fbpx

Élményeim az „olasz” gasztronómiával – és egy fontos felismerés!

Egy indiai ihletésű újévi finomság: Vöröslencsés karfiolcurry
2019-12-30
Élménybeszámoló: Grazban jártam főzőtanfolyamon!
2020-02-10
Egy indiai ihletésű újévi finomság: Vöröslencsés karfiolcurry
2019-12-30
Élménybeszámoló: Grazban jártam főzőtanfolyamon!
2020-02-10

Tegnap értünk haza életem első 1 hetes síeléséről. Sok szempontból érdekes tapasztalat volt – például először próbáltam életemben síelni. Most mégis inkább a gasztronómiai vetületéről mesélek.

A szállodában, ahol laktunk, reggelit és vacsorát kaptunk, az ebédet a sípályák mentén lévő „Hüttékben” próbáltuk megoldani. Sajnos elég hamar kiderült, hogy az olaszoknál nem annyira kifinomult a hüttegasztronómia, mint Ausztriában, így a sült krumpli és a sült virsli váltakozása jelentette a változatosságot. A helyzetet súlyosbította, hogy a szálloda szakácsa sem állt a helyzet magaslatán. Jó alkalom volt arra, hogy eltöprengjek rajta, mit is hiányolok és miért.
Íme a meleg vacsora repertoár. Mivel magyarok vezetik a hotelt, valószínűleg a szakács is magyar, ezért olasz fogást ne keress rajta:

  • resztelt máj főtt rizzsel
  • sertéspörkölt tarhonyával
  • natúr sertésszelet párolt rizzsel
  • túrós tészta
  • kolbásszal töltött karajszelet tört krumplival

Te mit hiányolsz? Feltűnik valami a lista olvastán?

Bennem a 3-4. nap tájékán már elementáris hiányérzet tombolt. Hol vannak a színek? Hol vannak a zöldségek? A friss ízek? Az ételek csíje?
A faluban, ahol laktunk felfedeztem egy pizzériát és kiéhezve vetettem rá magam a salátakínálatra. Rendeltem egy tonhalas vegyes salátát – csíkokra vágott zöld saláta, fekete olívabogyóval, koktélparadicsommal, tonhaldarabokkal…, és úgy ettem minden falatot kiélvezve, mint aki egy hete éhezett. És valóban, bár látszólag minden nap ettem, valójában éheztek a sejtjeim a tápanyagok után…

Mégis hálás vagyok a tapasztalásért. Hálás vagyok azért, mert megerősített abban, amit egyébként is zászlómra tűztem 2020-ra vonatkozólag: Legyen 2020 a zöldség éve!

Ahogy hazaértünk, előástam az olasz receptes magazinjaimat (La Cucina Italiana) és azóta is bújom a zöldséges recepteket. Mert a helyi Despar-ban egyébként csodálatos salátákat, édesköményt és articsókát láttam. Ahogy a mi piacaink is tele vannak csodás téli zöldségekkel – csak az a kérdés, megjelennek-e a Te tányérodon is?

Én 2020-ban is azon fogok dolgozni, hogy minél színesebb, minél zöldségesebb és ízletesebb legyen a tányérodon az étel. Akkor is, ha tél van, és hideg és kelkáposztából és céklából kell csodát művelni. Hidd el, lehetséges!

Ezt az ízletes, változatos, tápláló téli étkezést tanítom meg a téli online tanfolyamomon is, melyre még pár napig Te is tudsz jelentkezni itt: https://5elemkonyha.hu/tel/

Legyen 2020 a zöldség éve!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük