Segítsüti 2017 – Vegán nagyon csokis torta a Bátor Tábor javára
2017-03-20Mit tanultam a Negura főzőiskolában?
2018-02-18Talán nem meglepő, ha azt mondom, a kínai gyógyító konyha szerint a kenyér nem gyógyétel. Nincs olyan diszharmónia, amelyben terápiásan kifejezetten javasolt lenne. De tudom, hogy nehéz téma, a kávéhoz hasonlóan ezer szállal kötődünk hozzá, hiszen Európában alapélelmiszer, bárhol kapható, gyors, reggelire-vacsorára kézenfekvő megoldás.
5 elemes tippek az ésszerű kenyérfogyasztáshoz:
- A házilag készült a kenyér esetében is jobb, mint az ipari. Ha magad sütöd a kenyered vagy jó minőségű, kézműves pékárut vásárolsz, biztos, hogy kiküszöbölsz egy csomó adalékanyagot.
- A friss, foszlós kenyér terheli meg legjobban a közepedet. Ha szikkadt kenyeret eszel vagy pirítóst, már tettél valamit a könnyebb emészthetőségért. A lepénykenyér is egy egészségesebb alternatíva.
- Ha nem tudsz a kenyérről lemondani, akkor törekedj legalább, hogy ne legyen önálló étkezés, csak kísérő egy tál tartalmas leves vagy egytálétel mellé. Egy-két szelet pirítós egy tál gulyásleves mellé sokkal jobb vacsora, mint három sajtos-szalámis szendvics.
- Az sem mindegy, mit kensz a kenyérre: az édes és az édes-savanyú kombinációja mindig nagyon nyálkásít, ezért a lekváros és a nutellás kenyér nem ideális. A sajt és a szalámi is nehezebben emészthető már önmagában is, válassz helyettük inkább valamilyen főtt hüvelyesből vagy zöldségből készült kencét, mint amilyen a csicseriborsópástétom vagy a mentás zöldborsópüré.
- Az időzítés sem mindegy: az emésztésed reggeltől délig van csúcsformában, délután már csökken az ereje és a gyomrod 19 órakor aludni megy. A nehezebben emészthető dolgokat, mint amilyen a pékáru is, inkább délelőttre tartogasd.
Paradicsomos szódás kenyér
Hozzávalók egy szögletes sütiformához:
- 15 dkg fehér tönkölyliszt – Föld
- 15 dkg zabliszt – Föld
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt – Föld
- egy tekerés frissen őrölt bors – Fém
- 1 tk só – Víz
- 1 tk szódabikarbóna – Fa
- 3,5-4 dl kefír – Fa
A tetejére:
- kevés olívaolaj – Föld
- 12 szem koktélparadicsom – Fa
- nagyszemű tengeri só – Víz
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit egy keverőtálba öntjük és a kefírt fokozatosan adagolva hozzá egy keverőlapáttal addig keverjük-gyömöszöljük, míg össze nem áll a tészta egy nagy gombóccá. Ekkor a tetejét megszórjuk egy kevés liszttel és egy konyharuhával letakarva 20-30 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra és kivajazzuk, kilisztezzük a sütőformánkat.
A tésztát átrakjuk a formába és egyenletesen belesimítjuk. Megkenjük olívaolajjal, megrakjuk koktélparadicsomokkal és megszórjuk nagyszemű tengeri sóval.
220 fokon. 30-35 perc alatt szép barnára sütjük. Ha közben nagyon pirulna, takarjuk le sütőpapírral.
Miután kihűlt, szépen szeletelhető.