fbpx

Az első 40 nap – szülés utáni regeneráció 5 elemesen – 2. rész

Kicsi Vú MAOT előadása - a baba és a mama energetikája
Az első 40 nap – szülés utáni regeneráció 5 elemesen – 1. rész
2019-10-27
Az első 40 nap – szülés utáni regeneráció 5 elemesen – 3. rész
2019-10-30
Kicsi Vú MAOT előadása - a baba és a mama energetikája
Az első 40 nap – szülés utáni regeneráció 5 elemesen – 1. rész
2019-10-27
Az első 40 nap – szülés utáni regeneráció 5 elemesen – 3. rész
2019-10-30

A mini Facebook-os felmérésemben azt is megkérdeztem a nőismerőseimtől, milyen ételeket kívántak a gyermekágyi időszak alatt. Tudod, mi az érdekes? Mind a 40-en nagyon hasonló dolgok után sóvárogtak, illetve a válaszokat összesítve kirajzolódtak bizonyos ételcsoportok, preferenciák.

Mit kívánnak a gyermekágyas anyukák az első 40 napban?

Zsíros ételeket:

zsíros kenyeret oldalassal, zsíros sajtokat, olajos magokat, magkrémeket, császárszalonnát…

Savanyú ízű dolgokat:

gyümölcsöket pl. narancs, mandarin, savanyúságokat, olívabogyót és paradicsomot

Édes ízt minden mennyiségben:

édességet, édességet, édességet, csokit, vaníliás karikát, süteményeket, minden reggel 2 kakaós csigát, tésztát, tésztát, tésztát, gesztenyemasszát…

Piros színű dolgokat:

céklát, piros bogyósok levét, ketchupot, paradicsomos tésztát

Most azt gondolhatod, hát persze, a testünk tudja, mire van szüksége. És igazad is van, csak tudnunk kell értelmezni a jelzéseit.

A hagyományos kínai orvoslás diagnosztikus jelentőséget tulajdonít egy-egy íz kívánásának: ha valaki savanyút kíván, nagy valószínűséggel Máj-vér-hiánya van (a haja, körmei szárazak, töredezettek, szeme is száraz, végtagjai gyakran zsibbbadnak…), ha édes után sóvárog, az azt jelenti, gyenge a Lép-Hasnyálmirigye, és tápláló, erőt adó gyökérzöldségekre, húsra, szemes gabonákra van szüksége. A test lehet, hogy vaníliás karikáért kiált, mert az ősi program szerint az édes ízhez társítjuk azt, hogy táplál, erőt ad, energizál, de valójában nem az egyszerű szénhidrátok jelentik a megoldást.

Amikor én szültem a kislányomat, majd 5 évvel később a kisfiamat, még nem volt birtokomban az 5 elem konyha energetikai tudása. Én csokis kekszet és almafröccsöt kívántam, és férjem, ha leszaladt a boltba, ezekkel tért haza. Ma már tudom, hogy így üzent a testem: a szülés utáni vér-hiányos, csí-hiányos állapotban az édes és a savanykás íz után sóvárgott. De valójában tyúkhúslevessel, almakompóttal, savanykás tojáslevessel vagy főtt marhahússal és meggyszósszal kellett volna táplálnom.

Mikor tanulmányaim során találkoztam a kínai „ülő hónap” hagyományával, a kínai nők szülés utáni regenerációs programjával, megdobbant a szívem. Úgy éreztem, a magyar nők is megérdemlik azt a különleges bánásmódot, féltő gondoskodást az első 40 napban, ami Kínában övezi az újdonsült anyukákat.

Az első 40 nap – szülés utáni regeneráció az 5 elem konyhával online tanfolyamommal az a küldetésem, hogy felélesszem a gyermekágyi gondoskodás feledésbe merült magyar hagyományát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük