fbpx

Őszi gombaleves + a zöldséglevesekről 5 elemesen

10 tipp az erős immunrendszerért
10 tipp az immunrendszer védelmében
2020-08-28
Nóra története – interjúk 5 elem konyha klubosokkal 1.
2021-01-12
10 tipp az erős immunrendszerért
10 tipp az immunrendszer védelmében
2020-08-28
Nóra története – interjúk 5 elem konyha klubosokkal 1.
2021-01-12

Még a „hazai menza” (karanténkonyha) közepette jutottam arra a felismerésre, hogy a zöldséglevesek igazán megkönnyítik a tervezést és az életünket: könnyű beszerezni a hozzávalókat, egyszerű az elkészítésük, és a gyerekeknél is biztos sikert aratnak – legalábbis nálunk. Bármely étkezésre imádják: jöhet reggelire, ebédre, de akár vacsorára is.

További előnyük, hogy a magyar konyhában is nagy hagyományuk van, ezért könnyű elfogadtatni őket a hagyományosabb ízlésű családtagokkal is. A levesbetétek sora is jól variálható: főhet bennük köles, quinoa, spagetti összetördelve… Nem kell őket sűríteni, berántani, de a végén lehet őket selymesíteni egy kis kókusztejjel, tejszínnel, tejföllel vagy rizstejszínnel.

A zöldséglevesek könnyen az évszakhoz igazíthatók:

  • ősz: gomba, retek, hagyma, karfiol, brokkoli
  • tél: burgonya, kelkáposzta, bab, lencse
  • tavasz: zöldborsó, spárga, medvehagymás burgonya, újkrumpli
  • nyár: cukkini, szárzeller, zöldbab

És a sor még tovább folytatható…

A különböző nemzetek konyháit is érdemes tanulmányozni, mert olyan klasszikusokra bukkanhatunk, mint a borscs vagy a minestrone. Ez utóbbi mintájára szinte bármelyik zöldséglevest gazdagíthatod valamilyen bab- vagy lencsefélével (pl. fehérbabbal, csicseriborsóval), hogy a fehérjebevitelről is gondoskodj. Ezen kívül lehet rájuk reszelni egy kis parmezánsajtot vagy kemény juh-/kecskesajtot.

 

Alaprecept – kiindulási alap szinte bármely zöldségleveshez

  • valamilyen zsiradék (pl. olívaolaj, kókuszzsír, mangalicazsír – ki, mit szeret)
  • Fém: pici fokhagyma, vöröshagyma/póré/zöldhagyma
  • Föld: sárgarépa, zeller, karalábé, burgonya
  • Fém fűszerek: pici bors, őrölt kömény
  • Víz: só
  • Fa: pici citromlé vagy ecet, friss petrezselyemzöld
  • Tűz: őrölt kurkuma, édesnemes pirospaprika

Ezt az alapot lehet kiegészíteni a szezon szerinti zöldségekkel: cukkinivel, spárgával, kelkáposztával, brokkolival …, amihez kedved van.

 

Őszi gombaleves – recept

Őszi gombaleves

Hozzávalók:

  • kevés olívaolaj – Föld
  • fél póré felaprítva – Fém
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva- Fém
  • 1 marék francia zöldbab 2-3 cm-es darabokra vágva – Föld
  • 25 dkg gomba (pl. csiperke vagy laska) feldarabolva – Föld
  • 1 kis zöldpaprika kis kockákra vágva – Föld
  • 2 sárgarépa félkarikára vágva – Föld
  • 2 fehérrépa kis kockákra vágva – Föld
  • 1 tekerés feketebors – Fém
  • 1,25 l víz – Víz
  • só – Víz
  • kevés citromlé – Fa
  • kis csokor petrezselyem – Fa
  • 2 dl kókusztej – Föld

 

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, a kívánt formára vágjuk.

Egy fazékban felhevítünk egy kevés olívaolajat, rádobjuk a pórét és a fokhagymát, kicsit pároljuk, majd mehet rá a feldarabolt gomba, majd a többi zöldség is. Jól átforgatjuk, picit megsózzuk, pár percig pároljuk, majd felöntjük 1,25 l vízzel.

Felforraljuk, megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt kis lángon puhára főzzük benne a zöldségeket. A végén kevés citromlével ízesítjük, beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet és hozzáöntjük a kókusztejet. Ha egyet rottyant, elzárjuk a gázt.

 

Hatása:

A gomba erősíti a Lépet, mert segít átalakítani és kivezetni a felesleges nyálkát, nedvességet az emésztőrendszerből.

Hűti a belső Hőséget, táplálja a Tüdő-jint, nedvesíti a kiszáradt Tüdőt, légutakat.

A zöldbab erősíti a közepet és a Vese csíjét, táplálja a vért. Szintén nyálkakivezető hatású.

A gyökérzöldségek is a csít és a vért táplálják, a Lépet és a Gyomrot harmonizálják.

Összességében a „közepet” erősítő, a jó testfolyadékokat tápláló, de a felesleges nyálkát kivezető őszi leves. Minden alkat számára megfelelő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük