fbpx

Közös főzés ázsiai módra – recepttel

A pálinka 5 elemes?
2018-08-28
Ti mondtátok a könyvemről
2018-10-29
A pálinka 5 elemes?
2018-08-28
Ti mondtátok a könyvemről
2018-10-29

Mostanában ritkán szoktam sajtóeseményeken részt venni, de ha olyan helyre hívnak, ami kapcsolódik szívügyemhez, a kínai konyhához, a kínai kultúrkörhöz és/vagy a főzéshez, akkor mindig szívesen megyek.

Most két ázsiai alapanyagokat forgalmazó márka a Shan’ Shi és a Kikkoman invitált egy közös főzésre a Miele Főzőiskolába, ahol 2 fős csapatokat alkotva készítettünk rövid idő alatt összedobható tápláló, ízletes, ázsiai stílusú ételeket.

Az est 4 fogásos menüje:

  • Kókusztejes thai csirkeleves
  • Japán tészta garnélával
  • Kínai ötfűszeres csirke
  • Japán marha tojásos tésztával

Én a kínai csirke elkészítéséből vettem ki a részemet, úgyhogy most meg is osztom a receptet, mert tényleg jól sikerült, és számomra is különleges volt a kínai ötfűszer-keverék intenzív aromája miatt.

Kínai ötfűszeres csirke – recept

 

 

Hozzávalók:

  • kb. fél deci olaj vagy kókuszzsír – Föld
  • 4 szál újhagyma – Fém
  • 30 dkg csirke (vagy pulykamell) felcsíkozva – Fa (vagy Fém)
  • kb 1 csapott tk só – Víz
  • 1 tk kínai ötfűszer-keverék – Fém
  • 1 csomag rizstészta (25 dkg) – Fém
  • 1 üveg ázsiai Chop Suey zöldségkeverék (elhagyható) – Föld
  • 1 piros kaliforniai paprika – Föld
  • 1 zöld kaliforniai paprika- Föld
  • 1 sárga kaliforniai paprika- Föld
  • 1 salátacukkini- Föld
  • 1 tk csípős paprikaszósz (Sambal Oelek) – Fém
  • 5 ek világos szójaszósz- Víz
  • fél citrom leve- Fa
  • A tetejére: az újhagyma zöldje vékony karikákra vágva – Fa

Elkészítés:

A húst vágd vékony csíkokra, dörzsöld be sóval és az ötfűszer-keverékkel.

A paprikákat csumázd ki és húsukat szeleteld fel fél centi széles csíkokra. A salátacukkinit is vágd fel vékony félkarikákra.

Az újhagymát tisztítsd meg és karikázd fel a zöldjével együtt (a zöldjét félreteheted a tálaláshoz).

A rizstésztát készítsd el a csomagolás szerint (forró, sós vízben főzd kb. 4 percig, utána szűrd le és öblítsd le hideg vízzel).

Egy wokban hevíts fel kb. fél deci olajat (kókuszzsírt) és zuttyintsd rá a húscsíkokat. Nagy lángon kevergetve pirítsd fehéredésig őket, majd szedd ki egy tányérba.

Ha szükséges, adj még olajat a serpenyőbe és dobd rá az újhagymát, kevergesd, majd a paprikacsíkokat és a cukkiniszeleteket is szórd mellé, és nagy lángon wokozd. Közben ízesítsd egy pici Sambal Oelek csípős paprikakrémmel (hasonló a magyar Erős Pistához), locsold meg néhány ek szójaszósszal, és fél citrom levét is facsard bele.

Ha szeretnéd még kicsit turbózni, belezuttyinthatsz egy üveg leszűrt Chop Suey zöldségkeveréket is (babcsíra, fafülgomba, sárgarépa és paprika keveréke), de anélkül is működni fog.

Mikor még roppanósak a zöldségek, add hozzá a húscsíkokat, a leszűrt rizstésztát, forgasd át és már tálalhatod is.

Megjegyzések:

A Shan’ shi weboldalán sok más ázsiai receptet is megtalálsz – érdemes nézegetni, ihletet meríteni belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük