fbpx

Élménybeszámoló: Grazban jártam főzőtanfolyamon!

Élményeim az „olasz” gasztronómiával – és egy fontos felismerés!
2020-01-06
Mi vár Rád a Patkány évében? – Egészségmegőrző tippek 2020-ra
2020-02-10
Élményeim az „olasz” gasztronómiával – és egy fontos felismerés!
2020-01-06
Mi vár Rád a Patkány évében? – Egészségmegőrző tippek 2020-ra
2020-02-10

Nemrég Grazba utaztam egy két napos továbbképzésre, melynek témája a várandósság, szülés, szülés utáni regeneráció volt 5 elemes megközelítésben, azaz a hagyományos kínai orvoslás (TCM) tanításai alapján.

Az első nap az elméleté volt, majd másnap egy kínai doktornő vezetésével különböző gyógyételeket készítettünk – tradicionális kínai gyógyleveseket, és az az európai ízlésre adaptált recepteket.

A doktornő bemutatta azokat a kínai gyógynövényeket, amiket egy kínai háziasszony a várandósság és a szülés idején magabiztosan használ a főzés során, hogy fokozza az ételek gyógyhatását.

A gyermekágyi tyúkhúslevesbe került kínai angyalgyökér (vérképző, a vért megmozgató hatású- a szülés utáni leves egyik fix alkotóeleme), jujuba, azaz kínai datolya és gojibogyó is, és kóstoltunk egy isteni melengető báránylevest is.

Kínában a szülést követően a férj hoz egy nagy adag melegítő, a vért tápláló és megmozgató tyúkerőlevest a frissen szült anyukának, és kortyonként kínálja belőle az első perctől kezdve, hogy minél hamarabb regenerálódhasson a vérvesztés után.

A melegítő hatású főtt ételek fogyasztása azért alapvető ebben az időszakban, mert a gyógyuláshoz kell, hogy a csí- és a vér áramoljon, hiszen hidegben nincs élet, lelassulnak az életfolyamatok.

 

Szalonna az automatából

Maga a konferenciaszálloda is lenyűgözött, ahol a tanfolyamot tartották – a szállást is ott foglaltam: most szembesültem vele igazán, hogy Steiermarkban mennyire komolyan veszik a helyi termelők támogatását és a szezonalitás elvét a vendéglátásban. A reggeli büféasztalon ott állt kis táblán, hogy melyik étel (méz, lekvár, tökmagolaj, kenyér stb.) melyik termelőtől származik. Amit csak lehet, mindent 30 km-es körzetből szereznek be.
A másik meglepetés: paradicsom, paprika, uborka helyett csak retekszeletek voltak kirakva, hiszen annak van most szezonja. No üvegházi paradicsom és spanyol paprika… Friss gyümölcs helyett pedig almakompót járt a reggeli mellé…. Apró nyomai az energetikai szemléletnek, ami reményeim szerint előbb-utóbb a magyar szállodákban is fel fog bukkani.

A szálloda előtt egy ételautomata állt, amiből szintén helyi termelők portékáit lehet megvásárolni: szalonnát, biotojást, szörpöt, tökmagot…

A tanultakról részletesebben be fogok számolni a hamarosan induló Az első 40 nap – szülés utáni regeneráció 5 elemesen 4 hetes online tanfolyamomon, ahol a várandósságot is érintve a szülést követő gyermekágyi időszakra készítem fel a kismamákat, hogy minél gyorsabban felépülhessenek, megerősödhessenek a szülést követő csí- és vérhiányos állapotból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük