fbpx

Gyerektáplálkozás 5 elemesen – egy kétgyermekes anyuka tapasztalatai

Az első 40 nap – szülés utáni regeneráció 5 elemesen – 3. rész
2019-10-30
Partikellék az év végére: Kínai szerencsesüti
2019-12-29
Az első 40 nap – szülés utáni regeneráció 5 elemesen – 3. rész
2019-10-30
Partikellék az év végére: Kínai szerencsesüti
2019-12-29

Interjú Dávid Adéllal, az Anyahajó bloggerével

Adéllal még az 5 elemes tanulmányaim kezdetén ismerkedtünk meg Bécsben, egyik alkalommal szállást is kaptam tőlük, így saját élményem is van a családi életükről.

Hasonló korúak a gyerekeink, Adélnak is van egy kamasz lánya és egy pár évvel fiatalabb fia, és már akkor feltűnt, milyen türelmes és laza anyuka, a szó jó értelmében. Fontos számára az egészséges étkezés és az 5 elemes alapelvek, mégsem görcsöl rá a témára, inkább úgy készíti el a meleg vacsorát, hogy mindenki találjon valami fogára valót az asztalon.

Mikor kerültél kapcsolatba az 5 elemes életmóddal és hogyan bukkantál rá erre az akkor még nálunk ismeretlen irányzatra?

1999-ben Bécsben voltam ösztöndíjas és a kollégiumban egy lakótársam már akkor ötelemezett. Ő mesélt először az elvről, bár igaz, számára az ötelem konyha akkor még inkább csak az ízek harmóniáját jelentette, nem annyira a gyógyító hatás volt a fontos. Nekem ennek ellenére nagy segítség volt, mert életemben először egyedül kellett főznöm magamra és fogalmam sem volt, hogy kezdjek neki.

Mi változott meg azután, hogy az 5 elem konyha alapelvei szerint kezdtél étkezni? Miben segített a kínaiak energetikai szemlélete?

Ebben az első ötelemes szakaszomban elkezdtem felfedezni, hogy a főzés nem azt jelenti, hogy egy kész receptet lefőzök kottából, hanem hogy lehet szabadon kombinálni a hozzávalókat. Ebben nagy segítség volt nekem az a táblázat, amiben az öt elem szerint voltak csoportosítva az alapanyagok. Az energetikai szemléletet akkor ismertem meg alaposabban, amikor hozzád kezdtem el tanfolyamokra járni. Annak segítségével elmúlt a hisztaminintoleranciám és úgy általában elkezdtem sokkal jobban érezni magam, például nem fáztam állandóan.

Mekkorák voltak a gyerekek, mikor elkezdtél 5 elemesen főzni, és hogy fogadták az újításokat?

Nem volt igazi kezdőpont, vagy ha úgy vesszük, rögtön a születésüktől már megvoltak az első hatások. Az említett barátnőmtől megkaptam szülés előtt azt a könyvet, ami azóta magyarul is megjelent várandósok és kisgyerekek számára. De azt hiszem, igazán akkor tűnt fel a gyerekeknek, hogy itt akkor most változás van, amikor a napi három meleg étkezést elkezdtem először csak magamnak. A fiam rögtön rákapott erre, ő sokszor még akkor is kéri a meleg ételt, amikor amúgy szívesen lazsálnék, és megúsznám a vacsorát egy szalámiskenyérrel. Ő elég jól befogadta az elméletet is, mert alapból érdekli a test működése, és szerintem érzi magán az ételek melegítő-hűtő hatását.

Mi volt a legnagyobb változtatás, ami bevezettél?

A legnagyobb beavatkozás a szokásainkba azt hiszem az volt, hogy a joghurtevést minimálisra szorítottuk, télen szinte soha nem joghurtozunk és a déligyümölcsöket is inkább akkor esszük, amikor a hűtő hatásukra szükség van, azaz nyáron. Az elején ezt kicsit nehéz volt elfogadtatni, de annyira látszott az összefüggés a hurutos betegségek és a hűtő hatású nasik között, hogy végül meggyőzhetőek voltak a gyerekek is.

Van különbség a két gyerek ízlése, ételhez való hozzáállása között?

Ég és föld. A lányom miatt már az anyaméhben is ment az izgulás, mert nem hízott megfelelően. Mindenki azt hitte, hogy a méhlepény nem működik rendesen. Aztán megszületett és ugyanígy folytatta. Ő az a gyerek, akit a legmenőbb falatokkal kergettünk az asztal körül, hogy egyen valamit, bármit. Kamaszkorában láttam először éhesen, addig nem tudom, miből élt. Az összes trükköt kipróbáltuk, nem kapott nasit, kértük szépen, mondtuk szigorúan, mégis alig evett illetve nagyon öntörvényűen. Az ovi kezdete előtt legalább az ízekkel nem volt problémája, mindenféle zöldség lecsúszott, csak éppen annyira kevés, hogy attól féltünk, elfogy a gyerek. Aztán egyszer elkezdett enni úgy 10-11 évesen. Most a mennyiség már stimmel, és a minőség illetve változatosság növelésén dolgozunk.

A fiam mindig is szeretett enni, nála például hamarabb kellett kezdenem a hozzátáplálást, mint terveztem, nem azért, mert nem volt elég a tej, hanem mert annyira érdekelte az, amit mi eszünk. Rengeteget evett babaként. Azóta se volt ezzel probléma nála.

Mik a nehézségeid a családi menü összeállításánál? Hogy tudod kiszolgálni mind a négyetek igényeit? Vannak erre praktikáid?

Jó lenne azt mondani, hogy vannak praktikáim, igazából csak az a szerencse, hogy én tényleg szívesen főzök, azaz ha többfélét kell főzni, akkor se érzem általában, hogy hú, de áldozat vagyok.

Amire telente rákaptam, az a sütőben sült zöldség és hal vagy hús. Egy tepsibe sokféle zöldség belefér, és mindenki abból vesz, amit ehetőnek tart. A sütőben sült halat mindenki szereti a családban. A lányom úgy 80%-ban vega, nem annyira meggyőződésből, mint inkább nincs húsra étvágya. Nem erőltetem, ismerem az érzést gyerekkoromból. Ha tésztát főzök, akkor van egy húsos és egy vega szósz és valamilyen saláta vagy sült zöldség a felnőtteknek. Nyilván a gyerekeknek sincs megtiltva enni a zöldségből, de nem nagyon szoktak.

Az iskolai szünetek elején íratok velük egy listát, hogy mit hajlandóak megenni éppen. Ez arra is jó, hogy ők is látják: vagy unalmas lesz az étrend, vagy kicsit rugalmasabbak lesznek, mert 3 közösen kedvelt ételből négynaponta ugyanaz az ebéd.

Hol szoktál vásárolni? Tervezős vagy, vagy inkább spontán dobsz össze valamit?

A vásárlást nagyrészt a férjem intézi, én csak a zöldségeket szeretem kiválogatni. Van hogy piacon, de gyakran boltban vásárolok. Időnként rendelek biodobozt is, amiben mindig más zöldségek vannak. Külföldön élünk, szerencsére a normál boltban is elég jó még a biozöldségekből meg biohúsból is a felhozatal. Igyekszem megvenni a minőséget, és az az érdekes, hogy mivel rengeteg dolgot az ötelemes előtti időszakból nem vásárolunk, így belefér a büdzsébe a jó minőség a többiből.

Általában szombaton van egy nagyobb bevásárlás, és attól függően, hogy mi volt éppen szép, gondolom ki, hogy mit főzök. Nincs igazi menütervezés, az otthon lévő alapanyagokból azt főzök, amit épp megkívánunk. Télen sokszor egyszerre csinálok nagy adagot valami raguból, tavasszal tarol a spárga, szinte minden nap esszük. Ősszel variálom a sütőtököt, de igazából ezek nem receptek, hanem adott mennyiségű zöldséget serpenyősen elkészítek és mindenféle fűszerrel ízesítem.

Mik a család kedvenc 5 elemes ételei?

A marcipános sült körte és a répatorta természetesen, de nagyon szeretjük a rizottókat, a gombás marharagut, a sütőben sült zöldségeket, a mindenféle módon töltött lepényeket. Reggelire a tejbegríz és az omlett jön be a gyerekeknek.

Van valami, amit mai fejjel már másképp csinálnál, mint anno a kezdet kezdetén?

Az egész ötelemes tanfolyamodból az egyik legfontosabb számomra az volt, hogy a „mit eszik a gyerek” témán kívül az is fontos, hogy milyen a hangulat az asztalnál. És ha visszagondolok, akkor nálunk nagyon sokszor volt stressz pont a nemevés meg a válogatás miatt. Nem tudom, hogy képes lennék-e másképp csinálni, de hogy jó lenne, az biztos. Mindenki sokkal jobban érezte magát abban a pillanatban, amikor lazábban tudtam venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük