fbpx

5 egzotikus alapanyag a jó egészségért

biciklis külső
Egy rossz hír, meg egy jó – Kicsengetés az Ötfűszerben
2015-09-24
kása
10 jó tanács az őszi étkezéshez
2015-11-11
biciklis külső
Egy rossz hír, meg egy jó – Kicsengetés az Ötfűszerben
2015-09-24
kása
10 jó tanács az őszi étkezéshez
2015-11-11

Ti kínai ételeket esztek? – gyakran kapom meg ezt a kérdést, vagy a receptjeim láttán van, akiben felmerül, minek ez a sok fűszer, különleges alapanyag.
Természetesen nem lehetetlen csak honi hozzávalókból főzni 5 elemesen (csak az itthon termett fűszereket használva), de akkor le kell mondanunk sok hozzávaló terápiás hasznáról is és az 5 alapíz belecsempészése egy-egy ételbe is nehezebb lesz. Összegyűjtöttem azt az 5 különleges hozzávalót, melyekről már nehezen tudnék lemondani és azt is megmondom, miért.
Ezek beszerzése először igényelhet egy kis utánajárást, ez igaz. De ha már megvan az alapkészlet, az viszonylag sokáig kitart.

5 különleges alapanyag, melyet kár lenne kihagynod

  1. fermentált ételízesítők: szójaszósz, halszósz, osztrigaszósz, miszó
    Ezek a Víz elemhez tartozó fermentált alapanyagok sós ízűek és elsősorban a Vesét és a Húgyhólyagot erősítik. Kis mennyiségben, rendszeresen ajánlott őket fogyasztani, hogy kedvező hatásuk kibontakozzon.
    Elsősorban wokos ételekhez használom őket, hogy ízletesek és változatosak legyenek. A szójaszósz az alap, azt kombinálom hol halszósszal, hol osztrigaszósszal, hol édeskés ízű sötét szójaszósszal.
    Bár a wokozás nem európai eljárás, mégis arra biztatlak, hogy alkalmazd, mert gyors, kímélő, egészséges és a zöldségeket még azzal is megszeretteti, akik egyébként elzárkóznak előlük.
    fermentált ételízesítők
  2. algák, tengeri növények
    Ezek a szárított vízi nővények is a Víz elemhez tartoznak (mint minden tengerből származó alapanyag) és sós ízűek. Több fajtájuk kapható már nálunk is: wakame, kombu, vagy a sushiból ismert nori. Mivel nagyon magas az ásványi anyag tartalmuk (ezt sötét színük is jelzi), szintén a Vesét táplálják elsősorban. Hüvelyesekkel együtt főzve szoktam a leggyakrabban használni őket illetve a miszólevesbe is csíkozok belőlük. Egyszerre kis mennyiség, személyenként egy bélyegnyi is elegendő. Terápiás jelentőségük, mint a sós íznek általában, hogy kis mennyiségben, rendszeresen fogyasztva feloldják a nyálkát, cisztákat, kivezetik a felesleges nedvességet. Mivel hűtő hatásúak, főleg a gyulladásos hurutoknál és emésztőrendszeri panaszoknál és a dohányzás ellensúlyozásaként jöhetnek számításba.
    Használat előtt vízbe kell őket áztatni, hogy megpuhuljanak.
    Fontos: magas jódtartalmuk miatt pajzsmirigytúlműködés esetén ellenjavallt a fogyasztásuk
  3. „egzotikus” porfűszerek
    Az indiai és az arab konyhákból jól ismert illatos, aromás, csípős ízű porfűszereket is rendszeresen használom (pl. kardamom, római kömény, koriander, kurkuma), mert nem szeretnék lemondani terápiás hasznukról és mert nagyon finomak és változatossá teszik a főztömet. A legtöbb porfűszer melegítő hatású, tehát elsősorban a Vese jangját és az emésztés tüzét támogatják, ami nagyon fontos az egész anyagcsere szempontjából. Ha hideg van odabent, lelassulnak az anyagcsere-folyamatok, aminek nyálka, hosszabb távon krónikus hurutprobléma, túlsúly és ödéma lesz a következménye. Kis mennyiségben, rendszeresen használva ezeket a fűszereket, főként télen, támogathatjuk a belső fűtést.fűszerek
  4. friss gyömbér
    A gyömbér a kínai gyógyító konyha egyik kincse. Csípős íze miatt két jótékony hatása érvényesül elsősorban: segít feloldani, szétoszlatni az akadályokat az emésztőrendszerben és a légutakban. Kínában minden húsételhez tesznek gyömbért, mert támogatja a fehérjeemésztést, könnyebben emészthető lesz tőle az étel. Ha wokozok, én is mindig dobok egy kis friss gyömbért és valamilyen hagymafélét a serpenyőbe, hogy a Fém elem, a csípős íz is (mely a Tüdőt és a Vastagbelet táplálja) jelen legyen az ételben. Az indiai ételek is elképzelhetetlenek friss gyömbér nélkül.
    gyömbér
  5. szárított gombák
    Már nálunk is kaphatók a szupermarketek nemzetközi konyha részén, sőt magyar gyártótól is különböző szárított gombák. Az Ázsiában kedvelt shiitake-t és a fafülgombát például ma már nem nehéz beszerezni. Minden gombának hasonló a hatása alapvetően – hűtenek, frissítenek, a testnedveket táplálják és kivezetik a felesleges nyálkát, méregtelenítenek. Vannak viszont olyan fajták (gyógygombák), melyeknek erősebb ez a terápiás hatása (ezért is használják őket például a daganatterápiában). A sötét szín a gombáknál is magas ásványi anyag tartalmat jelez, ezek a Vért is táplálják, vas-hiány ellen is alkalmazhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük