fbpx

Bors, fokhagyma, chili – biztos, hogy Neked való?

Sütőtökös-mákos palacsinta
Téli kedvenc: a mák
2019-01-04
Mit hoz a Disznó éve? – étkezési tippek 2019-re
2019-02-08
Sütőtökös-mákos palacsinta
Téli kedvenc: a mák
2019-01-04
Mit hoz a Disznó éve? – étkezési tippek 2019-re
2019-02-08

Nemrég a Lurdy Házban volt dolgom, és beültem egy ebédre a nemrég nyílt Healthy Kitchen nevű helyre, ahol meglepően sok 5 elemes kritériumnak is megfelelő meleg étel kapható. Ettem már ott finom spenóttal töltött sütőben sült édesburgonyát például, de most valami wokos finomsághoz támadt kedvem. A wokos ételek healthy tál gyűjtőnév alatt szerepelnek az étlapon – át is futottam a kínálatot és megörültem, hogy van olyan, amiben nincs se gyömbér, se fokhagyma, mert azok az alkatomnak túl melegítőek.

Gyanútlanul megrendeltem a csirkés-gombás egyveleget, amelyben aszalt paradicsom volt az ízesítő. Akkor ért csalódás, amikor elkezdtem eszegetni az egyébként finom ételt: minden falaton ott feketéllett a sok frissen őrölt fekete bors…

Sajnos nem egyedi eset az ilyesmi, rendszeresen tapasztalom családi vendégségeken és éttermi látogatásoknál is, hogy a magyar emberek jó része úgy kezeli a borsot, mint a sót – mintegy az étel természetes részének tekinti, sokszor annyira, hogy a tányér alján ott marad a fekete üledék.

Az 5 elem konyha energetikai szemlélete szerint a borsfélék nagyon erős hatású, kifejezetten csípős és melegítő gyógynövények, melyeket nagy belső hideg esetén tanácsos fogyasztani. Ebből következik, hogy mivel ilyen erős a hatásuk, ellenjavallatok is kapcsolódnak hozzájuk.

Kinek jó a bors?

Mindenkinek, aki nagy belső hidegtől szenved. A hideg mindig lassítja a csí és a vér áramlását, ezért pangást okoz, ami szúró fájdalmakkal jár (pl. fájdalmas menstruáció). A belső hideg jele lehet a fázósság (főként deréktól lefelé), a hasmenésre való hajlam, különösen, ha a hasmenés reggel, ébredés után jelentkezik és az ödémásodás is. Ezekben az esetekben egy borsos wokos egytálétel gyógyételnek tekinthető.

Kinek ellenjavallt a bors?

Vannak viszont olyan állapotok, ahol a bors csípőssége, melegítő hatása csak olaj a tűzre… Ilyen a gyomor száraz állapota, a gyomorégés, a gyomorfekély, a gyakran jelentkező farkasétvágy.

A bors kerülendő minden más belső hőséggel járó állapotban is, például torokfájásnál, szemgyulladásnál, belső nyugtalanság, hőhullámok, alvászavar esetén. Várandósoknak, kisgyerekeknek sem ideális erős hatása miatt.

Ki gondolná, hogy egy ilyen hétköznapi alapanyag, ilyen körültekintést igényelhet? És ez elmondható más erős hatású melegítő-forrósító alapanyagról is, mint a fokhagyma, a friss gyömbér vagy a chilipaprika.
Ahhoz szeretném meghozni a kedved, hogy Te is figyelgesd magadon az ételek hatását, és az evés után jelentkező testi jeleket.

Ha egy fokhagymás étel után azt veszed észre, hogy gyorsabban ver a szíved vagy megfájdul a fejed, az azt jelzi, hogy Neked túl erős a fokhagyma forrósító hatása. Ha egy borsos étel után gyomorfájást kapsz, akkor tudd, hogy ideje elhagynod az ilyen melegítő fűszereket. Figyelgesd magad, tanulj meg kommunikálni a belső világoddal, mert ez a harmóniád kulcsa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük