Téli kedvenc: a mák

Erőleves-szakértő lettem!
2018-11-08
Bors, fokhagyma, chili – biztos, hogy Neked való?
2019-01-07
Sütőtökös-mákos palacsinta

Az ünnepek előtt posztoltam egy mákos tészta fotót a Facebookon és az Instagramon, és én voltam a legjobban meglepődve, mennyi reakció érkezett rá. Az a helyzet, hogy sokan imádjuk a mákot.

Ez egyébként nem is baj, mert a mák egy nagyon értékes, magas ásványi anyag-tartalommal bíró alapanyag, melynek hasonló tulajdonságai vannak, mint a Kínában életelíxírként számon tartott fekete szezámmagnak. A hasonlóság már ránézésre is nyilvánvaló – mindkettő nagyon apró, fekete színű magocska. Ez az 5 elem konyhában két dolgot jelent: a fekete szín a Víz elemhez tartozó szín, és a Víz elem szerveire, a Vesére és a Húgyhólyagra van hatással elsősorban. A mák is és a fekete szezám is a Veséket erősítő gyógyételnek számít.

Az apró magoknak másik közös jellemzőjük, hogy új élet sarjadhat belőlük, magukban hordozzák a növekedés, fejlődés, megújulás képességét. A hagyományos kínai orvoslás az ilyen apró gabonaszemekről és olajos magokról úgy tartja, hogy a Vese-esszenciát (kínaiul jing, ejtsd: csing) táplálják – mely tulajdonképpen a veséinkben tárolt tartalék üzemanyag. Minél tovább kitart a veséinkben őrzött jing, annál hosszabb életnek nézünk elébe. Ez a jinget tápláló tulajdonság a magas ásványi anyag-tartalommal áll összefüggésben (a mák vasat, kalciumot, foszfort, káliumot és magnéziumot is tartalmaz), innen ered a csontokat, fogakat, hajat, körmöt tápláló, erősítő hatása.

A mák energetikai hatásai:

  • erősíti a Vese csíjét
  • táplálja a Vese-esszenciát és a Máj-vért
  • táplálja a Vese- és a Máj-jint
  • nyugtatja a Shent, azaz a szellemet

Milyen állapotokban gyógyétel?

jin-hiányos és vér-hiányos állapotokban, melynek tünetei például:

  • délutánra fokozódó belső nyugtalanság, elalvási nehézségek
  • változókori panaszok (pl. hőhullámok)
  • tikkelés, izomrángások, éjszakai vádligörcs
  • száraz állapotok: száraz szemek, száraz nyálkahártyák, száraz ajkak

Sütőtökös-mákos palacsinta

Recept: sütőtökös-mákos palacsinta

Hozzávalók egy kisebb adaghoz:

  • 22 dkg sült sütőtök villával összetörve – Föld
  • 5 dkg darált mák – Tűz
  • 15 dkg fehér tönkölyliszt – Föld
  • 3 ek nádcukor – Föld
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg – Fém
  • késhegynyi őrölt kardamom – Fém
  • csipet só – Víz
  • 1 tk sütőpor – Fa
  • 1 tk citromlé- Fa
  • késhegynyi gabonakávé vagy cukrozatlan kakaópor – Tűz
  • 2 tojás – Föld
  • 3 ek kókuszolaj – Föld
  • 0,4 dl rizstej (vagy egyéb növényi tej) – Föld

Elkészítés:

A tojásokat a nádcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőtökpürét, a liszt egy részét, a fűszereket, majd az olajat és a rizstejet, végül a maradék lisztet és homogén masszává keverjük.
Kiolajozott palacsintasütőben amerikai palacsinta méretű darabokat sütünk belőlük.

Kattints ide, ha érdekel a Meleg reggeli minden napra című szakácskönyvem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük