Minimalista konyha – te is akarod?

5 tipp az erős középért
2016-08-16
5+1 szakácskönyvtipp nem csak karácsonyra
2016-12-13

Már régóta tervezem, hogy nem csak főzésről, hanem 5 elemhez tartozó életmódtippekről is írok, mert nem gondolom, hogy csak helyes táplálkozással megteremthető a harmónia. Az evés mellett fontos a mozgás, a szellemi táplálék, a lakókörnyezet és még sok más dolog is.
Most ősszel, a Fém elem idején a régi elengedése, a veszteség feldolgozása fontos feladat, a gyakorlását pedig könnyen elkezdheted a saját lakásodban – a felesleges holmik kiszanálásával. Engem ez most nagyon foglalkoztat, két inspiráló könyvet is olvastam a témában: a japán Marie Kondo könyvét az örömelv vezérelte szanálásról és a Minimalisták című amerikai könyvet. Emellett pedig rábukkantam egy idevágó új magyar blogra, a Pareto lányára, melynek szerzője egy egyszerűbb, átláthatóbb, szervezettebb élethez ad gyakorlatias tippeket, szerintem könnyen fogyasztható és lényegretörő formában.

Őt kérdeztem meg egyik kedvenc témámról, a konyhai minimalizmusról, mely felé én még csak kacsingatok, de a posztot olvasva hamarosan a tettek mezejére is lépek.

tojások

Pareto lányának sikerült az, amire én egyelőre még csak vágyom: a szenvedélyes szakács és a minimalista látszólag ellentétes igényeit egy nevezőre hozni. Ebben a posztban elárulja hogyan:

“A mi konyhánk egy érdekes hibrid: egyszerre minimalista és maximalista, amatőr és professzionális. Először is vagyok én, a megrögzött minimalista, aki azonban mindennap főz, másodszor pedig van a férjem, aki – hobbiból ugyan, de – profi szakács. Megszállottan főz, keresi, kutatja az újdonságokat, állandóan kísérletezget. A konyhánk így kicsit a házasságunk megtestesülése is: mindenki beleadta a saját szenvedélyét, összeráztuk ezeket, és a végén kipotyogott egy olyan konyha, ami egyszerre tud megfelelni egy minimalista családanya és egy profi séf igényeinek, és mégis elfér a nem túl tágas konyhaszekrényeinkben.

Persze ahhoz, hogy eljussunk a mostani, minden célra alkalmas konyhánkig, szükség volt néhány alapelvre, amelyek mentén haladhattunk.

 • Nagy hangsúlyt helyeztünk a minőségre. Ha valahol, a konyha felszerelésekor mindenképp érdemes a “minőség a mennyiség felett” elvet szem előtt tartani. És nemcsak azért, mert sokkal könnyebb jó minőségű eszközökkel főzni, netán mert nagyobb élvezet velük a munka – sokszor a saját fizikai biztonságunk vagy ételeink minősége is megköveteli a jobb anyagból készült, igényesen megvalósított edényeket és eszközöket. Vagyis: inkább legyen egy jó késed, mint öt középszerű; inkább legyen egy szuper, mindenre alkalmas lábasod, amelyben öröm a sütés-főzés, semmint öt, amelyekkel csak a bosszúság van.
 • Kerültük a speciális, egyetlen célt szolgáló eszközöket. Elképesztően sok ilyen-olyan eszközt, kis- és nagygépet, főzőalkalmatosságot lehet kapni, ezek zömére nincs szükség. Persze nem azt mondom, hogy ne használjuk ki a 21. század adta lehetőségeket. De ha évente egyszer jut eszedbe fagyit készíteni, akkor teljesen fölösleges a fagyigép. Ahol lehetett, a multifunkcionalitásra törekedtünk: olyan eszközöket vásároltunk, amelyek több célra is alkalmasak, illetve a meglévő eszközeinket is többféleképpen használtuk fel.
 • Kis lépésekben haladtunk. A legnagyobb segítséget a konyhánk felszerelésekor az jelentette, hogy teljesen a nulláról indultunk. Azaz: nem volt semmink. Így megtanultunk egyszerűen főzni, majd apránként, az anyagi lehetőségeinkhet mérten, megfontoltan kezdtük a konyhánkat bővíteni. Azzal, hogy nem kapkodtunk, rengeteg pénzt, bosszúságot, fölösleges tárolóhelyet spóroltunk meg.

A sok elmélet után lássuk, mit is tartalmaz a mi konyhánk. Figyelem! Az alábbi lista egy családra vonatkozik, ahol mindennap főzés folyik. Ha egyedülálló vagy, vagy teán kívül sosem főzöl semmit, értelemszerűen nincs ennyi mindenre szükséged. Ha most kezded el felszerelni a saját konyhádat, ne érezd az alábbiakat kötelező bevásárlólistának. Ez csak egy ajánlás, a te listád végül lehet, hogy teljesen másképp fog kinézni! A listában szándékosan nem szerepel néhány olyan speciális eszköz, amelyeket a férjem használ a varázslásaihoz – ezeket mi a hobbi kategóriába soroljuk, mintha horgászbotról lenne szó 🙂

KÉSEK

A legminimalistább konyha megáll kések tekintetében az egyetlen darab séfkésnél. Persze kényelmesebb, ha ennél azért több kés áll a rendelkezésünkre, de a mindenhol reklámozott előre összeállított késkészleteket mindenképp érdemes elkerülni – amellett, hogy nem fogják teljesen fedni az igényeinket, általában a minőségük sem az igazi. Érdemes átgondolni, milyen feladatokra szeretnénk használni a késeket, és annak megfelelően válogatni ki a saját, testreszabott, kifogástalan minőségű készletünket. Mi az alábbi késeket használjuk:

 • 2 db séfkés (egy kisebb és egy nagyobb)
 • 2 db kiskés (egy hámozó és egy szeletelő)
 • 1 db kenyérvágó kés

A kések tárolására is érdemes előre gondolni: az a legpraktikusabb, ha szabadon elérhetőek, nem kell fiókokat nyitogatni ahhoz, hogy elővehessük őket. A mágneses késtartók vagy a késtartó dobozok tökéletesek erre a célra.

fazék

 

LÁBASOK, SERPENYŐK, TEPSIK

Ha csak a legszükségesebbeket venném, akkor elegendő lenne egy lábas és egy serpenyő, de hasonlóan a késekhez, a mindennapos családi méretű főzéshez nem árt azért még pár dolog. A kulcsszavak: rozsdamentes acél, öntöttvas és teflon. Amivel mi gazdálkodunk:

 • lábasok és fazekak: 2 kicsi, 2 közepes és 2 nagy (mindegyik fedővel, és lehetőleg hőálló fogóval, hogy sütőben is lehessen használni)
 • serpenyők: 1 magas falú teflon, 1 wok, 1 palacsintasütő
 • sütéshez: nagy sütőlap, kis tepsi (20x30x6) – sütőráccsal, 2 tortaforma (sima és gyümölcs), őzgerinc, muffinsütő
 • egyéb sütőbe való eszközök: jénai, ramekin tálkák.

ESZKÖZÖK

Ez a kategória rejti magában a legnagyobb kacatfelhalmozás lehetőségét, érdemes résen lenni. Ne vegyünk semmit csak azért, mert valaki másnak hasznos, vagy a reklámja meggyőző. De ha valaminek ténylegesen érezzük hiányát, csupán minimalista okokból nem érdemes lemondani róla – ezek az eszközök gyakran filléres beruházások, és rengeteget könnyíthetnek a mindennapokon (pl. a zöldséghámozóért én Nobel-díjat adnék, annak ellenére, hogy késsel is tudok krumplit pucolni, de az egyfunkciós almaszeletelővel is rengeteg értékes percet spóroltam, amikor almafüggő volt épp a fiam).

Amivel mi dolgozunk:

 • fakanalak és faspatulák
 • műanyag eszközök: merőkanál, tálalókanak (teli és lyukacsos), lapát, fogó vagy csipesz (húsok forgatásához, de a miénk példáu olyan, amellyel salátát is lehet szedni) – készletben is vásárolható, teljesen jó minőségben
 • zöldséghámozó
 • almaszeletelő (igen, tudom…)
 • habverő
 • olló
 • sodrófa
 • gyúródeszka
 • vágódeszkák (külön a húsnak, külön a zöldségnek; fa vagy műanyag – utóbbit gyakrabban kell cserélni)
 • edényalátét
 • keverőtálak: egy nagy műanyag és több különböző méretű rozsdamentes acél
 • nagyméretű szűrő
 • fém zöldségcsepegtető
 • négyoldalú reszelő (itt mi tripláztunk: a klasszikus reszelőn kívül a dobozreszelő is nagyon bevált, illetve van egy icipici reszelőnk is, amelyet fokhagymához, szerecsendióhoz használunk)
 • konyhai időzítő
 • kis méretű digitális konyhamérleg

szedőkanalak

KONYHAGÉPEK

Konyhagépek terén is irdatlan a választék, itt azonban különösen érdemes a multifunkcionalitásra törekedni: egyszerre nagyobb beruházás, az igaz, de egyrészt olcsóbb, mintha külön-külön vásárolnánk meg a dolgokat, másrészt sokkal helytakarékosabb – így aztán folyamatosan használjuk is, nem hátráltató tényező az, hogy jaj, elő kellene venni. Mi megálltunk a multifunkcionális robotgépnél és a szintén multifunkcionális melegszendvicssütőnél (gofrit, tojást, pirítóst is sütünk vele). Ezenkívül – szégyen, nem szégyen – még a mikrót használjuk rendszeresen, és persze a kávéfőzőt. Másra nincs szükségünk. Bár nem egészen a konyhagép kategória, de nyáron szintén multifunkcionális képességekkel rendelkezik a kerti grill – ha lehetőség van rá, mindenképp ajánlom.

TERÍTÉKEK

Végül bár nem közvetlenül a főzés témaköre, mégis szólnék a terítékekről is. Az egyszerűség és a minőség itt is célravezető. Mi vettünk egy, a szükségesnél sokkal több személyre elegendő egyszerű, de kiváló minőségű fehér étkészletet. Ez tökéletesen megfelel a hétköznapokra, de némi stylinggal (alátét, szalvéta, tálalás stb.) bármilyen ünnepi alkalommal is megállja a helyét. A fehérrel nem lehet mellélőni, ráadásul minden étel ezen mutat a legjobban. Az evőeszközökre ugyanez igaz: legyen kifogástalan minőségű (rozsdamentes acél vagy ezüst), hiszen naponta többször használjuk őket. Ráadásul egy komolyabb evőeszközkészletet egyszer kell megvenni, egy életen át kitart.
Poharakból különösen fontosnak tartottuk, hogy pótolhatóak legyenek – ezek hajlamosak sajnos törni. Hogy kinek milyen pohárra van szüksége, egyéni ízlés és szokás kérdése, de a vizespohár – borospohár”

Te mit gondolsz? Ennyi elég a boldogsághoz?

(képek forrása: Pixabay)

Kattints ide, ha érdekel a Meleg reggeli minden napra című szakácskönyvem!

1 Comment

 1. Lustak Anna szerint:

  Ennyi pont elég,mondjuk én még kiegésziteném zoldsegszeletelovel ami kulonfele alakzatokat tud. Kessel sokaig tart aprokat vagni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük