fbpx

Laskaszerelem

Tea, toll és a fekete napló
5 tipp a lelki egyensúlyodért
2020-03-23
Kókusztejes meggyleves - egy kis csavarral
Kókusztejes meggyleves kis csavarral
2020-04-07
Tea, toll és a fekete napló
5 tipp a lelki egyensúlyodért
2020-03-23
Kókusztejes meggyleves - egy kis csavarral
Kókusztejes meggyleves kis csavarral
2020-04-07

Az immunerősítés téma nyomán érdeklődésem fókuszába kerültek a gombák. Az igazat megvallva a laskagomba nagy kedvencem, ha a Pata Negra nevű spanyol tapas-bárban vacsorázunk valamilyen ünnepi alkalomból, akkor mindig rendelek egy tálka grillezett laskát. Itthon viszonylag ritkán jut eszembe gombaételt készíteni, pedig amellett, hogy finomak, nagyon értékes tulajdonságaik vannak.

Az is megfontolandó, hogy a kínai gyógynövénytanban, ha „a közepet” kell védeni, a gyenge Lép-energia következményeként a nyálkát kivezetni, mindig kerül a receptúrába egy Fu Ling nevű gomba. És nem csak a Fu Ling-ről mondható el, hogy a Lép védelmezője, hanem minden gombafajtáról.

Érdekes a gombák hatásmechanizmusa: egyrészről táplálják a jó testfolyadékokat, nedvesítik a szárazságot, másrészről kivezetik a felesleges nyálkát, a rossz testnedveket, sőt feloldják a sűrűbb slejmet is (ebből fakad rákmegelőző hatásuk is). A sötétebb színű fajták (pl. a shiitake és a fafülgomba) emellett a vért is táplálják – vér-hiányos állapotokban gyógyételek.

Ami fontos: a gombák nehezen emészthető ételek, ezért mindig hőkezelve fogyaszd őket! Egyszerre nem kell sokat enni belőlük (egy maréknyi elegendő), a rendszeresség a kulcsa a hatásnak.

Ha szárított zöldfűszerekkel kombinálod őket, fokozhatod a nyálkakivezető hatásukat és a hűtő hatást is ellensúlyozod ezzel.

Grillezett laskagomba

Grillezett laskagomba – recept

Hozzávalók:
  • 50 dkg laskagomba – Föld
  • olívaolaj – Föld
  • néhány gerezd fokhagyma- Fém
  • pici só – Víz
  • 1-2 friss rozmaringágacska – Tűz
Elkészítés:

A gombákat, ha láthatóan nem koszosak, csak papírtörlővel áttörölgetjük (ha muszáj, leöblítjük és szárazra töröljük), a végükről levágjuk a vastag fás részt, és a többi részt kisebb darabokra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk, a rozmaring leveleit letépkedjük, apróra vágjuk.

Egy grilltálcán egy rétegben elrendezzük őket, olívaolajjal megkenjük, picit megsózzuk, fokhagymaszeletekkel és rozmaringgal megszórjuk. Sütőben grill funkcióval kb.10 perc alatt megsütjük (legalsó grillrács, légkeverés nélkül, legnagyobb fokozat). Sütés közben fordítsuk meg a szeleteket és kenjük meg a másik oldalukat is olajjal, majd folytassuk a sütést.

Energetikai hatása:
  • átalakítja ill. kivezeti a belső nedvességet, slejmet
  • hűti a belső Hőséget, kivezeti a toxinokat
  • táplálja a Gyomor és a Lép csíjét
  • erősíti a Tüdő-csíjét és a wei csít (a védő-csít)
  • nyugtatja a vér-hiányból adódó belső Szelet (pl. éjszakai vádligörcs, vándorló izületi fájdalmak, végtagzsibbadás)
  • enyhítheti a reumás panaszokat

2 Comments

  1. Silyéné Borsos Szilvia szerint:

    Köszönöm a recepteket, csodás, fantáziadús segítséget kaptam.
    Szilvia

  2. Dudás Istvánné szerint:

    Köszönöm a receptet,eddig is gomba fogyasztó voltam ,de ez most megerősített

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük