fbpx

5 elem gofri

Tekerd fel a belső fűtést! – 8 tipp a téli táplálkozáshoz
2014-02-14
Tavaszi tisztítókúra 1×1
2014-03-04
Tekerd fel a belső fűtést! – 8 tipp a téli táplálkozáshoz
2014-02-14
Tavaszi tisztítókúra 1×1
2014-03-04

Újabb adalék a meleg reggeli aktához. Azt sajnos nem állithatom, hogy ez egy standard 5 elemes reggeli, de a hétvégi lazulósabb napokon jól használható a recept. Ha a hét többi napján szemes gabonából vagy pehelyből készítjük a napindító fogást, akkor szombaton vagy vasárnap belefér egy kis „bűnözés”.
A gabonaszem ugyanis minél kevésbé van feldolgozva, annál táplálóbb, de persze annál nehezebb is megemészteni. Vegyük például a tönkölyt: a teljes búzaszem a legegészségesebb és egyben legtöbb emésztőenergiát igénylő választás, ezért csak azoknak jó, akiknek erős a „közepe”, jó az emésztése (ez manapság sajnos a fehér holló kategória). A búzatöret a következő lépcsőfok (kávédarálóban könnyen megtörhető bármelyik gabona), majd a pehely következik – ezek mind jó alternatívák, akár kásáról, akár levesbetétről vagy gabonafasírtról van szó. Minél finomabb szemű a gabona, annál könnyebben emészthető, de sajnos annál jobban „nyálkásít” is, azaz felesleges nedvességet okoz az emésztőtraktusban, ami a kínai orvoslás szerint sok diszharmónia forrása lehet. Ez a gríz és a liszt hátránya például a pehelyhez képest.

Az 5 elemes jellegét ennek a gofrinak a hozzávalók relatív hosszú sora adja: mind az öt elem, és ezzel mind az öt alapíz (savanyú, keserű, édes, csípős, sós) képviselteti magát benne. Ez elsőre talán szokatlan, de nem esik nagyon távol az olyan ízfokozó nagyanyai praktikáktól, miszerint „a húslevesbe mindig tégy egy kis cukrot” és hasonlók. Tapasztalatom szerint tényleg komplexebb, gazdagabb így az étel és minden szervünk megkapja azt az információt, ami neki jár.
Lehet még fokozni a hatást azzal is, ha a hozzávalókat a tápláló ciklus sorrendjében (Fa-Tűz-Föld-Fém-Víz) tesszük az ételbe – ez a ciklus szerinti főzés, amely hívei szerint egy energetikailag kiegyensúlyozottabb ételt eredményez. A receptben most tartottam magam ehhez, sütésnél egyébként általában nem szoktam, csak arra figyelek, hogy minden íz benne legyen a sütiben.

5 elem gofri

5 elem gofri

Hozzávalók:

12,5 dkg vaj megolvasztva – FÖLD
4 tojás – FÖLD
4 ek nádcukor- FÖLD
2,5 dl rizstej – FÖLD
3 ek darált dió- FÖLD
1 nagy alma meghámozva, lereszelve – FÖLD
1 tk foszfátmentes sütőpor – FÉM
csipet só – VÍZ
1 tk citromlé – FA
½ tk gabonakávé – TŰZ
10 dkg fehér tönkölyliszt – FÖLD
kb. 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt/grahamliszt – FÖLD

A puha vajat robotgéppel habosra keverjük először a nádcukorral, majd a tojásokkal. Hozzáadjuk a darált diót és felváltva adagoljuk hozzá a liszteket és a rizstejet. Egy sűrű tésztát kell kapnunk. Végül mehet bele a sütőpor, a só, a citromlé, a gabonakávé és végül a reszelt alma is. Kicsit állni hagyjuk, majd kiolajozott gofrisütőben merőkanalanként barnára sütjük. Mikor kész, először egy rácsra tegyük ki hűlni, hogy a gőz ne puhítsa fel a külső, ropogósabb réteget.

Almaszósszal a tetején ettük, amihez 3-4 almát meghámozunk, kimagozunk, felkockázunk és egy kevés vízben néhány szem szegfűszeg társaságában megpárolunk. Kihalásszuk a szegfűszegeket és botmixerrel pürésítjük. Ha kell, rizssziruppal vagy mézzel édesítjük.

1 Comment

  1. […] Két 5 elemes reggeli receptje -egy gyors és egy hétvégi: Zabkása de lux 5 elem gofri […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük