Újévi lencsekrémleves – egy könnyű leves 2020-ra
2019-12-30Élményeim az „olasz” gasztronómiával – és egy fontos felismerés!
2020-01-06Ha egy könnyen emészthető, kicsit különlegesebb újévi ételre vágysz, esetleg vegetáriánus vagy vegán vagy, jó szívvel ajánlom ezt a zöldséges vöröslencsés curryt – jól fog esni a karácsonyi trakták után.
Vöröslencsés karfiolcurry – recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csésze vöröslencse – Víz
- 2 ek kókuszzsír – Föld
- 1 vöröshagyma felaprítva – Fém
- 1 gerezd fokhagyma felaprítva – Fém
- 4 csapott tk currypor (pl. Madras vagy Tikka) – Fém
- 1 tk só – Víz
- 1/2 tk kurkuma – Tűz
- 1 liter víz – Víz
- 2 doboz hámozott, aprított paradicsomkonzerv- Fa
- 1 nagyobb karfiol rózsáira szedve – Föld
- 1 tk őrölt római kömény – Fém
- 1 tk őrölt koriander – Fém
- 2-4 tk nádcukor- Föld
- kb. 2 dl kókusztej- Föld
Elkészítés:
A felaprított hagymákat egy kevés kókuszzsíron megpároljuk. Megszórjuk curryporral, kurkumával, és összeforgatjuk a vöröslencsével. Ekkor felöntjük 1 liter vízzel és főzni kezdjük. Mikor már félpuha állapotban van, megsózzuk, hozzáöntjük a hámozott paradicsomot és a karfiolrózsákat és megfűszerezzük római köménnyel és korianderrel.
Fedő alatt, kis lángon addig főzzük, míg a lencse teljesen szét nem esik és a karfiol meg nem puhul. A végén, ha kell, sózzuk, néhány tk nádcukorral ízesítjük, és egy kevés kókusztejjel selymesítjük. Lepénykenyérrel vagy főtt basmati rizzsel tálaljuk.