Gyors ebéd tavaszváró hangulatban
2019-02-1910 dolog, amit a kínai büféktől eltanulhatsz
2019-08-08Már magamon is megfigyeltem, és most a Facebook-csoportom is visszaigazolt (már a második kencefotó érkezett a héten), hogy amint megmozdulnak az energiák a természetben, elkezdek vágyódni a friss, könnyű ételek után. Ilyenkor jönnek vacsorára az előételszerű falatkák, mártogatósok, tapas-ok, amikhez jól fel lehet használni a babból, lencséből készült kencéket is. Ez a recept Gabojsza blogján jött szembe, és egy zöldséges tortillatekercshez készítettem el alapozó krémnek. A gyerekek is örömmel ették, és együtt gyönyörködtünk a színekben.
Aszalt paradicsomos babos kence – recept
Hozzávalók:
- 1 konzerv fehérbab levével együtt (vagy 24 dkg főtt bab kb. 1 dl főzőlével) – Víz
- 5 db szárított paradicsom – Fa
- 1/2 ek citromlé – Fa
- 1 ek inaktív sörélesztőpehely – Fa
- késhegynyi édesnemes pirospaprika – Tűz
- 1 ek extraszűz olívaolaj – Föld
- 1 szál újhagyma – Fém
- 2 csipet só – Víz
Elkészítés:
A hozzávalókat a megadott sorrendben a késes aprító tartályába tesszük és krémesre pürésítjük, vagy egy tálban botmixerrel krémesítjük. A végén, ha szükséges, még igazítunk az ízeken (só, pici citromlé…)
Megjegyzés:
Mivel a fokhagyma egy erős hatású alapanyag, ezért én kihagytam a receptből, mert nem mindenki bírja (epeproblémáknál, gyomorégésnél, száraz gyomornál, migrénnél gondot szokott okozni). Ha szereted és bírod, tehetsz bele egy gerezddel.
Hatása:
A fehér bab erősíti a Lép-Hasnyálmirigy és a Gyomor csíjét, táplálja a Vese-jint. Kivezeti a felesleges nedvességet, és szabályozza a bélrendszer munkáját.
Mikor ajánlott:
- vegetáriánusoknak, vegánoknak
- várandósoknak, szoptatós anyukáknak
- magas koleszterinszint ellen
- kimerültség, burn out esetén
- lágy széklet, vizesedés, ödémára való hajlam esetén