételekkel!
Ha feszült vagy, ideges, „pang benned a csí”, akkor jó eséllyel kívánod az édességeket (jellemzően a csokit). Ez nem véletlen, hiszen az édes íz nyugtat, ellazít, harmonizál. Csoki helyett egyél inkább rendszeresen édeskés gyökérzöldségeket, könnyen emészthető szemes gabonákat (pl. köles, quinoa), és apróbb szemű bab- és lencseféléket. Ezek mind segítik a Máj munkáját.
Ha a Máj túlmelegszik, akkor a hűtő hatású keserű ízzel és egy kis savanyúval csökkentsd a többletét!
Egy kis citromlé, lime-lé vagy grapefruitlé, a kesernyés ízű zöld levelesek, a spárga, a reteklevél, a citrusfélék reszelt héja és a kesernyés gabonák (pl. amarant, quinoa) segíthetnek akkor, ha a Máj többletéből adódó tüneteket tapasztalsz. Fejtetőn jelentkező fejfájás, kivörösödött szemek, magas vérnyomás, ingerlékenység, emésztési zavarok – ezek lehetnek többek között a Máj-hőség tünetei.
Tápláld a Máj folyadékait (a Máj-jint és a Máj-vért), hogy legyen, ami hűtse a nagy munkában!
Minden ételedhez adj egy teáskanál hidegen sajtolt lenmagolajat. Egyél rendszeresen kölest, alkalmanként tofut, zöld színű, klorofillban gazdag növényeket. Néha keverj mungóbabcsírát a wokos zöldségekhez. A savanykás ízű piros bogyósok és a belőlük készült koncentrált levek (egyszerre kis mennyiségben!) is szaporítják a Máj vérét.
Az állati eredetű ételek közül a hasonlót a hasonlóval elv alapján májételekkel erősítheted a Fa elem szervét. Házi májpástétom, sült máj, húslevesben főtt máj – mind jó ötletek, persze sok zöldség kíséretében.
Remélem kedvet kaptál egy kis tavaszi energetizáláshoz! 🙂
Ha igen, gyere, és tarts velem: https://5elemkonyha.hu/tavaszi-megujulas/
1 Comment
Maj epe méregtelenítése. Széklet problémák.