fbpx

Egy nyári leves a jó emésztésért

Árpa, a nyári gabona
2015-07-05
tanítás
Becsengettek az Ötfűszerben!
2015-09-04
Árpa, a nyári gabona
2015-07-05
tanítás
Becsengettek az Ötfűszerben!
2015-09-04

Pillanatok alatt elárasztották a netet az őszibarackleves-receptek, amit nem is csodálok, hiszen a barack nagyon finom, lédús, viszont gyorsan romló gyümölcs, azaz egy-két nap után sürgősen kezdeni kell vele valamit. Én is főztem gyorsan belőle egy üdítő levest, melyhez az alapanyagokat tudatosan, az 5 elem szerint válogattam össze.
Egy Föld jellegű, azaz a lép-hasnyálmirigyet és a gyomrot erősítő leves lett az eredmény (ezt a színe is jelzi egyébként – szép sárga lett, ez a Föld elem színe), amit nem a hűtőből (!), hanem szobahőmérsékleten ettünk.
Az alapvetően édeskés Föld elemű barackot a szintén Föld kókusztejjel és diókrémmel, valamint kesudióval kombináltam. Persze az ízesítésnél került bele mind az 5 alapízből, de azért az édes íz uralkodik. Ez azért fontos, mert a nagy nyári melegben hajlamosak vagyunk a „közepünkről” megfeledkezni: egyik hideg limonádé jön a másik után, majd fagyi, jegeskávé, nyers gyümölcsök, joghurtos turmixok és nyers saláták következnek. Ha nem vagy észnél, nem eszel szinte semmi főttet, aminek az lesz a vége, hogy teljesen lehűl az emésztésed. Ennek főleg ősszel iszod majd meg a levét – például gyakori megfázások és hasmenéses fertőzések formájában… Az immunitás ugyanis nagyban függ az emésztőrendszer állapotától.

oszibarackleves_5elemesen

Kókusztejes- diókrémes őszibarackkrémleves – recept

Hozzávalók:

kb. 10 szem őszibarack – Föld
víz, amennyi ellepi – Víz
1 púpozott tk diókrém (pl. Donum Terrae) – Föld
késhegynyi őrölt kardamom – Fém
pici só – Víz
kevés lime-lé – Fa
késhegynyi gabonakávé – Tűz
0,5-1 dl kókusztej vagy -krém – Föld

Tálaláskor: aprított kesudió – Föld

A barackokat meghámozzuk, kimagozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. Egy nagyobb maréknyit félreteszünk levesbetétnek, a többit egy fazékba öntjük, hozzáadunk 1 púpozott tk diókrémet, késhegynyi őrölt kardamomot, pici sót és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi épp ellepi. Feltesszük főni, közben kevés lime-levet, késhegynyi gabonakávét adunk hozzá. Felforraljuk és pár percig kis lángon főzzük. Utána botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a lángra és felöntjük egy kevés kókusztejjel vagy kókuszkrémmel (ezzel selymesítjük). Beletesszük a félretett barackkockákat is és hagyjuk épp felforrni. Ekkor elzárjuk a lángot és hideg vízbe állítva kihűtjük.
Szobahőmérsékleten tálaljuk, ekkor megszórjuk szárazon pirított, aprított kesudióval.

Hatása a kínai gyógyító konyha (5 elem konyha) szerint:

Őszibarack:
Melegítő hatású, édes és savanyú ízű gyümölcs. A lépet, a gyomrot, a vastagbelet és a szívet táplálja. Nedvesíti a vastagbelet (székrekedés ellen jó), erősíti a vért, a jint és a lép-hasnyálmirigy csíjét, azaz táplálja a „közepet”. Száraz állapotoknál gyógyétel (székrekedés, szomjúság, száraz torok, szájszárazság)

Kókusztej:
Semleges hőhatású, édes ízű. A szívre, a májra, a lépre és a gyomorra hat. Szintén a jint táplálja, a csontokat és a fogakat erősíti. Táplálja a vért és a középső melegítőt (lép-hasnyálmirigy és gyomor). Szintén belső szárazság ellen vethető be (száraz nyálkahártyák, széklet), valamint nyári hőségben, kimerültség, lesoványodás és csontritkulás ellen. Szoptatós anyáknak is jó, tejszaporító hatású.

Kesudió:
Melegítő hatású, édes ízű olajos mag. Szintén elsősorban a lépre és a gyomorra hat, valamint nyugtatja a szívet és a szellemet, ezért belső nyugtalanság, idegesség esetén gyógyétel. A nyári hőségben is nyugtatja a túlterhelt szívet.

4 Comments

  1. Bea szerint:

    Ha épp csak rizstejszín van otthon, helyettesíthetem a kókusztejet vele? Elem szempontjából?

    • KicsiVú szerint:

      Szia Bea! Helyettesítheted, mindkettő édes ízű. Hatásukban van eltérés, a kókusztej táplálóbb, a rizs tisztítóbb hatású. A rizs hűt és kivezeti a felesleges nedvességet az emésztőtraktusból és a Tüdőből. Tisztítja a bőrt és a vért. Nyálkaproblémák esetén (pl. elhízás, pattanások) a rizs jobb választás. Legyengültség, vér-hiány, kimerültség esetén a kókusztej a jobb hatású.

  2. Bea szerint:

    Nagyon köszi 🙂

  3. […] recept is eszembe jutott, hogy hogyan tudnám változatosabbá tenni a barackevést: főztem egy selymes, a testfolyadékokat tápláló baracklevest és másnap sütöttem ezt a melengető, ropogós morzsasütit. Egyikre sem érkezett […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük