Aszalt meggyes, quinoás császármorzsa
2020-02-285 tipp a lelki egyensúlyodért
2020-03-23Az első home office – otthoni iskola kombó eufóriája ihlette ezt a fogást. Annyira igyekeztem jó anya lenni, hogy rögtön engedtem a gyerekek kérésének: legyen piskótakocka csokiöntettel. 🙂 A lelkiismeretemet azzal nyugtattam meg, hogy sima liszt helyett zabpehelyliszttel készítettem.
A menü többi része sem rossz első napi próbálkozásnak: céklakrémleves és sütőben sült csirke és krumpli volt a főfogás friss salátával. A piskóta inkább uzsonna lett végül.
Piskótakocka csokiöntettel – recept
Hozzávalók a piskótatésztához:
- 20 dkg zabpehelyliszt – Föld
- 7 tojás – Föld
- 7 dkg finomítatlan nádcukor – Föld
- késhegynyi őrölt vanília – Föld
- 1/2 tk őrölt kardamom – Fém
- csipet só – Víz
- 1 tk sütőpor – Fa
Hozzávalók az öntethez:
- 1 zacskó csokoládés pudingpor – Föld
- 2 tk cukrozatlan kakaópor – Tűz
- 2 ek nádcukor – Föld
- késhegynyi őrölt fahéj- Föld
- késhegynyi őrölt kardamom – Fém
- csipet só- Víz
- 8 dl növényi tej (pl. zabtej) – Föld
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a vaníliát, a kardamomot, egy csipet sót meg a sütőport.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
A sárgájákat és a cukrot a robotgéppel fehéredésig keverjük, utána kisebb fokozaton lépésről lépésre hozzáadjuk a lisztes keveréket. Keine Panik, a tészta eléggé besűrűsödik.
Ekkor egy keverőlapáttal óvatosan és fokozatosan a felvert habot is beleforgatjuk, amitől visszanyeri az egész a tésztaállagot.
Egy közepes méretű szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral és belesimítjuk a tésztát.
Előmelegített sütőben először 180 fokon sütjük 10 percig (hagyományos módon), majd 160 fokon folytatjuk 15 percen keresztül. Tűpróbával csekkoljuk, hogy átsült-e, ha igen, elzárjuk a gázt.
A csokiöntet készítése:
Egy kevés tejben elkeverjük csomómentesen a pudingport, a cukrot és a keserű kakaóport. Csipet sót is teszünk bele.
Egy kisebb fazékban feltesszük a maradék tejet, és amikor már majdnem forr, kiszedünk belőle egy kicsit, azzal felhígítjuk a kakaós elegyet (ez a hőkiegyenlítés), majd az egészet belezuttyintjuk a meleg tejbe. Kis lángon kevergetjük, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Ekkor elzárjuk a gázt.
A recept forrása: Piskóta zabpehelylisztből, Biowellnatura