fbpx

Tavaszi zsongás: babos kence

Gyors ebéd tavaszváró hangulatban
2019-02-19
Zöldbabos marhacsíkok
10 dolog, amit a kínai büféktől eltanulhatsz
2019-08-08
Gyors ebéd tavaszváró hangulatban
2019-02-19
Zöldbabos marhacsíkok
10 dolog, amit a kínai büféktől eltanulhatsz
2019-08-08

Már magamon is megfigyeltem, és most a Facebook-csoportom is visszaigazolt (már a második kencefotó érkezett a héten), hogy amint megmozdulnak az energiák a természetben, elkezdek vágyódni a friss, könnyű ételek után. Ilyenkor jönnek vacsorára az előételszerű falatkák, mártogatósok, tapas-ok, amikhez jól fel lehet használni a babból, lencséből készült kencéket is. Ez a recept Gabojsza blogján jött szembe, és egy zöldséges tortillatekercshez készítettem el alapozó krémnek. A gyerekek is örömmel ették, és együtt gyönyörködtünk a színekben.

Aszalt paradicsomos babos kence – recept

Hozzávalók:

  • 1 konzerv fehérbab levével együtt (vagy 24 dkg főtt bab kb. 1 dl főzőlével) – Víz
  • 5 db szárított paradicsom – Fa
  • 1/2 ek citromlé – Fa
  • 1 ek inaktív sörélesztőpehely – Fa
  • késhegynyi édesnemes pirospaprika – Tűz
  • 1 ek extraszűz olívaolaj – Föld
  • 1 szál újhagyma – Fém
  • 2 csipet só – Víz

Elkészítés:

A hozzávalókat a megadott sorrendben a késes aprító tartályába tesszük és krémesre pürésítjük, vagy egy tálban botmixerrel krémesítjük. A végén, ha szükséges, még igazítunk az ízeken (só, pici citromlé…)

Megjegyzés:

Mivel a fokhagyma egy erős hatású alapanyag, ezért én kihagytam a receptből, mert nem mindenki bírja (epeproblémáknál, gyomorégésnél, száraz gyomornál, migrénnél gondot szokott okozni). Ha szereted és bírod, tehetsz bele egy gerezddel.

Hatása:

A fehér bab erősíti a Lép-Hasnyálmirigy és a Gyomor csíjét, táplálja a Vese-jint. Kivezeti a felesleges nedvességet, és szabályozza a bélrendszer munkáját.

Mikor ajánlott:

  • vegetáriánusoknak, vegánoknak
  • várandósoknak, szoptatós anyukáknak
  • magas koleszterinszint ellen
  • kimerültség, burn out esetén
  • lágy széklet, vizesedés, ödémára való hajlam esetén

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük