fbpx

Zabkása de lux – immunerősítő reggeli

Melegítő ételek a téli hidegben – videóval
2014-02-09
Milyen a tápláló reggeli?
2014-02-13
Melegítő ételek a téli hidegben – videóval
2014-02-09
Milyen a tápláló reggeli?
2014-02-13

Melegítő zabkása a téli immunvédelemért

Az elkészítés menetét itt láthatjátok:

Hozzávalók 3 főre:
  • 3 dl rizstej/zabtej  + 3 dl víz felforralva – TŰZ
  • 1 marék mazsola – FÖLD
  • késhegynyi őrölt fahéj – FÉM
  • csipet só – VÍZ
  • 1 tk citromlé – FA
  • ½ tk gabonakávé/holland kakaópor – TŰZ
  • 1 édeskés alma meghámozva, lereszelve/felkockázva – FÖLD
  • 1 bögre (2,5 dl-es) lágy zabpehely – FÖLD
  • 1 tk magkrém (pl. dióvaj, szezámvaj, mandulavaj) – FÖLD
  • méz ízlés szerint – FÖLD
  • a tetejére: aprított dió szárazon megpirítva és kevés dióolaj – FÖLD

Néhány kérdésre nem tértem ki a videóban az idő rövidsége miatt, így ezt most itt a blogon pótolom.

Miért jó, ha mind az öt alapíz benne van egy ételben?

A kínai orvoslás és az 5 elem konyha az 5 elemmel, másnéven 5 változó állapottal magyarázza a világ működését. Az 5 elemhez (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz), melyek nem statikusak, hanem folyamatosan átalakulnak egymásba hozzárendelhető rengeteg jelenség, például az évszakok, az emberi élet ciklusai, a emberi test főbb szervei, az érzelmek és az ízük alapján a táplálékaink is. Így a Fa elem íze a savanyú, ami a hozzá tartozó jin szervet, a májat stimulálja, a Tűz elemé a keserű, ami a szívbe jut, a Föld íze az édes, ami a lép-hasnyálmirigyhez visz információt, míg a Fémhez a csípős íz és a tüdő tartozik, a Vízhez pedig a sós íz, mely a vesét táplálja.
Ha egy étel mind az 5 ízt tartalmazza, akkor az összes szervünk „meg lesz szólítva” általa és a tapasztalatom azt mutatja, hogy az íze is gazdagabb, komplexebb lesz egyébként.

Csak zabpelyhet használhatok?

A zab igazi téli gabona, a gabonák közül a legjangabb fajta. Pehely formájában könnyen emészthető és szinte mindenütt kapható (az apróbb szemű, lágy fajta gyorsabban puhul). Termikus hatását tekintve melegít, egyébként pedig a lép-hasnyálmirigy és a vese funkciókört támogatja. Serkenti a csí áramlását a testben, ezzel fokozza az immunvédelmet is, ami a kínai elképzelés szerint a bőrfelületünkön keringő wei csí, azaz védő csí feladata.
Fenti tulajdonságai miatt a zab ideális reggeli étel, délutánra, estére már inkább tönkölypelyhet, árpapelyhet javasolnék helyette. Persze a reggeli gabonákat is jó váltogatni, hogy ne legyen unalmas, használhattok nyugodtan más pelyheket vagy kávédarálóban megtört egész gabonaszemeket is (azokat kicsit tovább kell főzni).

Mi az a dióvaj és miért kell bele?

A dióvaj dióból készített paszta, de készíthető krém bármelyik más olajos magból is ( lásd földimogyoróvaj és tahini). Az 5 elem konyha nagyra tartja az olajos magvakat, mert nagyon koncentrált táplálékok, melyek a jinget, azaz a vesékben tárolódó esszenciát táplálják. Az esszencia az az energiakészlet, amit a nemzésünk pillanatában a szüleinktől kapunk és életünk végéig abból gazdálkodunk. Alapvető alkatunk függ tőle, amin nem tudunk változtatni, de jó hír, hogy például táplálkozással tudjuk korrigálni. A magvak, melyek a növekedéshez szükséges minden tápanyagot tartalmazzák és a tengeri növények, mikroalgák például ilyen jing-táplálékok.

2 Comments

  1. […] Recept forrása: kicsivukonyhaja […]

  2. […] 5 elemes reggeli receptje -egy gyors és egy hétvégi: Zabkása de lux 5 elem […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük