fbpx

Tavaszi karalábé-krémleves

Banánkenyér
Húsvéti banánkenyér
2020-04-11
Tofus reggeli
Energikus reggelek – Te is akarod?
2020-04-14
Banánkenyér
Húsvéti banánkenyér
2020-04-11
Tofus reggeli
Energikus reggelek – Te is akarod?
2020-04-14

Te is kívánod a zöldeket? Szeretnéd, ha a családod is több zöld levelest enne, most a tavaszi megújulás közepette?

Elmondom mi a titok: a Süppchen. 🙂

A Süppchen (ejtsd: züphen:)), magyarul leveske egy szemrevaló kis adag leves, amibe szinte bármit belerejthetsz. A tavaszi változat alapja valamilyen gyökérzöldség vagy gumós, amiből krémlevest főzök, majd a végén beleturmixolok valamilyen zöld levelest – például egy marék rukkolát. Élénk zöld színe már önmagában vérpezsdítő látvány, és erre jönnek még a ropogós extrák további izgalomnak.

Kedvenc kombinációink: zeller + medvehagyma, zeller + rukkola, cukkini + friss bazsalikom, és ez a karalábés-rukkolás változat.

Tavaszi karalábé-krémleves

Tavaszi karalábé-krémleves – recept

Hozzávalók:
  • néhány ek olívaolaj – Föld
  • 2-3 szál újhagyma vagy 1 kisebb vöröshagyma – Fém
  • 2 karalábé – Föld
  • 1 nagyobb burgonya – Föld
  • 1 tekerés frissen őrölt bors – Fém
  • víz – Víz
  • só – Víz
  • 1 löttyintés száraz fehérbor (vagy pici citromlé) – Fa
  • 2 nagy marék rukkola- Tűz
  • őrölt kurkuma- Tűz
  • kb. 1 dl kókusztej – Föld
  • A tetejére:
  • friss petrezselyemzöld – Fa
  • napraforgómag szárazon megpirítva – Föld
  • pici extraszűz olívaolaj – Föld
Elkészítés:

A karalábét és a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.

A rukkolát megmossuk, megszárítjuk és félbe-negyedbe vágjuk.

Egy fazékban felhevítjük az olajat és üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Utána rádobjuk a karalábé- és krumplikockákat, megborsozzuk kicsit, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Miután felforrt, megsózzuk, egy löttyintésnyi fehérbort is adunk hozzá (vagy 1 tk citromlevet) meg egy késhegynyi őrölt kurkumát és kis lángon puhára főzzük.

Mikor kész, elzárjuk a lángot. A felaprított rukkolát beledobjuk a levesbe és botmixerrel krémesre pürésítjük az egészet. Utána visszatesszük a gázra, kb. 1 dl kókusztejjel selymesítjük és összerottyantjuk. Ha kell, még a végén igazítunk az ízeken.

Tálaláskor megszórjuk friss zöldekkel és ropogós magokkal.

Hatása:

A karalábé táplálja és megmozgatja a csít, segít a belső nedvességet átalakítani, erősíti az emésztőrendszert. Emellett nedvesíti a Tüdőt, és segít feloldani a letapadt nyálkát.

A rukkola hűtő hatású, kesernyés ízű salátaféle. Hűti a belső hőséget és kivezeti a felesleges nedvességet – hasonlóan a gyermekláncfűlevélhez. Főként az Epehólyagra, a Szívre és a Májra hat.

A kettő együtt jó páros tavaszi tisztításhoz, a télen felhalmozódott nyálka kivezetéséhez.

Mikor ajánlott?
  • belső nyugtalanság, elalvási nehézségek
  • változókori panaszok (hőhullámok)
  • magas vérnyomás, magas koleszterinszint
  • belső hőségérzet, kipirosodott arc, gyöngyöző homlok
  • száraz köhögésnél, nehezen felszakadó köpettel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük