fbpx

Gyors ebéd tavaszváró hangulatban

Valentin-napi tippek a szerelmes hangulathoz – 5 elemesen
2019-02-13
Tavaszi zsongás: babos kence
2019-03-06
Valentin-napi tippek a szerelmes hangulathoz – 5 elemesen
2019-02-13
Tavaszi zsongás: babos kence
2019-03-06

A Facebook-csoportomban már eluralkodott a tavaszváró hangulat, sokan érezzük a Fa-időszak közeledtét és egyre jobban vágyódunk a friss ízek, zöld színű ételek után. A tavaszi alapanyagok kicsit még váratnak magukra, én is tartok még egy Föld elemű, az emésztést harmonizáló kurzust a tavaszi tanfolyam előtt, de egy ilyen szép zöld rizottóval már ráhangolódhatunk a friss energiákra.

Spenótos rizottó – recept

Hozzávalók:

  • olívaolaj – Föld
  • vaj – Föld
  • 1 kicsi vöröshagyma – Fém
  • 1 dl száraz fehérbor – Fém
  • 1 bögre kerekszemű rizs – Fém
  • 1 l víz vagy alaplé – Víz
  • 1 tk citromlé – Fa
  • késhegynyi kurkuma – Tűz
  • 25 dkg bébispenót – Föld
  • 10 dkg gorgonzola – Fém
  • 5 dkg dió szárazon megpirítva – Föld

Megjegyzés:

Nekem most nem volt itthon alaplevem, ezért sima vízzel készítettem, úgy, hogy felforraltam vízforralóban 1 liter vizet és azt öntögettem fokozatosan a fővő rizshez.

Ügymenet:

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A spenótot, ha kell, megmossuk.

Egy nagy lábasba tegyünk kb. 1 ek vajat és 2-3 ek olívaolajat és pirítsuk rajta üvegesre a felaprított vöröshagymát. Utána mehet rá a rizs, kis lángon, kevergetve pirítsuk kicsit, majd öntsük fel 1 dl fehérborral. Mikor már elpárolgott a bor, öntsük fel annyi forró vízzel (vagy forró alaplével), amennyi épp ellepi, és kis lángon, néha kevergetve főzzük szép türelmesen a rizottónkat. Mikor felszívja a vizet, újra öntünk hozzá a forró vízből, egészen addig, míg a rizs megpuhul.

Közben egy másik edényben forraljunk vizet és dobjuk bele pár percre a spenótleveleket, hogy összeessenek. Utána szűrjük le őket, és egy nagy késsel aprítsuk fel.

Mikor a rizs már megfelelő állagú (olyan, ahogy szeretjük), akkor keverjük hozzá a spenótot és morzsoljuk bele a gorgonzolát is. Tálaláskor szórjuk meg szárazon pirított, durvára darabolt dióval és locsoljuk meg egy kis olívaolajjal.

Tipp:

Gorgonzola helyett használhatsz főtt babot is fehérjeforrásnak, kb. 20 dkg főtt fehérbabbal is működik.

Hatása:

Kerekszemű rizs:

  • táplálja a csít (a Lép-Hasnyálmirigy, a Gyomor és a Tüdő csíjét
  • megnyugtatja a gyomornyálkahártyát
  • kivezeti a felesleges Hőséget és Nedvességet (pl. akut hasmenés esetén)

Spenót:

  • táplálja a Máj-vért (vérszegénység, vérhiány ellen)
  • táplálja a jint (hűt, nyugtat)

Mikor ajánlott?

Ha a gyomrod hajlamos a kiszáradásra (például ha éhgyomorra kávét iszol, akkor megfájdul), ha szárazak a nyálkahártyáid, a szemed vagy a bőröd, ha délutánonként belső nyugtalanság fog el, vagy csak egyszerűen gyenge az emésztésed, akkor ez a rizottó passzol az alkatodhoz.

Könnyen emészthető, tápláló fogás, gyerekeknek, időseknek, szoptatós anyáknak is ideális.

Ha pedig mélyebben is megismerkednél a kínaiak energetikai szemléletével, hogy megtanuld, hogyan állíthatod vissza a belső egyensúlyod tudatos alapanyag-választással és konyhatechnikákkal, akkor jelentkezz hamarosan induló tavaszváró, Föld elemű online tanfolyamomra, melynek témája a jó emésztés titka lesz. Kattints ide a részletekért: https://5elemkonyha.hu/tavaszvaro/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük