Tiltott fűszerek várandósság idején
2020-02-27Házi menza: Piskótakocka csokiöntettel
2020-03-18Egy nagy családi kedvencünk receptje következik, mely népszerűbb lett még a korábbi favorit köleses császármorzsánál is. 🙂
Teljesen gluténmentesen is elkészíthető, és minden olyan élethelyzetben jól jön, amikor tápanyagdús reggelire, uzsonnára, délutáni nasira van szükség. A két fő alapanyag a tojás és a quinoa – mindkettő édeskés ízű, a Föld elemhez tartozó alapanyag, mely a „közép” csíjét és a vért táplálja.
Növésben lévő gyerekeknek, kamaszoknak, várandós kismamáknak, szoptatós anyukáknak, betegség után lábadozóknak és szépkorú idős embereknek is jó szívvel ajánlom, mert könnyen emészthető, tápláló és finom.
Quinoás császármorzsa – recept
Hozzávalók kb. 4 adaghoz (egy nagyobb serpenyőhöz):
- 10 dkg fehér quinoa – Föld
- 3 dl víz – Víz
- csipet só – Víz
- 3 tojás – Föld
- 1 dl növényi tej (pl. mandulatej) – Föld
- 3 ek nádcukor – Föld
- 1/4 tk őrölt vanília – Föld
- 10 dkg (gluténmentes) zabliszt – Föld
- 2 ek dió felaprítva – Föld (elhagyható)
- késhegynyi őrölt kardamom – Fém
- nagy csipet só – Víz
- 1/2 tk sütőpor – Fa
- 2 ek aszalt meggy – Fa
- késhegynyi kakaópor – Tűz (elmaradhat)
- 2 púpozott ek vaj – Föld
Tálaláshoz:
- almakompót, almaszósz, sárgabaracklekvár vagy szilvaszósz– ízlés szerint
Elkészítés:
A quinoát hideg vízben alaposan megmossuk. Egy kis lábasban 3 dl vízben feltesszük főni, mikor felforrt, megsózzuk és kis lángon, fedő alatt puhára főzzük. Mikor kész, úgy néz ki, mintha kicsírázott volna. Hűlni hagyjuk.
A tojásokat szétválasztjuk.
A száraz hozzávalókat egy tálba kikészítjük (liszt, fűszerek, só, sütőpor).
Egy nagyobb keverőtálba öntjük a kihűlt quinoát, hozzákeverjük a lisztkeveréket, a tojássárgáját, 1 dl növényi tejet, az aprított diót, aszalt meggyet és jól átforgatjuk az egészet.
Egy másik edényben keményre verjük a tojásfehérjéket egy pici sóval, majd óvatosan beleforgatjuk egy keverőlapáttal a quinoás elegybe.
Egy nagy serpenyőben felhevítjük a vajat, ráöntjük a tésztát és nagy lángon sütjük. Pár perc múlva, mikor már feltételezhetően az alja odapirult, egy fa keverőlapáttal átforgatjuk. Kicsit visszavehetjük a gázt. Az a cél, hogy mindenütt átsüljön és morzsalékossá váljon. Nem kell állandóan keverni, csak alkalmanként. Mikor már mindenütt megszilárdult, itt-ott megpirult, elzárjuk a gázt és fedő alatt még hagyjuk kicsit pihenni.
Hatása:
- táplálja a „közepet”, a Lép-Hasnyálmirigy és a Gyomor csíjét
- táplálja a vért
- erősíti a Vese-jinget (az életesszenciát)
Mikor ajánlott?
- egészséges, tápanyagdús tízórai vagy uzsonna
- várandósság, gyermekágy, szoptatás idején
- kisgyerekeknek, kamaszoknak
- időseknek
- kimerült állapotokban, betegség utáni lábadozáskor