fbpx

Húsvéti banánkenyér

Kókusztejes meggyleves - egy kis csavarral
Kókusztejes meggyleves kis csavarral
2020-04-07
Tavaszi karalábé-krémleves
Tavaszi karalábé-krémleves
2020-04-12
Kókusztejes meggyleves - egy kis csavarral
Kókusztejes meggyleves kis csavarral
2020-04-07
Tavaszi karalábé-krémleves
Tavaszi karalábé-krémleves
2020-04-12

Azt hiszem, nem mondok újat vele, hogy imádom a banánkenyeret. Mostanában sokszor eszembe jut az emlék, amikor kislánykoromban meglátogattuk a nagymamámat Kiskőrösön. Sokszor várt kakaós meg mákos kaláccsal – foszlós kelt tészta, benne csigaalakban vastag kakaós és mákos töltelék.
Ha majd nekem is unokáim lesznek, azt tervezem, én leszek a banánkenyeres nagyi. 🙂  Akkor is megjelölöm majd kókuszchips-szel, melyik felébe szórtam a sütinek aszalt áfonyát, és melyik a biztonságos, „mazsolamentes” rész. 🙂

Banánkenyér

Répás banánkenyér – recept

Hozzávalók 1 szögletes kenyérformához (loaf):

Száraz hozzávalók:

  • 1 bögre (= 2,5 dl) fehér tönkölyliszt – Föld
  • 3/4 bögre zabliszt  – Föld
  • késhegynyi őrölt fahéj – Föld
  • késhegynyi őrölt szerecsendió – Fém
  • 1/4 tk őrölt kardamom – Fém
  • csipet só – Víz
  • 1 tk sütőpor – Fa

Nedves hozzávalók:

  • 2 tojás – Föld
  • 6 dkg finomítatlan nádcukor – Föld
  • 2 közepes méretű érett banán – Föld
  • 0,6 dl semleges ízű olaj vagy olvasztott vaj – Föld

Egyéb:

  • 10 dkg reszelt sárgarépa- Föld
  • 1 marék napraforgómag- Föld
  • 1 marék aszalt áfonya- Fa
  • 2 tk citromlé – Fa

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy szögletes formát kibélelek sütőpapírral.

A száraz hozzávalókat egy tálba teszem. Egy másik, nagy keverőtálba beleütöm a tojásokat és robotgéppel habosra keverem őket a nádcukor társaságában. Utána mehet hozzá az olaj, a banán, majd adagonként a száraz lisztkeverék. A végén egy keverőlapáttal beleforgatom a reszelt répát, a napraforgót, az aszalt áfonyát, végül a citromlevet.

Az előmelegített sütőben, hagyományos üzemmódban sütöttem 45 percig (tűpróba).

 

Megjegyzés:

Én most 2 kisebb banánt tettem bele, ehhez használtam 6 dkg nádcukrot. Az eredmény egy visszafogottan édes süti lett, amit a gyerekek buzgón ettek, csak a férjem jegyezte meg, hogy lehetne édesebb. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük