5 elemes alapok: A kenyér
2018-03-08Nagy hírem van: könyvet írtam!
2018-08-27A hétvégén kaptunk férjem szüleitől két vödör gyönyörű, sárga húsú őszibarackot ajándékba. Ettük persze nyersen is, isteni a lédús, napérlelte magyar barack, de ekkora mennyiséggel nem tudtunk volna nyersen megbirkózni. Kétféle recept is eszembe jutott, hogy hogyan tudnám változatosabbá tenni a barackevést: főztem egy selymes, a testfolyadékokat tápláló baracklevest és másnap sütöttem ezt a melengető, ropogós morzsasütit. Egyikre sem érkezett panasz.
Őszibarackos morzsasüti – recept
Hozzávalók egy 31 cm x 23 cm-es, szögletes tepsihez:
- 8-10 db szép nagy őszibarack – Föld
- 2 ek étkezési keményítő (vagy egyéb sűrítő ízlés szerint) – Föld
- 2 késhegynyi őrölt vanília – Föld
- 1 tk őrölt fahéj – Föld
A morzsához:
- 1,5 bögre zabpehely – Fém
- 1 tk őrölt kardamom – Fém
- 2 csipet só – Víz
- 2 tk citromlé – Fa
- 3/4 bögre hajdinaliszt – Tűz
- 2 marék kesudió vagy egyéb olajos mag – Föld
- 3 ek finomítatlan nádcukor- Föld
- 5 ek puha vaj – Föld
Elkészítés:
Készíts egy nagyobb tepsit/sütőformát a kezed ügyébe és vajazd ki.
Kapcsold be a sütőt és melegítsd elő 200 fokra.
Mosd meg és hámozd meg az őszibarackokat és vágd diónyi darabokra.
Tedd a gyümölcsöt a tepsibe, szórd meg a keményítővel, a vaníliával és a fahéjjal és forgasd össze, majd rendezd el egy rétegben őket.
Már csak a morzsát kell összeállítanod: egy nagy tálban dolgozd össze a morzsa hozzávalóit a megadott sorrendben és morzsold egyenletesen a gyümölcs tetejére.
Told az egészet a sütőbe és süsd készre kb. 25 perc alatt.
Magában is isteni, de egy kis natúr joghurttal, vaníliafagyival fokozhatod az élményt.
A konyhatechnikáról:
A sütőben sütés az egyik legjobb közepet erősítő, az emésztőrendszert melegítő konyhai eljárás. Gyerekeknek, időseknek különösen ajánlott, mert nekik alkatilag gyengébb a Lép-energiájuk, érzékenyebbek a nyers és hűtő ételekre.