fbpx

3 apró lépés a jobb emésztésért

Nagy gabonakúra-kalauz
2014-03-16
5 elem menü az Ötfűszerben – Élménybeszámoló a II. Wekerlei Garázsvásár-fesztiválról
2014-10-13
Nagy gabonakúra-kalauz
2014-03-16
5 elem menü az Ötfűszerben – Élménybeszámoló a II. Wekerlei Garázsvásár-fesztiválról
2014-10-13

1. Meleg reggeli minden nap

A kínai szervóra szerint hajnali 5-től kezdve az emésztőszerveink aktiválódnak, 5 és 7 között a vastagbél, 7 és 9 között a gyomor, 9 és 11 között pedig a lép-hasnyálmirigy van az energiájának maximumán, ekkor emésztünk a leghatékonyabban.
A gyomor és a hasnyálmirigy az édes ízt szereti és a meleg, főtt ételt – így nem hűl ki az emésztés tüze. Ezért a legjobb, amit tehetsz, ha főtt gabonakását reggelizel párolt gyümölccsel.

Banános halava, egészséges reggeli recept

Ha az édes reggeli után hamar megéheznél, térj át a sós reggelire. Ehetsz zöldséges gabonaételeket, tojásos fogásokat, gazdag leveseket vagy pirítóst valamilyen házi kencével.

Kínai szervóra

2. Ivás csak étkezések között

Az egész napos ásványvízivás keleti szemmel nézve helytelen nyugati szokás, mert az ásványvíz hűtő hatású, nagy mennyiségben fogyasztva lehűti az emésztőrendszert és felhígítja a gyomornedveket. Éppen ezért inkább az étkezések közötti köztes időben igyál, evés előtt és után fél órával már lehet. Evés közben maximum néhány kortyot.

5 elemes tipp: Napközben igyál forró/meleg vizet. Bizarrul hangzik, de próbáld ki és meglátod, könnyű megszeretni.  🙂

3. Ápold az emésztés tüzét!

Mind a kínai, mind az indiai táplálkozásterápiában központi gondolat, hogy az emésztőrendszer akkor működik jól, ha elég meleg van odabent. A testünkben zajló kémiai folyamatoknak 37 fok körüli hőmérséklet az ideális, ha ennél hidegebb étel kerül be, azt előbb fáradságos munkával fel kell melegíteni. A savanyított tejtermékek, a déli gyümölcsök, a nyers saláták mind erősen hűtő hatásúak. Ha rendszeresen eszel belőlük, főként ha vacsorára, az lelassítja az anyagcsere-folyamatokat és nyálka keletkezik. A következmény pedig: elhízás, krónikus hurut, puffadás és egyéb emésztési zavarok.
A jó emésztés titka tehát a minél több meleg, főtt étel fogyasztásában rejlik. Sokat teszel az egészségedért, ha legalább a reggelid és a vacsorád meleg étel.

1 Comment

  1. Tünde szerint:

    Kedves webmester,

    Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.mytaste.hu ahol a felhasználók válogathatnak több mint 115 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, a keresőnk segítségével könnyen megtalálják a felhasználók a receptjeid. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.
    A facebookon hetente publikálunk a bloggerek receptjeiből és egyre népszerűbb az oldalunk.

    Mytaste.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak. Hónaponta közel 50 millió latogatónk van és ez a szám hónapról hónapra növekedik.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde
    info@mytaste.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük