Nagy hírem van!
2015-05-25Egy nyári leves a jó emésztésért
2015-07-21Egyik kedves ismerősömtől kaptam nemrég egy emailt, amiben elújságolta, hogy rászokott a meleg reggelikre, mióta hallotta egy előadásomat a Wekerlei Kultúrházban, csak egy gondja van, megunta a zabkását és nincs más ötlete, hogy mivel variálhatná. A kérdés teljesen jogos, a közel 40 fokos nyári hőségben érdemes leváltani a melegítő zabot frissítő, nyári gabonákra – polentára, kuszkuszra, bulgurra, árpára/árpapehelyre vagy tönkölypehelyre.
Most az árpának szeretnék egy kis reklámot csinálni, mert a Wekerlei Székelykapu Napokon a gabonafelismerő teszt alapján, amit sok gyerekkel és felnőttel is megcsináltattam, úgy látom, nem árt egy kis hírverés a gabonáknak.
Az árpa mellett szól, hogy a legtöbb boltban jó áron beszerezhető árpagyöngy (gersli) formájában, csak sajnos ritkán jut eszünkbe másra használni, mint sólethez vagy a töltött káposztába tölteléknek.
A kínai gyógyászat szemszögéből nézve két fontos tulajdonságáért szeretjük, amellett, hogy finom: mert hűt és kivezeti a felesleges nedvességet (viszont szaporítja a hasznos testfolyadékokat) – mindkét tulajdonság nagyon előnyös nyáron.
5 érv az árpa mellett
- Az árpa a gyomor gabonája – hűti és nyálkával vonja be a kiszáradt, túlmelegedett gyomrot. Ezért gyógyétel gyomorhurut, reflux, savtúltengés, gyomorégés esetén. Ilyenkor lédúsan kell elkészíteni, sok zöldséggel levesként vagy árpatea formájában.
- Az árpatea, más néven árpavíz (barley water, ahogy a britek hívják) frissítő nyári ital, hasonlóan kellemes ízű, mint egy pohár limonádé. Hűt, frissít, nyugtatja a gyomrot és a húgyhólyagból is kivezeti a felesleges hőséget és nedvességet (azaz hólyaggyulladásnál gyógyital), de láz esetén is jó szolgálatot tesz. Erről itt mutatok egy videót.
- Az árpa a Lép-Hasnyálmirigy energiáját is erősíti, ezért gyenge emésztés és lép-csí hiány esetén kifejezetten ajánlott rendszeresen árpás ételeket enni. Ha evés után puffadsz, telítettségérzeted van, fáradtság fog el és laza a székleted, akkor egyél gyakran árpát. Arra vigyázz, hogy főzés előtt szárazon pirítsd meg és a főzővizébe dobj egy-két szeletke friss gyömbért – ezzel ellensúlyozod a hűtő hatását.
- Az árpa kivezeti a felesleges nedvességet vagy ahogy a kínaiak nevezik, a nyálkát. Ez azt jelenti, hogy ha gyakran dagad, ödémás a lábad, túlsúlyos vagy, cellulitis-szel küzdesz, akkor a főtt árpa lesz az egyik ideális köreted. Az elkészítésénél tartsd be az előző pont ajánlását (szárazon pirítás, gyömbér).
- Az árpa többféle formában kapható, felhasználható: vehetsz árpalisztet, árpapelyhet, árpagyöngyöt és teljes árpát is. Jellegzetessége, hogy nem fő szét, mint más gabona, főleg a pelyhek, hanem harapható, „fogkemény” marad.
2 recept árpával:
Fügés árpapehely reggelire (a nyárvégi Föld elemű tanfolyam receptje)
Háromgombás árparizottó (az őszi, Fém elemű tanfolyam receptje)
1 Comment
Szuper receptek, pont ami nekem kell most, köszönöm! Egy megjegyzésem van, a kuszkuszt mindig a gabonák közt látom felsorolva, de én úgy tudom az egy tésztaféle, mint a mi tarhonyánk.