10 tipp az immunrendszer védelmében
2020-08-28Nóra története – interjúk 5 elem konyha klubosokkal 1.
2021-01-12Még a „hazai menza” (karanténkonyha) közepette jutottam arra a felismerésre, hogy a zöldséglevesek igazán megkönnyítik a tervezést és az életünket: könnyű beszerezni a hozzávalókat, egyszerű az elkészítésük, és a gyerekeknél is biztos sikert aratnak – legalábbis nálunk. Bármely étkezésre imádják: jöhet reggelire, ebédre, de akár vacsorára is.
További előnyük, hogy a magyar konyhában is nagy hagyományuk van, ezért könnyű elfogadtatni őket a hagyományosabb ízlésű családtagokkal is. A levesbetétek sora is jól variálható: főhet bennük köles, quinoa, spagetti összetördelve… Nem kell őket sűríteni, berántani, de a végén lehet őket selymesíteni egy kis kókusztejjel, tejszínnel, tejföllel vagy rizstejszínnel.
A zöldséglevesek könnyen az évszakhoz igazíthatók:
- ősz: gomba, retek, hagyma, karfiol, brokkoli
- tél: burgonya, kelkáposzta, bab, lencse
- tavasz: zöldborsó, spárga, medvehagymás burgonya, újkrumpli
- nyár: cukkini, szárzeller, zöldbab
És a sor még tovább folytatható…
A különböző nemzetek konyháit is érdemes tanulmányozni, mert olyan klasszikusokra bukkanhatunk, mint a borscs vagy a minestrone. Ez utóbbi mintájára szinte bármelyik zöldséglevest gazdagíthatod valamilyen bab- vagy lencsefélével (pl. fehérbabbal, csicseriborsóval), hogy a fehérjebevitelről is gondoskodj. Ezen kívül lehet rájuk reszelni egy kis parmezánsajtot vagy kemény juh-/kecskesajtot.
Alaprecept – kiindulási alap szinte bármely zöldségleveshez
- valamilyen zsiradék (pl. olívaolaj, kókuszzsír, mangalicazsír – ki, mit szeret)
- Fém: pici fokhagyma, vöröshagyma/póré/zöldhagyma
- Föld: sárgarépa, zeller, karalábé, burgonya
- Fém fűszerek: pici bors, őrölt kömény
- Víz: só
- Fa: pici citromlé vagy ecet, friss petrezselyemzöld
- Tűz: őrölt kurkuma, édesnemes pirospaprika
Ezt az alapot lehet kiegészíteni a szezon szerinti zöldségekkel: cukkinivel, spárgával, kelkáposztával, brokkolival …, amihez kedved van.
Őszi gombaleves – recept
Hozzávalók:
- kevés olívaolaj – Föld
- fél póré felaprítva – Fém
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva- Fém
- 1 marék francia zöldbab 2-3 cm-es darabokra vágva – Föld
- 25 dkg gomba (pl. csiperke vagy laska) feldarabolva – Föld
- 1 kis zöldpaprika kis kockákra vágva – Föld
- 2 sárgarépa félkarikára vágva – Föld
- 2 fehérrépa kis kockákra vágva – Föld
- 1 tekerés feketebors – Fém
- 1,25 l víz – Víz
- só – Víz
- kevés citromlé – Fa
- kis csokor petrezselyem – Fa
- 2 dl kókusztej – Föld
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a kívánt formára vágjuk.
Egy fazékban felhevítünk egy kevés olívaolajat, rádobjuk a pórét és a fokhagymát, kicsit pároljuk, majd mehet rá a feldarabolt gomba, majd a többi zöldség is. Jól átforgatjuk, picit megsózzuk, pár percig pároljuk, majd felöntjük 1,25 l vízzel.
Felforraljuk, megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt kis lángon puhára főzzük benne a zöldségeket. A végén kevés citromlével ízesítjük, beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet és hozzáöntjük a kókusztejet. Ha egyet rottyant, elzárjuk a gázt.
Hatása:
A gomba erősíti a Lépet, mert segít átalakítani és kivezetni a felesleges nyálkát, nedvességet az emésztőrendszerből.
Hűti a belső Hőséget, táplálja a Tüdő-jint, nedvesíti a kiszáradt Tüdőt, légutakat.
A zöldbab erősíti a közepet és a Vese csíjét, táplálja a vért. Szintén nyálkakivezető hatású.
A gyökérzöldségek is a csít és a vért táplálják, a Lépet és a Gyomrot harmonizálják.
Összességében a „közepet” erősítő, a jó testfolyadékokat tápláló, de a felesleges nyálkát kivezető őszi leves. Minden alkat számára megfelelő.