fbpx

Az első 40 nap – szülés utáni regeneráció 5 elemesen – 3. rész

Az első 40 nap – szülés utáni regeneráció 5 elemesen – 2. rész
2019-10-29
Gyerektáplálkozás 5 elemesen – egy kétgyermekes anyuka tapasztalatai
2019-12-01
Az első 40 nap – szülés utáni regeneráció 5 elemesen – 2. rész
2019-10-29
Gyerektáplálkozás 5 elemesen – egy kétgyermekes anyuka tapasztalatai
2019-12-01

Előző bejegyzésemben megosztottam veled, hogy a magyar nők a gyermekágyas időszakban milyen ízek után sóvárognak. Arra is kíváncsi voltam a felmérésemben, hogy milyen ételeket ettek szívesen, mit főztek nekik a családtagok. A válaszok alapján örömmel nyugtáztam, hogy az energetikai tudás nyomai még élnek a köztudatban, csak már nem élő a hagyomány, nem tudjuk az okát, miért ezek a tradicionális gyermekágyas ételek.

8 tipikus magyar étel az első 6 hétre

A legtöbben a következő ételeket említették, mint regeneráló fogásokat, amiket szívesen ettek a szülést követő időszakban:

  • tojásleves
  • krumplileves
  • rántott hús
  • madártej
  • gyümölcskompótok (pl. szilva- és rebarbarakompót)
  • húsleves
  • stíriai metélt
  • kapros-túrós lepény

Körtekompót

A magyar hagyomány

Magyarországon az ún. komatálazás hagyománya biztosította egészen a múlt századig, hogy a gyermekágyas anyuka tápláló ételeket ehessen, hogy zavartalan legyen a szülés utáni első időszak. Komatálat nem csak a komaasszony vitt, azaz az újszülött keresztanyja, hanem az anyuka nőrokonai, szomszédasszonyai, barátnői is.

A komatál szokását mindenki komolyan vette társadalmi rangtól, anyagi helyzettől függetlenül: a frissen szült anyukának ünnepi ételeket, tartalmas, tápláló fogásokat illet vinni.
Hagyományosan páratlan számú fogást vittek: a húsleves (marhából vagy baromfiból) elmaradhatatlan volt, utána sült hús következett, majd valamilyen édes tészta (pl. túrós rétes, diós rétes, kelt kalács).

A kínai hagyomány

Kínában ezzel szemben az „ülő hónap” hagyománya a mai napig érvényben van. A kínai orvoslás nézete szerint a szülést követően az anyuka egy csí-hiányos, vér-hiányos, jin-hiányos állapotban van (sok életenergiát, vért, testfolyadékot vesztett), és mivel le van gyengülve, ki van téve a külső ártóknak is (mint például a szél vagy a külső hideg). Az első 40 napban célzott étkezéssel, kímélő életmóddal fel lehet tölteni ezt a hiányt. Ha viszont ez elmarad, akkor az anyuka későbbi életszakaszaiban nagyobb eséllyel alakul ki jin-hiányos állapot, mely álmatlanság, éjszakai izzadás, korai öregedés, őszülés, fogromlás képében jelentkezhet.

Ezt az ősi energetikai tudást fogom megosztani új online tanfolyamomon, úgy, hogy ötvözöm a magyar ízléssel, és a magyar hagyományokkal. A részletekért kattints ide: https://5elemkonyha.hu/azelso40nap/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük