Kinek jó a zöld turmix?

Tavaszi zöldségek
Tavaszi megújulás 3+1 lépésben
2015-03-11
Egy kis süti uzsonnára: Csokis-zabpelyhes ujjlenyomatsüti
2015-04-10

Sok népszerűsítő cikk szerint a green smoothie (zöld turmix) mindenkinek áldás. Mert tele van vitaminnal és növényi enzimmel, tisztít, méregtelenít, vitalizál. Mégis vannak olyanok, akik miután kúraszerűen itták, hasmenésről, puffadásról panaszkodnak. Mi lehet ennek az oka? Túl hevesen zajlik a méregtelenítés, mondják erre sokan, de az 5 elem konyha hívei másként közelítenek a kérdéshez.

koleses_bananturmix

A kínai gyógyító konyhában nincsenek mindenkinek jó szuperalapanyagok, csak az egyén alkatának megfelelő és nem megfelelő ételek vannak. Minden alapanyaggal kapcsolatban 3 fontos kérdésre kell válaszolni.

 1. Hogyan hat az adott étel a hőháztartásodra, azaz hűt-e vagy melegít (esetleg semleges)?
 2. Milyen ízű az adott alapanyag, amiből már arra is következtethetsz, hogy hogyan mozgatja benned a csít? Emeli (édes) vagy lefelé mozgatja (keserű), le- és besüllyeszti (sós), netán szétszórja (csípős) vagy összehúzza (savanyú)?
 3. És hogy melyik meridiánokra hat elsősorban?

A válaszoktól függ, hogy az adott étel kinek passzol, kinek nem.

A zöld turmixról 5 elemes szemmel

A zöld turmixok friss gyümölcsökből, zöldségekből és zöld levelesekből készülnek víz hozzáadásával. Ízükben tehát a savanyú és a keserű dominál – mindkettő jin íz, hűtő hatású. Nem csoda hát, hogy maga a zöld turmix is erősen hűt.

A keserű íz lefelé mozgatja az energiát, ezáltal támogatja az emésztést (serkenti a máj- és epeműködést) és kivezeti a méreganyagokat. A zöld turmix tehát méregtelenít is.

mizuna_salata

Miért nem jó mindenkinek?

A kínai gyógyító konyha (vagy europaizált változatban 5 elem konyha) központi gondolata, hogy a jó egészség titka a jó emésztés. Az emésztés mint kémiai folyamat pedig akkor gördülékeny, ha meleg van odabent. A „közepet” tehát melegíteni és kímélni kell, ez pedig főtt, meleg étellel megy a legkönnyebben. A gyomrod azt szereti, ha az étel meleg levesként bugyog benne.
Akinek alkatilag erős az emésztése (erős a jangja, a belső melege), és a vasszöget is megemészti – annak rövidtávon nem árthat egy klorofillkúra, sőt. Aki viszont belső hidegre hajlamos, gyenge emésztésű, gyakran puffad, laza a széklete, annak a zöld turmix csak tetézni fogja a gyötrelmeit.

Meleg vagy hideg? Döntsd el, melyik típus vagy!

Meleg-típus – akinek jó a zöld turmix

Ha belső hőségtől szenvedsz, mert például nagy húsevő vagy, vagy gyakran élsz olyan élvezeti szerekkel mint az alkohol és a nikotin, akkor neked áldás lesz a hűtő-méregtelenítő zöld turmix.

A belső meleg tünetei:

 • meleggel szembeni averzió
 • hideg italok kívánása
 • gyakori szomjúság (nagy mennyiséget iszik egyszerre)
 • gyomorégés
 • hőhullámok, éjszakai izzadás
 • kivörösödött szemek
 • kipirult arc
 • gyulladásokra való hajlam
 • székrekedés


Hideg-típus – neki a zöld turmix tabu!

Ha gyenge a közeped (emésztésed), belső hidegtől szenvedsz, mert például tisztán növényi étrenden élsz vagy sok nyers salátát és savanyított tejterméket eszel, akkor tartózkodj az erősen hűtő zöldség- és gyümölcslevektől, tehát a zöld turmixoktól is, helyettük inkább napi 3 meleg étkezéssel izzítsd a belső tüzed.

A belső hideg tünetei:

 • hideggel szembeni averzió
 • fázósság
 • sápadtság
 • hideg kezek, lábak
 • gyakori vizelés, éjszaka is
 • vízszerű hasmenésre való hajlam
 • ödémásodás, bokadagadás

A legfontosabb pedig, hogy bármit eszel-iszol, mindig figyeld a tested reakcióit. Te érzed a legjobban, hogy valami jót tesz-e, kellemes hasi érzést okoz vagy diszkomfortérzés a következménye. Ha a zöld turmixkúrádtól vagy más tisztítókúra során azt tapasztalod, hogy hígabb lesz a székleted, vagy állandóan fázol, esetleg puffadsz, az annak a jele, hogy túlhűtötted magad.

Kattints ide, ha érdekel a Meleg reggeli minden napra című szakácskönyvem!

1 Comment

 1. […] vagy a suliba elcsomagolva bevethető. Egyedül a turmixok hagynak hidegen, szó szerint – az itt említett okok miatt. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük