fbpx

Hogyan együnk kenyeret? + 1 recept

Segítsüti 2017 – Vegán nagyon csokis torta a Bátor Tábor javára
2017-03-20
Mit tanultam a Negura főzőiskolában?
2018-02-18
Segítsüti 2017 – Vegán nagyon csokis torta a Bátor Tábor javára
2017-03-20
Mit tanultam a Negura főzőiskolában?
2018-02-18

Talán nem meglepő, ha azt mondom, a kínai gyógyító konyha szerint a kenyér nem gyógyétel. Nincs olyan diszharmónia, amelyben terápiásan kifejezetten javasolt lenne. De tudom, hogy nehéz téma, a kávéhoz hasonlóan ezer szállal kötődünk hozzá, hiszen Európában alapélelmiszer, bárhol kapható, gyors, reggelire-vacsorára kézenfekvő megoldás.

5 elemes tippek az ésszerű kenyérfogyasztáshoz:

  1. A házilag készült a kenyér esetében is jobb, mint az ipari. Ha magad sütöd a kenyered vagy jó minőségű, kézműves pékárut vásárolsz, biztos, hogy kiküszöbölsz egy csomó adalékanyagot.
  2. A friss, foszlós kenyér terheli meg legjobban a közepedet. Ha szikkadt kenyeret eszel vagy pirítóst, már tettél valamit a könnyebb emészthetőségért. A lepénykenyér is egy egészségesebb alternatíva.
  3. Ha nem tudsz a kenyérről lemondani, akkor törekedj legalább, hogy ne legyen önálló étkezés, csak kísérő egy tál tartalmas leves vagy egytálétel mellé. Egy-két szelet pirítós egy tál gulyásleves mellé sokkal jobb vacsora, mint három sajtos-szalámis szendvics.
  4. Az sem mindegy, mit kensz a kenyérre: az édes és az édes-savanyú kombinációja mindig nagyon nyálkásít, ezért a lekváros és a nutellás kenyér nem ideális. A sajt és a szalámi is nehezebben emészthető már önmagában is, válassz helyettük inkább valamilyen főtt hüvelyesből vagy zöldségből készült kencét, mint amilyen a csicseriborsópástétom vagy a mentás zöldborsópüré.
  5. Az időzítés sem mindegy: az emésztésed reggeltől délig van csúcsformában, délután már csökken az ereje és a gyomrod 19 órakor aludni megy. A nehezebben emészthető dolgokat, mint amilyen a pékáru is, inkább délelőttre tartogasd.

Paradicsomos szódás kenyér

Hozzávalók egy szögletes sütiformához:

  • 15 dkg fehér tönkölyliszt – Föld
  • 15 dkg zabliszt – Föld
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt – Föld
  • egy tekerés frissen őrölt bors – Fém
  • 1 tk só – Víz
  • 1 tk szódabikarbóna – Fa
  • 3,5-4 dl kefír – Fa

 

A tetejére:

  • kevés olívaolaj – Föld
  • 12 szem koktélparadicsom – Fa
  • nagyszemű tengeri só – Víz

 

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit egy keverőtálba öntjük és a kefírt fokozatosan adagolva hozzá egy keverőlapáttal addig keverjük-gyömöszöljük, míg össze nem áll a tészta egy nagy gombóccá. Ekkor a tetejét megszórjuk egy kevés liszttel és egy konyharuhával letakarva 20-30 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra és kivajazzuk, kilisztezzük a sütőformánkat.

A tésztát átrakjuk a formába és egyenletesen belesimítjuk. Megkenjük olívaolajjal, megrakjuk koktélparadicsomokkal és megszórjuk nagyszemű tengeri sóval.

220 fokon. 30-35 perc alatt szép barnára sütjük. Ha közben nagyon pirulna, takarjuk le sütőpapírral.

Miután kihűlt, szépen szeletelhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük