fbpx

Milyen a tápláló reggeli?

Zabkása de lux – immunerősítő reggeli
2014-02-11
Tekerd fel a belső fűtést! – 8 tipp a téli táplálkozáshoz
2014-02-14
Zabkása de lux – immunerősítő reggeli
2014-02-11
Tekerd fel a belső fűtést! – 8 tipp a téli táplálkozáshoz
2014-02-14

Kávé éhgyomorra, natúr joghurt müzlivel, sajtos zsemle és egy pohár frissen facsart narancslé… jellegzetes nyugati reggelik, melyek a hagyományos kínai táplálkozás szemszögéből nézve elég rossz tradíciók. De akkor milyen a jó reggeli?

Milyen a tápláló reggeli?

A jó reggeli melegít
Az éjszaka a pihenés, a jin ideje, ilyenkor a csí a testünk mélyére húzódik. Reggel, ébredés után elő kell csalni a bennünk szunnyadó energiát, fel kell melegíteni a testet, hogy lendületbe jöjjünk, fokozódjon a vérkeringés, beinduljanak az anyagcsere-folyamatok. A joghurt és a narancslé hűt, a nyers müzli pedig nagyon nehezen emészthető, ezért ahelyett, hogy felpörgetnének, blokkolják az emésztést egy időre. Viszont ha a gabonapelyheket megfőzve esszük, nagyban megkönnyítjük a gyomor dolgát. A főzés egyfajta előemésztés, ahogyan az alapos rágás is.

A jó reggeli felfelé mozgatja az energiát
A nap első fele, ébredéstől 12 óráig az egyre növekvő jang ideje. A felfelé törő jang energia mozgását az édes ízzel támogathatjuk legjobban, a gabonák, zöldségek, gyümölcsök természetesen édes ízével, ami a főzés során bontakozik ki a leginkább. Egy kevés csípős fűszer (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom) szintén a jang-csít támogatja és segít szétszórni, a felszínre juttatni az energiát.

A jó reggeli támogatja a lép-hasnyálmirigyet
A kínai szervóra meghatározza, hogy a napnak melyik két órájában van egy adott szerv az energiájának maximumán. Mivel hajnali 5-től kezdve az emésztőszerveink aktiválódnak, 5 és 7 között a vastagbél, 7 és 9 között a gyomor, 9 és 11 között pedig a lép-hasnyálmirigy, így akkor teszünk jót, ha az étkezésünkkel is ezeket a szerveket támogatjuk. Ébredés után egy pohár forró/meleg vízzel serkenthetjük a vastagbél munkáját, az azt követő 4 órában elfogyasztott édes ízek pedig a gyomrot és a lép-hasnyálmirigyet stimulálják. Ezért az a legjobb, ha egy főtt gabonából és párolt gyümölcsből álló reggelit eszünk, és ezzel erősítjük a „közepünket” (az ipari cukor, a lekvárok, csokik, édességek viszont gyengítik a lépet és nyálkához vezetnek). Ha reggel nincs kedved az édes ízekhez, vagy utána újra hamar megéheznél, vagy refluxod, gyomorégésed van, akkor neked a sós íz lesz a megoldás: főtt gabona-párolt/wokos zöldség kombó vagy egy tartalmas leves, ahogy az sok ázsiai országban tradíció (pl. a vietnamiak pho-je – egy marhahúsleves zöldségekkel, üvegtésztával, sok zöldfűszerrel) mind szóba jöhet.

2 Comments

  1. […] különösen fontos, hogy meleg, főtt étellel indítsd a napod, hogy átmelegítsd a bensőd, és kellő energiával töltsd fel magad. A gyomrodnak a legjobbat […]

  2. […] Korábbi posztok a témában: Milyen a tápláló reggeli […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük