Te mit teszel a „közepedért”?
2020-08-0910 tipp az immunrendszer védelmében
2020-08-28Minden online tanfolyamom visszatérő kérdése, különösen a hideg évszakban, hogy mit együnk betegség idején, ami támogatja a felépülést. Ezért most megosztok egy vonatkozó részt a Fókuszban az immunerősítés online tanfolyamomból:
Betegség idején természetes, hogy csökken az étvágyad, a szervezet az emésztés helyett a kórokozókkal szembeni küzdelemre koncentrál. Ilyenkor nem kell erőltetni az evést, sokkal fontosabb a rendszeres folyadékpótlás, nehogy kiszáradj.
Ha külső hideg, megfázás okozta a betegséget (pl. vékonyan öltöztél és átfáztál), akkor kerülendő minden, ami kifejezetten hűtő hatású, mert csak tovább rontana a helyzeten.
Kerülendő ételek megfázás esetén:
- a nyers zöldségek, gyümölcsök
- a gyümölcslevek
- a savanyított tejtermékek
Ha nyálka, hurut kíséri a betegséget, akkor hagyj el minden nyálkásító ételt:
- a cukros dolgokat, édességeket
- a fehér lisztes pékárukat, süteményeket
- a tejtermékeket (pl. tej, túró, tejföl, joghurtfélék)
Ez utóbbi csoport átmeneti elhagyását nátha, köhögés, légúti megbetegedések esetén már a nyugati orvosok is javasolni szokták.
A kínai orvoslás ajánlása szerint akut megbetegedés esetén minden esetben kerülendőek az állati fehérjék, különösen a tojás és a csirkehús.
Az 5 elem konyhában a tyúkhúsleves a megelőzés eszköze, kialakult akut betegség esetén nem javasolt. A gyógyulás után, roboráló célzattal viszont mindenképpen érdemes bevetni a hosszan főtt húsleveseket.
Betegség esetén javasolt ételek:
A legfontosabb szempont, hogy könnyen emészthető ételeket egyél, hogy kevés energiaráfordítással tudd kivonni az ételből a csít.
- Ehetsz alma- vagy körtekompótot,
- könnyű zöldségleveseket
- főtt rizst párolt zöldséggel
- zabkását, tejberizst (növényi tejjel) vagy más gabonakását, amit szeretsz.
- Folyadékpótlásra alkalmas a víz, a kompótlé vagy a hosszan főtt zöldségerőleves.
- Ha meleg tünetekkel társul a betegség, például a beteg lázas, kipirult, izzad, fáj a torka, székrekedése van, akkor hűtő hatású teákkal frissíthetjük: kamillateával, mentateával vagy ezek keverékével.
A savanyú íz minden esetben ellenjavallt, mert összehúz, és ezzel benntartja a kórokozót és megőrzi a nyálkát. A narancslé, grapefruitlé, natúr joghurt és társai betegség idején nem jó választás!