Valentin-napi tippek a szerelmes hangulathoz – 5 elemesen
2019-02-13Tavaszi zsongás: babos kence
2019-03-06A Facebook-csoportomban már eluralkodott a tavaszváró hangulat, sokan érezzük a Fa-időszak közeledtét és egyre jobban vágyódunk a friss ízek, zöld színű ételek után. A tavaszi alapanyagok kicsit még váratnak magukra, én is tartok még egy Föld elemű, az emésztést harmonizáló kurzust a tavaszi tanfolyam előtt, de egy ilyen szép zöld rizottóval már ráhangolódhatunk a friss energiákra.
Spenótos rizottó – recept
Hozzávalók:
- olívaolaj – Föld
- vaj – Föld
- 1 kicsi vöröshagyma – Fém
- 1 dl száraz fehérbor – Fém
- 1 bögre kerekszemű rizs – Fém
- 1 l víz vagy alaplé – Víz
- 1 tk citromlé – Fa
- késhegynyi kurkuma – Tűz
- 25 dkg bébispenót – Föld
- 10 dkg gorgonzola – Fém
- 5 dkg dió szárazon megpirítva – Föld
Megjegyzés:
Nekem most nem volt itthon alaplevem, ezért sima vízzel készítettem, úgy, hogy felforraltam vízforralóban 1 liter vizet és azt öntögettem fokozatosan a fővő rizshez.
Ügymenet:
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A spenótot, ha kell, megmossuk.
Egy nagy lábasba tegyünk kb. 1 ek vajat és 2-3 ek olívaolajat és pirítsuk rajta üvegesre a felaprított vöröshagymát. Utána mehet rá a rizs, kis lángon, kevergetve pirítsuk kicsit, majd öntsük fel 1 dl fehérborral. Mikor már elpárolgott a bor, öntsük fel annyi forró vízzel (vagy forró alaplével), amennyi épp ellepi, és kis lángon, néha kevergetve főzzük szép türelmesen a rizottónkat. Mikor felszívja a vizet, újra öntünk hozzá a forró vízből, egészen addig, míg a rizs megpuhul.
Közben egy másik edényben forraljunk vizet és dobjuk bele pár percre a spenótleveleket, hogy összeessenek. Utána szűrjük le őket, és egy nagy késsel aprítsuk fel.
Mikor a rizs már megfelelő állagú (olyan, ahogy szeretjük), akkor keverjük hozzá a spenótot és morzsoljuk bele a gorgonzolát is. Tálaláskor szórjuk meg szárazon pirított, durvára darabolt dióval és locsoljuk meg egy kis olívaolajjal.
Tipp:
Gorgonzola helyett használhatsz főtt babot is fehérjeforrásnak, kb. 20 dkg főtt fehérbabbal is működik.
Hatása:
Kerekszemű rizs:
- táplálja a csít (a Lép-Hasnyálmirigy, a Gyomor és a Tüdő csíjét
- megnyugtatja a gyomornyálkahártyát
- kivezeti a felesleges Hőséget és Nedvességet (pl. akut hasmenés esetén)
Spenót:
- táplálja a Máj-vért (vérszegénység, vérhiány ellen)
- táplálja a jint (hűt, nyugtat)
Mikor ajánlott?
Ha a gyomrod hajlamos a kiszáradásra (például ha éhgyomorra kávét iszol, akkor megfájdul), ha szárazak a nyálkahártyáid, a szemed vagy a bőröd, ha délutánonként belső nyugtalanság fog el, vagy csak egyszerűen gyenge az emésztésed, akkor ez a rizottó passzol az alkatodhoz.
Könnyen emészthető, tápláló fogás, gyerekeknek, időseknek, szoptatós anyáknak is ideális.
Ha pedig mélyebben is megismerkednél a kínaiak energetikai szemléletével, hogy megtanuld, hogyan állíthatod vissza a belső egyensúlyod tudatos alapanyag-választással és konyhatechnikákkal, akkor jelentkezz hamarosan induló tavaszváró, Föld elemű online tanfolyamomra, melynek témája a jó emésztés titka lesz. Kattints ide a részletekért: https://5elemkonyha.hu/tavaszvaro/