fbpx

Kinek jó a medvehagyma?

5 elem könyv
Végre egy könyv az 5 elemről! – karácsonyi könyvajánló és interjú
2015-12-10
Polentasütik gluténmentesen
2016-05-02
5 elem könyv
Végre egy könyv az 5 elemről! – karácsonyi könyvajánló és interjú
2015-12-10
Polentasütik gluténmentesen
2016-05-02

A kínai gyógyító konyha 3 szempontból jellemez minden alapanyagot: hogyan hat a hőháztartásra, milyen az íze és milyen meridiánokra hat elsősorban. A hagymafélékről elmondható, hogy mind melegítő hatásúak (a fokhagyma különösen) – ez nyersen még fokozottabban érvényesül, mint főzve. Csípős ízűek, azaz szétszórják a csít, szétoszlatják a blokádokat (pl. az emésztőrendszerben vagy a légutakban), oldják a blokkokat, a lerakódott nyálkát, slejmet.

A nyugati orvoslás, népi gyógyászat nagyra becsüli a hagymaféléket vírusölő és antibiotikus hatásuk miatt is, de alkalmazásukat árnyalja a hagyományos kínai orvoslás energetikai szemlélete.
Hogy melyik szervekre hatnak elsősorban, az fajtánként különböző. Csípős ízük révén mind hatnak a Tüdőre, emellett a fokhagyma az Epére és a Szívre, a Póré a Vesére, a Vöröshagyma a Vastagbélre, az újhagyma a Gyomorra, míg a medvehagyma a Májra van jó hatással. Mivel mind melegítő hatású, tehát a fent nevezett szerveket melegítik, csíjüket erősítik, azok hideg állapotában gyógyételek.

medvehagyma

A medvehagymáról 5 elemesen

Íze: csípős (Fém elem)
Termikus hatás: melegítő-forró (hasonlóan a fokhagymához)

Hatás:
kivezeti a nehézfémeket, méregtelenít
vízhajtó, vértisztító hatású
csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja az ereket
kivezeti a nedvességet és hideget a belekből, az emésztőrendszerből (pl. candida)
enyhíti a belső hidegből eredő menstruációs görcsöket
zöld színe jelzi, hogy Fa aspektusa is van – táplálja és tisztítja a Vért (hasonlóan a szintén zöld snidlinghez és más zöld színű, tavaszi hajtásokhoz)

Ellenjavallat:
Kifejezett meleg-tüneteknél óvatosan kell vele bánni pl. reflux, gyomorégés, migrén, epeproblémák, alvászavar, belső nyugtalanság stb.

Megjegyzés:
Legjobb nyersen fogyasztani vagy csak a főzés vége előtt pár perccel az ételhez adni, különben veszít az aromájából!

Mi készíts belőle? – Receptötletek bloggerektől

Medvehagymás-joghurtos sárgaborsófőzelék (Főzelékes Feri)
Medvehagymás-citromos burgonyafőzelék (Főzelékes Feri)
Maradékfőzelék medvehagymával (Vegasztrománia)
Tavaszi quiche (Zizi kalandjai)
Triplahagymás karfiolleves (Két cica konyhája)
Medvehagymapesztós spagetti sörretekkel (Étel, ital, Kicsi Vú)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük