fbpx

Aszalt meggyes, quinoás császármorzsa

Várandósság alatt tiltott fűszerek
Tiltott fűszerek várandósság idején
2020-02-27
Házi menza: Piskótakocka csokiöntettel
2020-03-18
Várandósság alatt tiltott fűszerek
Tiltott fűszerek várandósság idején
2020-02-27
Házi menza: Piskótakocka csokiöntettel
2020-03-18

Egy nagy családi kedvencünk receptje következik, mely népszerűbb lett még a korábbi favorit köleses császármorzsánál is. 🙂

Teljesen gluténmentesen is elkészíthető, és minden olyan élethelyzetben jól jön, amikor tápanyagdús reggelire, uzsonnára, délutáni nasira van szükség. A két fő alapanyag a tojás és a quinoa – mindkettő édeskés ízű, a Föld elemhez tartozó alapanyag, mely a „közép” csíjét és a vért táplálja.

Növésben lévő gyerekeknek, kamaszoknak, várandós kismamáknak, szoptatós anyukáknak, betegség után lábadozóknak és szépkorú idős embereknek is jó szívvel ajánlom, mert könnyen emészthető, tápláló és finom.

Quinoás császármorzsa – recept

Hozzávalók kb. 4 adaghoz (egy nagyobb serpenyőhöz):
  • 10 dkg fehér quinoa – Föld
  • 3 dl víz – Víz
  • csipet só – Víz
  • 3 tojás – Föld
  • 1 dl növényi tej (pl. mandulatej) – Föld
  • 3 ek nádcukor – Föld
  • 1/4 tk őrölt vanília – Föld
  • 10 dkg (gluténmentes) zabliszt – Föld
  • 2 ek dió felaprítva – Föld (elhagyható)
  • késhegynyi őrölt kardamom – Fém
  • nagy csipet só – Víz
  • 1/2 tk sütőpor – Fa
  • 2 ek aszalt meggy – Fa
  • késhegynyi kakaópor – Tűz (elmaradhat)
  • 2 púpozott ek vaj – Föld

Tálaláshoz:

  • almakompót, almaszósz, sárgabaracklekvár vagy szilvaszósz– ízlés szerint

 

Elkészítés:

A quinoát hideg vízben alaposan megmossuk. Egy kis lábasban 3 dl vízben feltesszük főni, mikor felforrt, megsózzuk és kis lángon, fedő alatt puhára főzzük. Mikor kész, úgy néz ki, mintha kicsírázott volna. Hűlni hagyjuk.

A tojásokat szétválasztjuk.

A száraz hozzávalókat egy tálba kikészítjük (liszt, fűszerek, só, sütőpor).

Egy nagyobb keverőtálba öntjük a kihűlt quinoát, hozzákeverjük a lisztkeveréket, a tojássárgáját, 1 dl növényi tejet, az aprított diót, aszalt meggyet és jól átforgatjuk az egészet.

Egy másik edényben keményre verjük a tojásfehérjéket egy pici sóval, majd óvatosan beleforgatjuk egy keverőlapáttal a quinoás elegybe.

Egy nagy serpenyőben felhevítjük a vajat, ráöntjük a tésztát és nagy lángon sütjük. Pár perc múlva, mikor már feltételezhetően az alja odapirult, egy fa keverőlapáttal átforgatjuk. Kicsit visszavehetjük a gázt. Az a cél, hogy mindenütt átsüljön és morzsalékossá váljon. Nem kell állandóan keverni, csak alkalmanként. Mikor már mindenütt megszilárdult, itt-ott megpirult, elzárjuk a gázt és fedő alatt még hagyjuk kicsit pihenni.

 

Hatása:
  • táplálja a „közepet”, a Lép-Hasnyálmirigy és a Gyomor csíjét
  • táplálja a vért
  • erősíti a Vese-jinget (az életesszenciát)

 

Mikor ajánlott?
  • egészséges, tápanyagdús tízórai vagy uzsonna
  • várandósság, gyermekágy, szoptatás idején
  • kisgyerekeknek, kamaszoknak
  • időseknek
  • kimerült állapotokban, betegség utáni lábadozáskor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük