Őszi gombaleves + a zöldséglevesekről 5 elemesen
2020-10-05Edina története – interjúk 5 elem konyha klubosokkal 2.
2021-01-14Új év, újra indul az 5 elem konyha klub online mentorprogramom! Azért, hogy megmutassam, milyen is ezzel a lelkes, kreatív, fejlődni vágyó csapattal az élet, egy sorozatot indítok, melyben bemutatom néhány sikeres klubtagunk fejlődését és eredményeit.
Elsőként fogadjátok szeretettel Nórát, aki két rosszcsont kisfiú anyukája és nagy levesimádó – de erről majd ő mesél bővebben.:)
Miért vágtál bele az 5 elem konyha klub online mentorprogramba?
Azért, mert már elvégeztem mind az 5 elemhez tartozó szezonális tanfolyamot – pluszban az immunerősítést és a gyerektáplálkozást is – és szerettem volna továbbra is az úton maradni és folytatni a fejlődést.
Mi volt a legnagyobb kihívásod az étkezésetekkel kapcsolatban? Mi ment nehezen a program előtt?
Számomra a legnagyobb kihívást maga a főzés jelentette. Mióta tagja vagyok a klubnak, sokkal rendszeresebben és változatosabban főzök. Megtanultam, hogyan lehet kreatívan főzni, pár hozzávalóból is. Nem okoz gondot akár reggel elővenni a serpenyőt és alkotni valamit a meglévő alapanyagokból. Meleg reggelinek lennie kell, nélküle már nem úgy indul a nap. 🙂
Így az év végén visszatekintve mit tartasz a 3 legnagyobb eredményednek 2020-ban a táplálkozásoddal, életmódoddal kapcsolatban? Mire vagy büszke?
- Sokkal több zöldséget eszem, a húsokból pedig figyelek a minőségre.
- Felvágottakat szinte minimálisan fogyasztok.
- Tejtermékeket is elhagytam, csak ízesítőként használom néha.
Ami szinte alap lett a konyhámban, hogy mindig van itthon valamilyen friss zöld. Leginkább petrezselyem, de imádom a koriandert, a bazsalikomot, a kaprot és az újhagyma zöldjét is. Megszórva velük az étel kész műalkotás lesz. Szeretem, ha a tányéromban nem csak finom az étel, hanem dekoratív is.
Az is nagy büszkeség, hogy a gyermekeim is megszerették az 5 elemes étkezést, és kifejezetten szeretnek meleg vacsorát enni, és ki tudtunk lépni a pirítós és szalámis szendvics bűvköréből.
Mi tetszett a legjobban a klub 1 éve során?
Számomra a sok finom és ízletes recept mellett a széleskörű tudásanyag tetszett, aminek a segítségével, tudom, hogy mihez nyúljak, ha valamilyen problémám van. A rendszeres mentorlevelek segítenek felidézni és elmélyíteni a tudást, amit mindig jó újra és újra elolvasni, hisz így épül be a mindennapokba. A webináriumokat is szerettem egy-egy téma köré építve, például még jobban megismerhettük az erőlevesek hatását, vagy a személyiség típusunkat és nem utolsó sorban ilyenkor mindig alkalom nyílt egy kicsit kötetlenebb beszélgetésre is.
Mi volt a legnagyobb meglepetés az 5 elem konyha klubban?
Nagy meglepetésekkel nem találkoztam, mivel már elvégeztem néhány tanfolyamot és tudtam, hogy mire számíthatok, ugyanakkor megerősítette az önbizalmamat és a gyakorlati készségeimet a konyhában.
Mi volt számodra a legnagyobb segítség?
A rendszeres mentorlevelek és az újabb receptek. Mikor nehezebben megy a főzés vagy a tudatosság az étkezésben (mert persze vannak ilyenek), akkor mindig jött egy levél egy újabb recepttel vagy ötlettel, amit szerettem volna kipróbálni.
Mint már mondtam szeretem, ha a tányérom dekoratív is, ezért szeretem lefotózni, és megosztani a képeket az Instagramon vagy a Facebook-csoportban. Az utóbbi sokszor segítség is, látni, hogy esetleg valaki pont ugyanazzal küzd, mint te vagy, hogy elővettek egy olyan receptet, amit már el is felejtettél, vagy Viki kérdései a levelek kapcsán. Ezek mind segítenek az úton maradásban.
Melyik volt a 3 kedvenc recepted a klub repertoárjából? Vagy amit azok alapján szabadon alkottál?
- A hosszanfőtt zöldségerőleves nagy kedvenc lett a pirított retekkel és répával. De az erőleveseket alapból is nagyon szeretem. Sokkal tudatosabban állok már neki egy vasárnapi húslevesfőzéshez, mivel tudom, hogy melyik alapanyag mire hat, mikor segít.
- A tojásos spárgaleves szintén hatalmas kedvenc, alig várom, hogy jöjjön a spárga szezon!
- Igazából mindegyik levest nagyon szeretem és a családom is. A tudatosság az alapanyagok és a fűszerek kiválasztásánál alap lett és szinte már bármiből tudok (finom) levest főzni.
- És a sós zabkása is hatalmas kedvenc!
Kiknek ajánlanád ezt a programot és miért?
Aki szeretne tudatosabban étkezni, szeretne kreatívabban főzni és megismerni az alapanyagok, fűszerek hatását a szervezetünkre. És ha nyitott a spiritualitásra, keleti filozófiára is, akkor pláne szívből ajánlom neki. 🙂
Mit tanácsolsz azoknak, akik még hezitálnak, hogy belevágjanak-e az 5 elem konyha klub 1 éves kalandjába?
Hogy hajrá! Csak nyerni lehet vele!
1 Comment
Tetszenek az ötletek Szeretnék én is egészségeset főzni Eddig is igyekeztem .Söt meg is termelem a kertemben a hozzávalókat