fbpx

A pálinka 5 elemes?

Nagy hírem van: könyvet írtam!
2018-08-27
Közös főzés ázsiai módra – recepttel
2018-10-08
Nagy hírem van: könyvet írtam!
2018-08-27
Közös főzés ázsiai módra – recepttel
2018-10-08

Gyakran kapom a kaján kérdést: Kicsi Vú, a pálinka 5 elemes?

A válaszom meghökkentő: minden 5 elemes!

Hogy lehetséges ez?

Azért, mert ami a világon van, minden jó valamire. Minden alapanyag hat valamiképpen, mozgatja bennünk a csít, eléri valamelyik szervünket.

A többi diétában, étkezési irányzatban épp az a hosszú távon tarthatatlan, hogy valamit kizárnak a világunkból. Valamit rossznak bélyegeznek, károsnak, megbetegítőnek – ezért ezek tilosak, soha ne érjünk hozzájuk. Mint az alma az Édenkertben – tudjuk, hogy végződött a sztori.

Mi emberek, nem bírjuk a tiltásokat. Feszültséget gerjesztenek bennünk és azt az érzést, hogy a világunk duális: jókra és rosszakra osztható. De mennyivel jobb a paradicsomi állapot: amikor minden a világod része, nem címkézed, nem minősíted, csak örülsz a létezésének. Ha ijesztőnek tűnik, megszelídíted. Kiismered a tulajdonságait, megtanulsz bánni vele.

Minden a teremtés része, tehát jó valamire. Csak meg kell találni, hogy mire.

Az 5 elem konyha erőssége: megadja azt a nyugalmat, hogy rend van a világban. Nincsenek jó alapanyagok és tiltott gyümölcsök, csak alapanyagok vannak. És vagy te és az alapalkatod, az aktuális energetikai állapotod, élethelyzeted és a külső hőmérséklet. Ezek fényében vannak számodra kedvező és kedvezőtlen ételek és italok.

Nincs szorongás, félelem, hanem nyugalom van. Mint amikor nem elfojtani próbálod az árnyékénedet, a nem szeretett tulajdonságaidat, hanem kihozod őket a fényre, megnézegeted és elkezded megszelídíteni. Amíg azt gondolod, egy pohár tej vagy egy kupica pálinka a halálodat okozhatja, szorongás az életed. Elméből élsz, szorongva listázod az egészségesnek kikiáltott alapanyagokat, és lehet, hogy ha nincs chiamag a büféasztalon, nem is nyúlsz az ételekhez.

Én ebben nem hiszek. Az energetikai gondolkodásban hiszek. Abban, hogy van, akinek egy pohár sör esténként gyógyital lehet. De ez nem jelenti azt, hogy a sör „egészséges”. A sör hűt, nyugtat, keserű íze miatt süllyeszti a csít, lehozza a fejből, a szívből a napközbeni pörgésben felgyűlt jang energiát. A többi dogma és a ráció túlzott működése. Ami, mint tudjuk minden csí-pangás alapja.

Ezt az energetikai gondolkodást tükrözi a szeptember közepén megjelenő első szakácskönyvem is, melynek fókuszában a meleg reggelik állnak. Most előrendeléssel Tiéd lehet, ha lecsapsz rá augusztus 31-ig (péntek).
Kattints ide és olvasd el, milyen bónuszok járnak hozzá: https://5elemkonyha.hu/melegreggeli/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük