Kókusztejes meggyleves kis csavarral
2020-04-07Tavaszi karalábé-krémleves
2020-04-12Azt hiszem, nem mondok újat vele, hogy imádom a banánkenyeret. Mostanában sokszor eszembe jut az emlék, amikor kislánykoromban meglátogattuk a nagymamámat Kiskőrösön. Sokszor várt kakaós meg mákos kaláccsal – foszlós kelt tészta, benne csigaalakban vastag kakaós és mákos töltelék.
Ha majd nekem is unokáim lesznek, azt tervezem, én leszek a banánkenyeres nagyi. 🙂 Akkor is megjelölöm majd kókuszchips-szel, melyik felébe szórtam a sütinek aszalt áfonyát, és melyik a biztonságos, „mazsolamentes” rész. 🙂
Répás banánkenyér – recept
Hozzávalók 1 szögletes kenyérformához (loaf):
Száraz hozzávalók:
- 1 bögre (= 2,5 dl) fehér tönkölyliszt – Föld
- 3/4 bögre zabliszt – Föld
- késhegynyi őrölt fahéj – Föld
- késhegynyi őrölt szerecsendió – Fém
- 1/4 tk őrölt kardamom – Fém
- csipet só – Víz
- 1 tk sütőpor – Fa
Nedves hozzávalók:
- 2 tojás – Föld
- 6 dkg finomítatlan nádcukor – Föld
- 2 közepes méretű érett banán – Föld
- 0,6 dl semleges ízű olaj vagy olvasztott vaj – Föld
Egyéb:
- 10 dkg reszelt sárgarépa- Föld
- 1 marék napraforgómag- Föld
- 1 marék aszalt áfonya- Fa
- 2 tk citromlé – Fa
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy szögletes formát kibélelek sütőpapírral.
A száraz hozzávalókat egy tálba teszem. Egy másik, nagy keverőtálba beleütöm a tojásokat és robotgéppel habosra keverem őket a nádcukor társaságában. Utána mehet hozzá az olaj, a banán, majd adagonként a száraz lisztkeverék. A végén egy keverőlapáttal beleforgatom a reszelt répát, a napraforgót, az aszalt áfonyát, végül a citromlevet.
Az előmelegített sütőben, hagyományos üzemmódban sütöttem 45 percig (tűpróba).
Megjegyzés:
Én most 2 kisebb banánt tettem bele, ehhez használtam 6 dkg nádcukrot. Az eredmény egy visszafogottan édes süti lett, amit a gyerekek buzgón ettek, csak a férjem jegyezte meg, hogy lehetne édesebb. 🙂