fbpx

Energikus reggelek – Te is akarod?

Tavaszi karalábé-krémleves
Tavaszi karalábé-krémleves
2020-04-12
Fasírt, rizs, brokkoli és édesburgonya
5 tipp az egészséges májműködésért
2020-04-15
Tavaszi karalábé-krémleves
Tavaszi karalábé-krémleves
2020-04-12
Fasírt, rizs, brokkoli és édesburgonya
5 tipp az egészséges májműködésért
2020-04-15

Neked hogy indulnak a reggelek? Energikusan kipattansz az ágyból és vidáman teszed a dolgod? Vagy 10 percenként szundira állítod a telefonos ébresztőt és próbálod elkerülni az elkerülhetetlent?
Az, hogy reggel mennyire vagy lendületben, mennyire vagy jókedvű és tettre kész, a Fa elemedtől, a Májad és az Epehólyagod energiájától függ.

A reggel a Fa elem uralma alatt áll: az éjszakai nyugalom után megpezsdül benned az energia, megindul az áramlás. Ha valami miatt elakadás van a Fa funkciókörben, akkor elakad a csíd, és Te morcos vagy, levert és kedvetlenül keresed a helyed a lakásban. Az első kávédig mindenképp. Aztán az aromás ital rövid időre megpezsdíti benned a vért és a csít, egészen a következő stresszes helyzetig… Akkor megint jön a sóvárgás egy jó tejeskávé után…

Mik a jelei, hogy Máj-csí-pangásod van, azaz elakadt benned az életenergia?

  • kedvetlen és erőtlen vagy
  • sóhajtozol
  • nyomást érzel a mellkasodban
  • gombócérzés van a torkodban
  • feszültnek érzed magad
  • reggel morcos vagy és kávét követelsz
  • a menszesz előtt síróssá válsz vagy elsárkányosodsz 🙂
  • puffadsz, nem tudsz rendesen emészteni
  • túl sok a gyomorsavad, refluxod van

Ha energikus reggelekre vágysz, alakíts ki egy reggeli rutint olyan kis szokásokkal, amik lazítanak, jókedvre és pozitív gondolatokra hangolnak, és megmozgatják benned az elakadt energiát. Nekem ezek a módszerek váltak be eddig:

Dinamikus séta egy parkban vagy csak úgy a ház körül:

Reggelente mikor elkísértem a gyerekeket a közeli suliba, mielőtt hazafelé vettem volna az irányt, tempós léptekkel tettem pár kört a közeli parkos téren. Hallgattam a madarak csicsergését, gyönyörködtem a fákban, töltekeztem a Fa elem energiájával.
Az eget is szoktam kémlelni, hogy a szemeimet is edzésben tartsam, hisz egész nap közelnézésre vannak ítélve szegények. Ez a rövid, de intenzív átmozgató edzés mindig feldob és elűzi a feszültségemet.

Hálalista:

Mielőtt belevágnék a munkába, szoktam írni egy 10 tételből álló hálalistát, hogy magasabb rezgésre hangoljam magam. Összeírok 10 dolgot, ami épp eszembe jut, olyat, ami megmelengeti a szívem. Például: „Hálás vagyok, hogy madárcsicsergős, zöld helyen lakunk.” Ahogy telik a papír, úgy önti el a szívemet a melengető hála érzése.

Meditáció:

Mióta eljárok egy meditációs körbe, reggelente gyakran indítom a napot egy 10-15 perces meditációval. Kitisztítja a fejem, a könnyűség és a rend érzését adja, azzal a jóleső érzéssel kezdem a teendőimet, hogy az univerzum támogat.

Tofus reggeli

Meleg reggeli:

A lelki töltődés mellett fontos, hogy a testem is megkapja azt a táplálékot, amitől egész délelőtt energikusan tud működni. Ez típustól függően lehet egy magokkal, gyümölcsökkel gazdagított kása vagy egy tojásos étel sok zöldséggel, de akár egy nagy tányér leves is.

A fenti példából is láthatod, hogy az 5 elem konyha milyen holisztikusan közelíti meg az embert. Nem csak arra fókuszál, hogy milyen alapanyagokkal és konyhatechnikákkal lehet egy-egy szervedet harmonizálni, hanem figyelembe veszi az életmód és az érzelmek szerepét is a diszharmóniák kialakulásában. Gondoltad volna, hogy a féltékenység például a Májadat gyengíti?

Az áprilisban induló Fa elemű, tavaszi email-tanfolyamomon részletesen megtanítom, milyen ételekkel-italokkal, szokásokkal tudod a Májad és az Epehólyagod formába hozni, harmonizálni, hogy testileg, szellemileg, érzelmileg is stabil és kiegyensúlyozott legyél. A sok tavaszi spárgás, epres, medvehagymás és spenótos recept pedig segít a tanultakat a gyakorlatba is átültetni. A részletekért kattints ide és jelentkezz Te is: https://5elemkonyha.hu/tavaszi-megujulas/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük