fbpx

Immunerősítő krémleves

Mi vár Rád a Patkány évében? – Egészségmegőrző tippek 2020-ra
2020-02-10
Feketeszezámos keksz
Egy finom nasi gyermekágyi időszakra: Kókuszos-fekete szezámos keksz
2020-02-24
Mi vár Rád a Patkány évében? – Egészségmegőrző tippek 2020-ra
2020-02-10
Feketeszezámos keksz
Egy finom nasi gyermekágyi időszakra: Kókuszos-fekete szezámos keksz
2020-02-24

Az 5 elem konyha klubban, az egész éves online mentorprogramomban most az immunerősítés a téma, hogy hogyan tudjuk a védő-csínket, a wei-csít erősíteni, hogy távol tartsuk magunktól a „külső ártókat”. Megihletett a téma, így készült el ez a leves ebédre.

A kínai orvoslás szerint a bőröd alatt cirkulál a védő-csíd, ez a jang jellegű energia, ami megvéd az olyan külső hatásoktól, mint a Szél, a Hideg, a Hőség vagy a külső Nedvesség. A védekező energiád szoros összefüggésben van a Tüdőddel, a Tüdőd csíjétől függ a wei csíd ereje is. A Tüdőd szabályozza a bőr pórusainak nyitását-zárását, és ha gyenge a Tüdőd energiája, nyitva maradhatnak a pórusok és könnyen behatol a külső Szél vagy Hideg.

A Tüdő-csí-hiánynak több jellegzetes tünete is van, az egyik közülük a gyakori megfázás, betegeskedés, emellett sápadt arc, az átlagosnál halkabb hang, és napközben fellépő spontán izzadás jelezheti a Tüdő gyengeségét.

A Tüdő a Fém elem egyik szerve és a fehér színű alapanyagok vannak rá elsősorban hatással. A csípős ízű fehér zöldségek pl. a hagymafélék, retekfélék segítenek feloldani, szétoszlatni a Tüdőben összegyűlt nyálkát. A gombák, a karfiol, a körte és a mandula nedvesíti a kiszáradt Tüdőt, táplálja a Tüdő folyadékait, azaz száraz állapotokban lehetnek gyógyételek.

Emellett vannak olyan alapanyagok, melyek kifejezetten serkentik a wei csí, a védő csí működését: ilyen például a receptben szereplő hagyma és csiperkegomba is.

Megjegyzés: a nagy betűvel jelzett Tüdő fogalma nem azonos a nyugati orvoslás tüdő szervével, hanem egy egész funkciókört jelöl.

Immunerősítő krémleves – recept

Hozzávalók 4 kisebb adaghoz:

  • néhány ek olívaolaj – Föld
  • 1 kisebb fehér hagyma – Fém
  • 50 dkg csiperkegomba- Föld
  • 1 közepes zeller – Föld
  • 1 tekerés frissen őrölt fekete bors – Fém
  • víz, amennyi ellepi – Víz
  • só – Víz
  • 1/2 tk citromlé – Fa
  • 1/4 tk őrölt kurkuma – Tűz
  • 2-3 ek tejszín krémsajt vagy kb 1 dl kókusztej – Föld
Elkészítés:

A hagymát, gombát, zellert tisztítsd meg. A hagymát vágd apróra, a gombát és a zellert falatnyi kockákra. Egy fazékban hevítsd fel az olajat, dobd rá a hagymát, kevergetve párold üvegesre. Ezután mehet bele a gomba és a zeller és egy kis fekete bors. Utána öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, forrald fel, majd sózd meg és ízesítsd citromlével és kurkumával.

Mikor puhára főtt, zárd el a lángot és pürésítsd egy botmixerrel. Keverj bele néhány ek tejszín krémsajtot vagy kb 1 dl kókusztejet selymesítésnek. Ha kell, igazíts az ízeken.

Tálaláskor szórd meg pirított kenyérkockákkal, pirított tökmaggal és locsold meg egy kis olívaolajjal.

 

Ugyanezt az energetikai szemléletet tanítom meg az évszakonként induló online főzőtanfolyamaimon, ahol megtudhatod, hogy az egyes évszakokban mely szerveid a legesendőbbek, és hogyan tudod őket formába hozni ízletes és változatos 5 elemes ételekkel.

1 Comment

  1. Sara szerint:

    Szuper oldal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük