Mit tanultam a Negura főzőiskolában?

Hogyan együnk kenyeret? + 1 recept
2017-08-20
5 kérdés az emailtanfolyamaimról, ami már megfordult a Te fejedben is
2018-03-07

Gyakran gondolják, akik először hallanak az 5 elem konyháról, hogy ez azt jelenti, kínai ételeket főzök és azokat tanítom az email-tanfolyamaimon. Ilyenkor mindig elmondom, hogy a lényeg nem a kínai ételreceptekben, hanem abban az energetikai gondolkodásban rejlik, ami a kínai szakács kezét vezérli az alapanyagválasztástól, a fűszerezésen át a konyhatechnikáig.


Nemrég házon kívül is megtapasztalhattam, hogy miben áll az ázsiai szakácsok különlegessége, ugyanis egy sri lankai vegetáriánus főzőórán jártam a Negura Főzőiskolában. Az este során egy lencseropogóst sütöttünk ki bő olajban, készült egy kókusztejes vöröslencsefőzelék, egy vegyes wokos zöldség, hozzá finom saláta kókuszból és sárgarépából. Az egészet pedig megkoronáztuk egy isteni finom gőzölt kókusztejes pálmacukros desszerttel.

Ha ránézel erre a vegyestálra, a következő dolgok tűnhetnek fel:

Színes.

Ez azért jó, mert minden elemhez tartozik egy-egy szín és ahhoz egy-egy szervpár, tehát ha színesek az ételeid, akkor minden szerved megkapja a neki járó információt. A Májad a zöldnek örül, a Gyomrod a sárgának és így tovább…

Laktató.

Egy vegetáriánus menünél nagyon fontos, hogy legyen benne fehérje. Itt a vöröslencse volt a főszereplő, ami egy könnyen emészthető hüvelyes – úgy laktat, hogy nem terheli meg a közeped.

Olcsó.

Olcsó alapanyagokkal dolgoztunk, mégis egy különleges ízvilágú, laktató étel kerekedett belőle. Káposztát használtunk, ami télen tömegcikk, bárhol beszerezhető a piacokon. A sárgarépa és a vöröslencse sem drága – az ázsiaiak értenek hozzá, hogy olcsó alapanyagokból finomat készítsenek.

Főtt.

Ha megnézed a nyers és a főtt ételek arányát a tálon, akkor látod, hogy sokkal több a főtt komponens, azt kíséri egy kis maroknyi kókusz-sárgarépa saláta. Ez nem véletlen. Sokkal könnyebben emésztjük a meleg, főtt ételeket.

Este fél kilenckor kebeleztem be ezt a vacsorát, és meglepve tapasztaltam, hogy hazafelé milyen kellemes, melengető érzés volt a gyomrom táján.

Ez az, amihez az ázsiaiak igazán értenek. Hogy olyat készítsenek, ami finom, fűszeres, könnyen emészthető és jóleső elégedettséget ad.

Ugyanezt tanítom meg én is az 5 elemes email-tanfolyamaimon. Ha te is szeretnéd megtanulni ezt a különleges észjárást és konyhatechnikai tudást, akkor csatlakozz hamarosan induló tavaszváró email-tanfolyamomhoz itt.

Kattints ide, ha érdekel a Meleg reggeli minden napra című szakácskönyvem!

1 Comment

  1. Kis Judit szerint:

    Őszi krém: Agyagban saját lében, héjában sült cékla, édesburgonya és birsalma. Villával összetörve, cékla lereszelve. Ízesítés: só, citrom, szerecsendió, fahéj, őrségi tökmagkrém, kevés szűz olíva olaj. Húshoz, pirítósra, rizzsel, héjában sült krumpli szeletre, tojással. Remek!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.