Hogyan fokozd az ellenállóképességed? – Immunerősítő tippek 5 elemesen
2020-02-25Aszalt meggyes, quinoás császármorzsa
2020-02-28Várandós tanítványaimtól érkezett a kérdés, hogy milyen fűszereket, teákat tilt a hagyományos kínai orvoslás és az 5 elem konyha a babavárás idején.
Az 5 elem konyha szemlélete energetikai, az érdekli, hogy az egyes alapanyagok hogyan mozgatják bennünk az életenergiát, azaz a csít. A várandósság idején, különösen az első 3 hónapban az egész szervezet azon igyekszik, hogy a fejlődő magzatot bent tartsa, megtartsa, azaz az energia felfelé irányul. Ebből logikusan következik, hogy kerülendő minden, ami lefelé mozgatja a csít, azaz süllyeszti az energiát. A vérzések elkerülése a másik fontos szempont ebben az időszakban: ezért tiltólistásak a csít és a vért megmozgató, a vérpangást oldó gyógynövények, fűszernövények is.
Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban!
Kerüld a keserű ízű, kivezető hatású szereket!
A keserű íz lefelé mozgat, süllyeszti az energiát – ezért segíti a reggeli székletürítést egy csésze presszókávé. A keserű íz emiatt nagy mennyiségben nem javasolt a várandósság alatt, így a fekete és a zöld tea sem – babaváráskor nem javaslok belőlük többet napi egy csészénél.
El a kezekkel a csípős ízű, forrósító fűszerektől!
A csípős ízű fűszerek szétszórják a csít, megmozgatják a vért, feloldják a blokádokat – ebben rejlik terápiás hasznuk, ám erre a hatásra a várandósság alatt nincs szükség. A várandósság energetikailag egy olyan csí- és vérpangás, amit fenn kíván tartani az anyai szervezet.
A kifejezetten csípős ételek főként az első trimeszterben okozhatnak túlzott vérbőséget, akár nem kívánatos vérzést is – ezért kerülendőek.
Ilyen fűszerek például: fahéj, chili, cayenne bors, fekete bors, Tabasco szósz, csípős curryk, szárított gyömbér…
Ez nem azt jelenti, hogy nem dobhatsz néhány szem borsot a húslevesbe, de ne most kezdj ismerkedni a csípős indiai ízekkel, a csípős thai levesekkel, és ne főzz magadnak gyömbéres, borsos ajurvédikus teákat sem.
Óvatosan a vért mozgató fűszerekkel: a kurkumával, a sáfránnyal és a sárfrányos széklicével!
Nyugodtan színezd meg a főtt rizst egy kis kurkumával, de ne igyál kurkuma lattét és sáfrányos italokat sem. A teák mindig erősebb hatásúak, mint az ételbe főzött fűszerek, mert hamarabb felszívódnak. Bátran fűszerezhetsz a mediterrán vidék aromás zöldfűszereivel pl. kakukkfű, majoranna, rozmaring – de teaként ezeket se fogyaszd a várandósságod alatt.
Még egyszer a lényeg röviden:
Amit felejts el a babavárás idejére, főként az 1. trimeszterben:
- zöld tea, fekete tea mint egész napi ital (egyébként is hűti a Vesét!)
- csípős indiai ételek és thai levesek
- kurkuma latte, chai latte
- csípős, fűszeres ajurvédikus teák (pl. fahéjas, borsos, szárított gyömbéres keverékek)
- „Zimtsterne” – német vagy osztrák fahéjas karácsonyi kekszek (megadózis fahéj van bennük)
- rozmaringtea, kakukkfűtea, borsikafűtea, majorannatea
Ezt az energetikai szemléletet tanítom meg a várandós nőknek a 4 hetes online tanfolyamomon, hogy képesek legyenek úgy összeállítani az étrendjüket, hogy az a baba és a mama energetikájának is megfeleljen. A részletekért kattints ide: https://5elemkonyha.hu/azelso40nap/